Kako se nositi sa stresom na radnom mjestu?

Kako se nositi sa stresom na radnom mjestu?

Foto: DepositPhotos

Zaposleni jako dobro znaju što je stres jer često se susreću s njim na poslu. No, bez obzira na to, malo je onih koji se s njime nose na adekvatan način, takav da imaju kontrolu nad samima sobom. Većini ipak stres utječe na odluke, raspoloženje i velik dio života, što nije dobro. Upravo zato potrebna je ravnoteža, a u nastavku objašnjavamo kako doći do nje.

1. Tjeskoba kao automobil

Razmišljajte na taj način kako biste si lakše pojasnili cilj do kojeg želite stići. U glavi zamislite svoj dan kao automobil koji je na najvišem brdu u gradu i neka to bude vaš centar dana. Kad god taj automobil krene nizbrdo, duboko udahnite, zažmirite i koncentrirajte se imaginarno ga vratiti na brdo. Time okrećete koncentraciju prema toj viziji, zaboravljate kratko na razlog stresa i uspijevate se "centrirati".

2. Mislite na zdravlje

Istraživanja su pokazala da stres uzrokovan poslom povećava rizik od srčanog udara za 23 posto, a periodi ljutnje i tjeskobe za čak devet puta! Mislite na sebe, gledajte kako se smiriti jer išta nije vrijedno vašeg zdravlja i života u konačnici.

3. Psihičko zdravlje

Kao što su bitni fizički efekti stresa, tako su bitni i psihički. Jer, stres utječe na racionalnost, utječe na donošenje odluka, utječe na produktivnost, utječe na ravnotežu, utječe na fokus... Naučite se smiriti što prije i što bolje jer patit će sve oko vas u suprotnom, a u konačnici i vi sami.

4. Pronađite izvor problema

Osim meditacije i načina kojima biste se smirili, jako je bitno suočiti se s izvorom stresa. Ne mrmljajte sebi u bradu ono što vas smeta nego adresirajte probleme gdje to i treba. Na taj način bolje znate na čemu ste i lakše ćete prepoznati kako se nositi sa situacijom. Automatski, lakše ćete se riješiti stresa.

Još iz kategorije

Kritički osvrt na korištenje TRL metode procjene tehnološke zrelosti kod financiranja poduzetničkih ideja

Kritički osvrt na korištenje TRL metode procjene tehnološke zrelosti kod financiranja poduzetničkih ideja

17.08.2022.

Aktualni natječaji za ostvarivanje bespovratnih potpora za poduzetnike potaknuli su me na analizu uvjeta za ostvarivanje prava na potporu i to onih uvjeta koji su vezani uz razvojni proces IT proizvoda.

KOMENTAR: Telekom tržište pod pritiskom krize, inflacije, rasta cijene energenata

KOMENTAR: Telekom tržište pod pritiskom krize, inflacije, rasta cijene energenata

28.07.2022.

Trenutna gospodarska situacija nije nimalo sjajna i pritišće sve jer tu je ruska invazija na Ukrajinu koja je potaknula rast cijene energenata, kada se tome doda još i kriza zbog pandemije jer se opskrbni lanci nisu pokrenuli do kraja i nedostaje svega na tržištu jasno je da poslovanje donosi velike probleme i izazove.

HT objavio Izvještaj o održivosti za 2021. godinu

HT objavio Izvještaj o održivosti za 2021. godinu

20.07.2022.

Najjači domaći telekom operator HT predstavio je svoj Izvještaj o održivosti za 2021. godinu. HT ovaj Izvještaj izdaje već 18 godina, a u njemu su prikazani doprinosi i pozitivni utjecaji koje ima na društvo i okoliš. Pristup održivosti HT-a proizlazi iz strategije temeljene na tri ključna područja djelovanja i to  klimatske promjene, resursna učinkovitost te digitalna uključivost, tvrde u kompaniji.