Kako funkcionira zarađivanje od oglasa na YouTubeu

Kako funkcionira zarađivanje od oglasa na YouTubeu

Foto: Antonio Jularić

YouTube u većini slučajeva jest platforma za zabavu i “ubijanje” vremena, ali ljudi koji redovito postavljaju sadržaj zarađuju ozbiljan novac. Toliki da žive od YouTubea, odnosno, žive u luksuzu.

Naravno, nije nimalo lako zarađivati u konkurenciji milijuna i milijuna kreativnih korisnika, koji su prisutni u svim zamislivim sferama. Ali, nije nemoguće zaraditi, dapače. Uprihoditi pokoju kunu može bilo tko, ali pravi novac ipak zarađuju oni koji si daju truda, pronađu publiku i redovito joj se obraćaju. No, prije samog početka pokušaja zarađivanja, treba znati i neke "tehnikalije".

1. Omogućite AdSense za YouTube na svom korisničkom računu

Prva dva koraka za zaradu na YouTubeu jest otvaranje korisničkog računa i uključenje njegove monetizacije. Dakle, treba kliknuti na "turn on". Za tako nešto potrebno je povezati AdSense račun zbog primanja novca putem njega. Naravno, za korištenje Googleovih usluga, potrebno je prihvatiti uvjete korištenja, a oni podrazumijevaju i 45 posto zarade YouTubeu.

2. Postavite i promovirajte video

U redu, nakon što ste "potpisali ugovor" s YouTubeom, vrijeme je da počnete donositi sebi i njemu zaradu. Znate u čemu ste dobri, imate ideju, postavite video i promovirajte ga kroz društvene mreže te sve ostale kanale koji mogu pomoći. Što ste bolji u tome, više ćete zaraditi. No, nije to ni najmanje lako, video koji skupi milijardu pogleda, u prosjeku zaradi 7,8 milijuna dolara. I izbjegavajte glazbu koja je zaštićena autorskim pravima jer YouTube za nju ništa ne isplaćuje.

3. Povucite novac

Putem AdSense se povlači novac, ali uvjet je da isplata bude minimalno stotinu dolara. Također, lovac se uplaćuje na bankovni račun koji sami postavite. Nije ni to sve, korisnik mora plaćat porez na dobit u većini zemalja svijeta ukoliko zarađuje na ovaj način. U konačnici, od sto posto zarade na sadržaju, 45 uzme Google, desetak ode na promociju i isto toliko na porez. U konačnici, kreatoru ostane nešto više od 30 posto i da bi to vrijedilo, bitno je dobro se promovirati, biti inovativan i uporan...

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.