INOVACIJA … SW alati za „Flipped Classroom“

INOVACIJA … SW alati za „Flipped Classroom“

Foto: Dražen Tomić

U prošloj smo kolumni prikazali mnogobrojne barijere koje predstavljaju izazove za primjenu „Obrnute učionice“. Logično je da ih se  pokušava savladati SW alatima, prije svega onima koji daju on-line potporu. Mogu biti korišteni opći (Google Classroom, Facebook itd) ili e-Learning alati (Moodle itd), ali ima ih dosta specifičnih prilagođenih upravo FC zahtjevima.

Prije pregleda nekoliko on-line rješenja koja omogućuju uspješnu borbu s izazovima FC-a, definirajmo postavljene zahtjeve. Ako vjerujemo u proširenu mantru „Čega nema na Internetu, to niti ne postoji!“, dolazimo do spoznaje da takve gotove specifikacije nažalost nema tj. da standardno opisan proces „Obrnute učionice“ (BPM notacija) ne postoji!? Budući da nam specifikacija treba kako za ocjenu postojećih alata, tako i za izradu novih, pokušajmo je sami  načiniti! Grubi grafički prikaz konkretne instance (visoko školstvo, prikaz sadržaja u prezentaciji, teme i dileme, Facebook) „Flipped Classroom“ za kolegij „Upravljanje inovacijom“ u Algebri je ranije dan u članku OVDJE.

Nama je potreban nam generički procesni model za opću shemu procesa FC-a koji je primjenjiv na svim razinama školovanja, upotrebom alata, specijaliziranog ili općeg. Ovdje je prikazana jedna takva moguća BPMN shema za Flipped Classroom:

Pogledajmo kakvih sve konkretnih alata ima za pokrivanje funkcionalnosti iz gornje sheme! Izvori su gotovo nepresušni! Navodimo popis tih izvora uz kratak komentar:

Prvi bi mogao biti www.noodle.com. To je tvrtka koja pomaže učenicima, studentima i njihovim obiteljima u odlučivanju odabira  područja obrazovanja. Budući da Noodle prikuplja i agregira informacije o preko 80.000 davatelja obrazovnih usluga, Forbes je ovu kompaniju prozvao i „Googlom za području edukacije“.

Iz fokusa našeg interesa ovdje Noodle daje pregled 32 inovativna alata za on-line edukaciju, gdje dio se odnosi i na FC:

Guru suvremenih edukacijskih tehnologija Kelly Walsh (Emerging Educational Technologies) je 2014. dao ovdje: pregled 20 besplatnih alata za primjenu u razredu. Praktički su to svi alati koji se mogu uspješno primijeniti u FC nastavi.

Najbogatiji pregled od čak 87 naslova, ne samo za alate, nego i za izvore informacija o edukaciji daje portal „The Technology Education Advocate“.

, gdje možemo naći petnaestak alata dediciranih za FC.

Kratki strukturirani popis od 10 alata koje svakako treba prihvatiti kao minimum prilikom odabira platforme možemo naći ovdje.

U tom popisu imamo naročito dobru strukturu namjene uže specijaliziranih on-line alata:

 1. Banke edukativnih sadržaja
 2. Alati za kreiranje vlastitih lekcija
 3. Mjesta za spremanje sadržaja
 4. Sustavi za upravljanje podukom (LMS)
 5. Obrazovne ustanove koje rade FC

Konačno portal www.TeachThought.com nudi također bogati izbor alata ovdje.

Svatko tko se uistinu želi baviti FC-om, a prije svega primjenom te metode  u praksi, među spomenutim izvorima će moći naći ono što mu najbolje odgovara. Ovdje se fokusiramo na alate koji mogu stvoriti našu operativnu platformu za FC. Najjednostavnije je bilo načiniti presjek (zajednički nazivnik) u spomenutim pregledima (i dodati još neke), te potražiti na Google koliko se puta ime alata („tool“) javlja uz „Flipped Classroom“ pojam (izbor top-15):

 1. Facebook; > 1,8 milijuna puta
 2. Yammer: 15.800
 3. Slack: 40.600
 4. Google Classroom: > 1,2 milijuna
 5. Moodle: 391.000
 6. Edmodo: 223.000
 7. SnagIT: 34.500
 8. Audioboom: 82.000
 9. PoWToon: 92.400
 10. Skype: 235.000
 11. Cacoo: 33.300
 12. Titanpad: 44.300
 13. Twitter: > 1,2 milijuna
 14. Minecraft: 168.000
 15. Wiggio: 25.000

JESTE LI ZNALI koji je najčešće upotrebljavani alat specijaliziran baš za provedbu FC na Internetu? Ako do sada niste, pretraga na internetu pokazuje jasno: to je Edmodo, s preko 200.000 pronađenih „hitova“.

