Kako se nositi sa stresom na radnom mjestu?

Kako se nositi sa stresom na radnom mjestu?

Foto: DepositPhotos

Zaposleni jako dobro znaju što je stres jer često se susreću s njim na poslu. No, bez obzira na to, malo je onih koji se s njime nose na adekvatan način, takav da imaju kontrolu nad samima sobom. Većini ipak stres utječe na odluke, raspoloženje i velik dio života, što nije dobro. Upravo zato potrebna je ravnoteža, a u nastavku objašnjavamo kako doći do nje.

1. Tjeskoba kao automobil

Razmišljajte na taj način kako biste si lakše pojasnili cilj do kojeg želite stići. U glavi zamislite svoj dan kao automobil koji je na najvišem brdu u gradu i neka to bude vaš centar dana. Kad god taj automobil krene nizbrdo, duboko udahnite, zažmirite i koncentrirajte se imaginarno ga vratiti na brdo. Time okrećete koncentraciju prema toj viziji, zaboravljate kratko na razlog stresa i uspijevate se "centrirati".

2. Mislite na zdravlje

Istraživanja su pokazala da stres uzrokovan poslom povećava rizik od srčanog udara za 23 posto, a periodi ljutnje i tjeskobe za čak devet puta! Mislite na sebe, gledajte kako se smiriti jer išta nije vrijedno vašeg zdravlja i života u konačnici.

3. Psihičko zdravlje

Kao što su bitni fizički efekti stresa, tako su bitni i psihički. Jer, stres utječe na racionalnost, utječe na donošenje odluka, utječe na produktivnost, utječe na ravnotežu, utječe na fokus... Naučite se smiriti što prije i što bolje jer patit će sve oko vas u suprotnom, a u konačnici i vi sami.

4. Pronađite izvor problema

Osim meditacije i načina kojima biste se smirili, jako je bitno suočiti se s izvorom stresa. Ne mrmljajte sebi u bradu ono što vas smeta nego adresirajte probleme gdje to i treba. Na taj način bolje znate na čemu ste i lakše ćete prepoznati kako se nositi sa situacijom. Automatski, lakše ćete se riješiti stresa.

Još iz kategorije

Europski pokret protiv Google Analyticsa je tek započeo

Europski pokret protiv Google Analyticsa je tek započeo

24.01.2022.

Austrijska web stranica za najnovije informacije u svijetu medicine NetDoktor radi kao milijuni drugih - dođete na nju i „kolačić“ s Google Analytics se postavlja na uređaj pa prati sve što radite tijekom posjete. I zbog toga regulatori u Europi imaju pune ruke posla. Ali, krenimo redom...

Što i tko je LIDER?

Što i tko je LIDER?

19.01.2022.

Vrlo često globalne definicije u poslovanju nisu primjenjive na poslovanje poduzeća u našem okruženju zbog veličine tržišta, naslijeđenih odnosa i običaja u poslovanju,… No, upravo činjenica da se sve više u našem okruženju pojavljuju kompanije koje ozbiljno konkuriraju na regionalnim, EU i globalnim tržištima, pa čak i iz Hrvatske prema van, mijenja se standard i način upravljanja poduzećima na bolje i kvalitetnije.

9 stvari koje sigurno niste znali o PlayStation konzoli (a jako su zanimljive!)

9 stvari koje sigurno niste znali o PlayStation konzoli (a jako su zanimljive!)

05.01.2022.

Ako mislite kako znate sve o megapopularnoj PlayStation igraćoj konzoli, vjerojatno se varate. Primjerice, znate li kako je nastala ova igraća konzola ili koja je najpopularnija PlayStation? Znate li kako je PlayStation 3 korišten je u istraživanju crnih rupa?