Kako se nositi sa stresom na radnom mjestu?

Kako se nositi sa stresom na radnom mjestu?
DepositPhotos

Zaposleni jako dobro znaju što je stres jer često se susreću s njim na poslu. No, bez obzira na to, malo je onih koji se s njime nose na adekvatan način, takav da imaju kontrolu nad samima sobom. Većini ipak stres utječe na odluke, raspoloženje i velik dio života, što nije dobro. Upravo zato potrebna je ravnoteža, a u nastavku objašnjavamo kako doći do nje.

1. Tjeskoba kao automobil

Razmišljajte na taj način kako biste si lakše pojasnili cilj do kojeg želite stići. U glavi zamislite svoj dan kao automobil koji je na najvišem brdu u gradu i neka to bude vaš centar dana. Kad god taj automobil krene nizbrdo, duboko udahnite, zažmirite i koncentrirajte se imaginarno ga vratiti na brdo. Time okrećete koncentraciju prema toj viziji, zaboravljate kratko na razlog stresa i uspijevate se "centrirati".

2. Mislite na zdravlje

Istraživanja su pokazala da stres uzrokovan poslom povećava rizik od srčanog udara za 23 posto, a periodi ljutnje i tjeskobe za čak devet puta! Mislite na sebe, gledajte kako se smiriti jer išta nije vrijedno vašeg zdravlja i života u konačnici.

3. Psihičko zdravlje

Kao što su bitni fizički efekti stresa, tako su bitni i psihički. Jer, stres utječe na racionalnost, utječe na donošenje odluka, utječe na produktivnost, utječe na ravnotežu, utječe na fokus... Naučite se smiriti što prije i što bolje jer patit će sve oko vas u suprotnom, a u konačnici i vi sami.

4. Pronađite izvor problema

Osim meditacije i načina kojima biste se smirili, jako je bitno suočiti se s izvorom stresa. Ne mrmljajte sebi u bradu ono što vas smeta nego adresirajte probleme gdje to i treba. Na taj način bolje znate na čemu ste i lakše ćete prepoznati kako se nositi sa situacijom. Automatski, lakše ćete se riješiti stresa.