EKSLUZIVNO: Oracle ruši državnu nabavku Microsoftova softvera

EKSLUZIVNO: Oracle ruši državnu nabavku Microsoftova softvera
Fotolia

Natječaj za trogodišnju nabavku softverskih licenci za državu koji je raspisao Državni ured za središnju javnu nabavu¸vrijedan 198,5 milijuna kuna za naredne tri godine mogao bi biti srušen već u tijeku postupka jer se na njega žalio još jedan računalni div Oracle.

Prema podacima s weba Državnog ured za središnju javnu nabavu i Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki (DKOM) krajem prošlog mjeseca Oracle je podnio žalbu čime je cjelokupni proces zaustavljen. Rok za dostavu ponuda na jednom od najvećih javnih natječaja kada je riječ o nabavci softvera je kraj ožujka, točnije 27. ožujka.

Ovakvom reakcijom Oracla cijeli postupak bi mogao biti jako produljen, a prema dostupnim informacijama jer potvrde od dvaju spomenutih tijela o tipu žalbe, te u kojoj se fazi žalba sada nalazi zasad nema, mogao bi čak biti i obustavljen.

Kako stoji u objavi naručitelja, Državnog ureda za središnju javnu nabavu kojim se svi zainteresirani poslovni subjekti obavještavaju o žalbi na predmetnu nabavu, iako ne stoji ime žalitelja što je pak vidljivo iz objave na webu DKOM-a, ovime se sprječava nastavak postupka javne nabavke za sve predmete nabave u ovom javnom nadmetanju.

Unatoč nastojanjima da doznamo o čemu se to Oracle žalio, iz Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki poručeno nam jer da nam tu informaciju ne mogu dati jer s obzirom na to da u predmetnom žalbenom postupku niste žalitelj ili naručitelj ili odabrani natjecatelj ili odabrani ponuditelj, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave Vam ne može omogućiti uvid u razlog izjavljivanja žalbe u predmetnom žalbenom predmetu".

Iz Državnog ureda za središnju javnu nabavu poručeno nam je da "sukladno čl. 154. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/11) predmetna žalba je dana 05. ožujka 2013. godine otpremljena na odlučivanje Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave te je u tijeku žalbeni postupak pred navedenim tijelom. Stoga Vam ne možemo dati podatke o sadržaju same žalbe te Vas upućujemo da se sa svojim upitom obratite Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave u čijoj domeni se trenutno i nalazi odlučivanje o navedenom predmetu".

Iz Oracla su poručili da  žalbu koju je društvo Oracle Hrvatska podnijelo Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave na Objavu poziva za nadmetanje i dokumentaciju za nadmetanje  u otvorenom postupku javne nabave s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma s jednim gospodarskim subjektom na tri godine radi nabave licenci za korištenje Microsoftovih softverskih proizvoda i usluga naručitelja Državni ured za središnju javnu nabavu, nisu u mogućnosti komentirati istu obzirom je postupak u tijeku.

Iz Microsofta koji je državi preko svojih partnera trebao isporučiti licence kratko su poručili da zbog toga što "im nije poznat sadržaj žalbe, ne možemo ga ni komentirati".