Caveat: Facebook, Moodle, Twitter, Skype i Google Classroom imaju naravno mnogostruko više „hitova“, no oni su opći alati za mrežu socijalnih medija, odnosno za potporu bilo kojoj vrsti nastave, a ne ciljani na FC. Kao što smo ranije vidjeli, opći alat poput Facebooka se može uspješno koristiti i za ovu specijalnu namjenu,  ali to ima svojih prednosti i nedostataka:

PREDNOSTI: korisnici ne trebaju učiti novi „look and feel“ jer je infrastruktura poput korisničkog računa već raspoloživa, …

NEDOSTACI: vidimo da nema nekih integriranih funkcionalnosti: - Facebook nema mogućnost vlastite pohrane dokumenata, pa se to mora činiti preko drugih platformi (GoogleDrive ili Dropbox), …

E sad, što je Edmodo?

Prema njihovoj vlastitoj definiciji OVDJE je:

„Fokus na poduku, ne na administraciju.

Ima funkcije koje su intuitivne i s neograničenim prostorom pohrane, brzo stvaranje grupa, zadavanje zadaća, raspoređivanje pitalica, i mnogo toga još. Sve je to na jednoj platformi. Edmodo je dizajniran tako da Vam omogući kompletno upravljanje Vašom digitalnom učionicom.“

Tom se platformom koristi gotovo 90 milijuna korisnika širom svijeta, u preko 80.000 obrazovnih ustanova.

Povratne informacija za ovaj „serijal“ o FC govore da se to još uvijek smatra „inovativnom idejom“ i da nije posve jasno kako je realizirati. Dakle tu ideju pretvoriti u inovaciju kao „novost koja donosi održivu korist“. Zato ćemo u kolumni naredni ponedjeljak prikazati scenarij pripreme i provedbe jedne konkretne lekcije po metodi „Obrnute učionice“.

SVIM ČITATELJIMA SRETNA NOVA 2018. GODINA!

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

18.07.2018. komentiraj

Poslovni rezultati Tele2 u Hrvatskoj jako su dobri jer ukupni prihodi rastu, a prihodi od prodaje mobilnih usluga imali su dvoznamenkasti rast. To je vrlo pozitivno za trećeg po veličini domaćeg telekom operatera koji se bori s Hrvatskim Telekom i Vipnetom na vrlo zahtjevnom mobilnom tržištu gdje su tarife i opcije nešto što gotovo više nitko ne može poloviti i shvatiti jer je toga toliko da je to postao zahtjevan posao otkriti što je najbolje za korisnika. Kada se u toj borbi pogledaju i podbrendovi dvaju velikih telekoma HT-ovog Bonbona i Vipnetovog Tomata jasno je da je borba bespoštedna za svakog korisnika.

INOVACIJA … i „Design Thinking“ u praksi

INOVACIJA … i „Design Thinking“ u praksi

17.07.2018. komentiraj

U prethodnoj sam se kolumni referencirao na vrlo zanimljiva predavanja o korištenju Design Thinking metode u edukaciji, koju je održala prof. Alex Scully sa „d.school“ iz Stanforda. Za pojam inovacije je dala jedno vrlo korisno operativno pravilo,  trijadu: „no, but…“, „yes but…“ i „yes, and…“. Time se ukazuje na nužnost pozitivnog pristupa, umjesto uobičajenog hrvatskog „blaming“ (okrivljavanja) reakcije na svaki prijedlog. Takav negativistički pristup u nas je izražen i u odnosu prema inovaciji Bio sam slobodan na vrh nepoželjnog „stanja svijesti“ u reakciji na inovativnu ideju dodati i razinu „No way!“, dakle odbijanje inovacije bez suvišnih „ako i ali“.

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

16.07.2018. komentiraj

Hrvatska je druga na svijetu i to je činjenica. Željeli smo više svi mi, a pogotovo igrači na terenu. To se dobro vidjelo u suzama i tužnim licima na kraju utakmice. Međutim, sjetite se prosinca prošle godine kada smo igrali doigravanje s Grčkom, kada smo prije toga bili zaista katastrofa i kada je u to vrijeme na klupu sjeo novi izbornik Zlatko Dalić.