Kako funkcionira zarađivanje od oglasa na YouTubeu

Kako funkcionira zarađivanje od oglasa na YouTubeu

Foto: Antonio Jularić

YouTube u većini slučajeva jest platforma za zabavu i “ubijanje” vremena, ali ljudi koji redovito postavljaju sadržaj zarađuju ozbiljan novac. Toliki da žive od YouTubea, odnosno, žive u luksuzu.

Naravno, nije nimalo lako zarađivati u konkurenciji milijuna i milijuna kreativnih korisnika, koji su prisutni u svim zamislivim sferama. Ali, nije nemoguće zaraditi, dapače. Uprihoditi pokoju kunu može bilo tko, ali pravi novac ipak zarađuju oni koji si daju truda, pronađu publiku i redovito joj se obraćaju. No, prije samog početka pokušaja zarađivanja, treba znati i neke "tehnikalije".

1. Omogućite AdSense za YouTube na svom korisničkom računu

Prva dva koraka za zaradu na YouTubeu jest otvaranje korisničkog računa i uključenje njegove monetizacije. Dakle, treba kliknuti na "turn on". Za tako nešto potrebno je povezati AdSense račun zbog primanja novca putem njega. Naravno, za korištenje Googleovih usluga, potrebno je prihvatiti uvjete korištenja, a oni podrazumijevaju i 45 posto zarade YouTubeu.

2. Postavite i promovirajte video

U redu, nakon što ste "potpisali ugovor" s YouTubeom, vrijeme je da počnete donositi sebi i njemu zaradu. Znate u čemu ste dobri, imate ideju, postavite video i promovirajte ga kroz društvene mreže te sve ostale kanale koji mogu pomoći. Što ste bolji u tome, više ćete zaraditi. No, nije to ni najmanje lako, video koji skupi milijardu pogleda, u prosjeku zaradi 7,8 milijuna dolara. I izbjegavajte glazbu koja je zaštićena autorskim pravima jer YouTube za nju ništa ne isplaćuje.

3. Povucite novac

Putem AdSense se povlači novac, ali uvjet je da isplata bude minimalno stotinu dolara. Također, lovac se uplaćuje na bankovni račun koji sami postavite. Nije ni to sve, korisnik mora plaćat porez na dobit u većini zemalja svijeta ukoliko zarađuje na ovaj način. U konačnici, od sto posto zarade na sadržaju, 45 uzme Google, desetak ode na promociju i isto toliko na porez. U konačnici, kreatoru ostane nešto više od 30 posto i da bi to vrijedilo, bitno je dobro se promovirati, biti inovativan i uporan...

Još iz kategorije

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

28.07.2020. komentiraj

Svjedoci smo jednog od najvećih ekonomskih izazova modernog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19. Potreseni su uz poslovanje i naši životi, gotovo pa nema niti jedne grane gospodarstva koja nije zahvaćena krizom u većem ili manjem obimu. Cjelokuopno tržište je u padu, a sukladno tome u padu je i tržište ICT-ja. Međutim ako pogledamo tržište cloud tehnologija i podatkovnih centara predviđa se rast u 2020-oj godini iako će taj rast biti nešto manji nego li je bio u 2019.

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

27.07.2020. komentiraj

Cijene pametnih telefona postale su previsoke, prelaze 10.000 kuna posljednjih godina za top modele, a nekako je uobičajeno da se oni slabiji modeli “vrte” na oko 5000 kuna. Za taj se novac može kupiti sjajno računalo ili televizor, što dodatno sugerira apsurd do kojeg smo stigli.

KOMENTAR:  HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

KOMENTAR: HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

24.07.2020. komentiraj

Mnogima je kriza uvijek bila prilika za izlike i smanjenja, čak i ona koja su možda prilično ishitrena. Neka od tih su zapravo skrivena iz vrlo medijski popraćenih poslovnih poteza posljednjih tjedana jer se pokazalo da je nekima dovoljno malo da se krene u negativnom smjeru. Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma usprkos tome pokazuju kako su se othrvali tom jednostavnom načinu poslovanja u kojem je najjednostavnije reći „kriza je, loše je i usporavamo ulaganja, razvoj“.