Internet of things - uvod u NB-IoT

Internet of things - uvod u NB-IoT

Danas, više nego ikad prije, postoji potreba za brzim i sigurnim prijenosom podataka. Sve je više elektroničkih uređaja i virtualnih sustava međusobno povezano te se konstantno razvijaju nove mogućnosti njihove međusobne interakcije.

Nadzor proizvodnih postrojenja, logistika, industrijska automatizacija i razvoj ‘’smart city’’ infrastrukture samo su neka od područja u kojima je brz i pouzdan prijenos podataka od presudne važnosti. Stoga ne čudi da je ‘’internet stvari’’ (engl. Internet of things) već dugi niz godina dio AMR sustava diljem svijeta. Industrija ‘’zahtijeva’’ točne i pravovremene podatke o potrošnji, manje potrebne infrastrukture i što niže troškove održavanja.

Kada govorimo o terminu ‘’internet stvari’’, postoji nekolicina različitih tehnologija koje se koriste za prijenos podataka. Svaka ima svoje snage i slabosti i svaki pojedinačni scenarij određuje koja će se tehnologija koristiti. U posljednjih nekoliko godina najviše se govori o NB-IoT (Narrowband IoT) tehnologiji te sa sigurnošću možemo reći da će se ista koristiti u mnogim industrijama u godinama koje dolaze.

NB-IoT- prednosti tehnologije

NB-IoT je komunikacijski standard, tj. tehnologija prijenosa podataka koja omogućava velikom broju uređaja slanje podataka putem mobilne mreže. Koristi licencirani frekvencijski spektar u kojem nema interferencija što posljedično jamči pouzdaniji prijenos podataka. NB-IoT spada u LPWAN (low power wide area network) tehnologije, klasifikaciju koja sugerira mogućnost pokrivanja signalom velikih područja uz potrošnju manje količine energije.

Ovakav komunikacijski standard je iz tog razloga ponajviše namijenjen uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću s mrežom i pritom šalju manje količine podatkovnog prometa.

Bez obzira radi li se o distributeru energenata koji želi efikasnije kontrolirati svoj distribucijski sustav, integratoru raznih IoT sustava, implementaciji smart city platforme ili nadzoru industrijskih postrojenja, možemo se složiti da će korisniku bilo kojeg IoT rješenja prioriteti uvijek biti pouzdanost i isplativost sustava. U ovome ćemo dijelu govoriti o glavnim prednostima NB-IoT tehnologije za poslovne i krajnje korisnike.

Stručnjaci predviđaju da će do kraja 2020. godine više od 26 milijardi uređaja biti povezano na Internet stvari (IoT). S obzirom da u slučaju NB-IoT-a govorimo o tehnologiji koja koristi licencirani frekvencijski spektar gdje nema mogućnosti interferencije s drugim uređajima, sigurnost prijenosa podataka je garantirana.

Pouzdanosti i brzini prijenosa pridonosi i činjenica da NB-IoT, za razliku od prethodnih tehnologija, koristi mrežu operatera te nije potrebno graditi nezavisnu lokalnu. Ovo može biti od posebne važnosti za vodovode kojima je jako bitna pravovremena informacija o naglim promjenama u njihovom distribucijskom sustavu, poput puknuća cijevi.

Možda i najveća komparativna prednost NB-IoT-a nalazi se u činjenici da se podaci šalju preko mreže operatera. To u praksi znači da se NB-IoT uređaj može postaviti na bilo koju lokaciju čime isti automatski postaje dio “interneta stvari”. Mogu se pratiti mjerenja s uređaja, izdavati komande uređaju, pratiti kvaliteta signala i sl.

Veća pokrivenost signalom čini NB-IoT idealnim za teže dostupna ili udaljena područja gdje bi prodornost signala inače bila kompromitirana. Neovisno o tome jesu li smješteni u šahtovima, tunelima, kanalizacijskim mrežama ili ruralnim područjima, NB-IoT uređaji mogu neometano slati podatke putem mreže operatera.

Kada govorimo o slanju podataka s teško dostupnih područja, napajanje također može predstavljati izazov. U ovakvim scenarijima do izražaja dolaze energetska učinkovitost i autonomija baterije NB-IoT modula. S obzirom da se uređaji aktiviraju samo u trenutku slanja podataka, baterija istih može trajati do 10 godina.

Prilikom implementiranja sustava za daljinsko očitanje baziranih na starijim tehnologijama, potrebna oprema su moduli koji se ugrađuju na mjerila, pojačivači signala, centralne jedinice i antene. Ovdje dolazimo do još jedne značajne prednosti NB-IoT-a, a to je jednostavnija infrastruktura. U ovom slučaju, za dovođenje sustava do potpune funkcionalnosti potrebni su samo moduli koji očitanja šalju putem mreže operatera te odgovarajući software za pregled i analizu podataka što posljedično omogućava bržu implementaciju sustava i niže troškove za korisnika.

Koegzistiranje NB-IoT-a i drugih tehnologija

NB-IoT predstavlja svojevrsnu revoluciju u području daljinskog očitanja potrošnje energenata i vode i prijenosa podataka općenito. Zbog karakteristika same tehnologije i novih mogućnosti prilikom razvoja naših uređaja, u jedinstvenoj smo prilici podići fleksibilnost i kvalitetu naše usluge na još viši nivo te klijentima ponuditi rješenja koja će unaprijediti i njihovo poslovanje.

NB-IoT rješenja podižu kvalitetu poslovanja za distributere energenata i vode koji sada imaju mogućnost učinkovitije kontrolirati svoju distribucijsku mrežu, primati podatke o potrošnji u stvarnom vremenu i znatno ranije otkriti promjene u radu distribucijskog sustava. Također, NB-IoT sustavi omogućavaju i implementaciju aplikacija za krajnjeg korisnika. Građani će preko aplikacije moći dobiti podatke o potrošnji u realnom vremenu te ju na temelju tih informacija po potrebi korigirati.

U godinama koje slijede, možemo sa sigurnošću reći da će komunikacijski sistemi međusobno koegzistirati, prije svega zbog specifičnosti pojedinih rješenja, ali i zbog već postavljenih mreža i/ili modula za prijenos podataka. U ovom trenutku je za IoT tržište izuzetno važno pronaći način kako iskoristiti već postavljene uređaje na nekim drugim tehnologijama, a opet koristiti NB-IoT mrežu. Drugim riječima, važno je zaštititi investiciju korisnika u neku drugu tehnologiju, a da im se omogući postepeni prijelaz na NB-IoT.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.