INOVACIJA … pomoću YouTube

INOVACIJA …  pomoću YouTube

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Mnogo smo puta spominjali YouTube u člancima ove kolumne. Uglavnom je to bilo u kontekstu „Use it or lose it!“, dakle izgubit ćeš ako nešto ne koristiš. Pogotovo je loše ne koristiti nešto što je besplatno na raspolaganju. Ipak u korištenju YouTube imamo nekoliko  mogućih  proturječja, kao i obično u području inovacije, određenih ovim pitanjima:

  1. „Nije li Youtube igračka na koju ekshibicionisti stavljaju video uratke iz svakodnevnog života?“
  2. „Nije li vrlo teško koristiti YouTube?“
  3. „Koga zanima ono što je objavljeno na YouTube?“
  4. „Zašto koristiti YouTube kad na Internet, Whatsup, Instagram, Pinterest, Facebook, Google… mogu stavljati video gdje god želim?“

Sva četiri pitanja su zapravo neprimjerena. Pođimo od prvoga: zanemarimo pojedinačna privatna videa ,ogledajmo „YouTube Channels“. Ne radi se o jednom videu, nego skupu videa, najčešće produciranih profesionalno. Kao primjer možemo uzeti jedan od najjačih brendova – Volkswagen (vidi OVDJE):

Sadržaji koji se mogu staviti na YouTube nisu ograničeni, opet primjer VW:

VW se svojim prvim kanalom prijavio na YouTube davne 2007. godine i od tada je njegovo oglašavanje na 58 raznih kanala, uglavnom po vrstama vozila i po zemljama/regijama pogledalo više od 70 milijuna posjetitelja.

YouTube kanal se može pretraživati na razne načine, jedan komforan servis vidi OVDJE:

Ovdje smo izabrali igračkei  u toj kategoriji ima ukupno 236 kanala. Kada to suzimo  na najposjećenije, dobivamo 17 kanala s više od 50.000 pretplatnika i posjeta mjesečno. I po tome se vidi kakav je YouTube potencijal za oglašavanje!

Drugo pitanje se odnosi na produkciju videa: počnimo s korištenjem postojećih, lako i besplatno! Kad uvidimo snagu podijeljenih video materijala, dobit ćemo motiv za produkciju vlastitih!

Video zanima one kojima nije dovoljna priča tekstom ili statičnom slikom, a takvih je očito na stotine milijuna, koji su korisnici YouTube-a. Naravno da oni gledaju video uratke raznih vrsta i drugdje na Internetu, no vrlo često je YouTube mjesto gdje se isti pohranjuju i dijele.

­­­­JESTE LI ZNALI da je jedan od najposjećenijih kanala za igračke Toys“R“Us, koji u zadnjih 10 godina aktivnosti ima gotovo 30 milijuna pregleda i 76.000 pretplatnika? Osim čiste reklame, video prikazi igračaka i igara imaju i funkciju uputa za korisnike. Osim toga imaju i podlogu na osnovi koje se donosi odluka o kupnji. Naime, opet možemo primijeniti Konfucija:

  • Reci mi, zaboravit ću
  • Pokaži mi, sjetit ću se
  • Uključi me, znat ću.

Ovo posljednje je zapravo video stvarne igre, za razliku od drugih koji daju samo tekstualnog opisa ili fotografije svojih igara. Na taj način djeca sama najbolje mogu ocijeniti da li im se neka igra sviđa ili ne na osnovi gledanja videa kako to druga djeca igraju. Uzmimo kao primjer igru čija je svrha i  pismena uputa posve nejasna:

No kada se na YouTube pogleda trominutni video OVDJE, djeca se oduševe i odmah razumiju svrhu i strategiju igre, čak i u situaciji da se  govori na engleskom.

Praktički svaka igra/čka renomiranijih proizvođača ima svoju prikaz „u akciji“ na YouTube, evo još jedan primjer koji sam osobno isprobao, igra je „Build'N'Break Junior“, čak tri istaknuta videa:

Djeca u igri: https://www.youtube.com/watch?v=0LE7425a0h8

Ravensburger službeno: https://www.youtube.com/watch?v=EKf3KxEuN-A

Savjetnik za igre: https://www.youtube.com/watch?v=zyBsgSRWo20

Ovakav enormni potencijal se u nas koristi malo ili nikako. Na prste se mogu izbrojati hrvatske kompanije koje imaju svoj YouTube kanal. Agrokora nema, INA ima kanal s 434 pretplatnika. Samo KBC Rijeka ima svoj kanal, ali s ukupno 47 zapisa i bez pretplatnika. Istovremeno Cleveland Clinic ima 44.000 pretplatnika i 4.000 videa za potrebe pacijenata. Izgleda da je to slabost nama bliskih prostora: Holding svih 20 bolnica u pokrajini Štajerskoj (Austrija), također nema svoj YouTube kanal!

Koje su prilike korištenja YouTube-a se može pokazati baš na trgovini igračkama, a o tome.   više u ovoj kolumni naredni ponedjeljak.

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

INOVACIJA …   u državnoj upravi

INOVACIJA … u državnoj upravi

11.12.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako uspješne zemlje poput Norveške, Finske i Danske promišljaju svoju budućnost ali i globalnu. Podrazumijeva se da država ulaže napore za podupiranje gospodarstva nakon nestanka prirodnih resursa (Norveška) ili u pretvaranje nekonkurentnih brodogradilišta u svjetski broj jedan za vjetroelektrane (Danska).

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

06.12.2018. komentiraj

Uskoro kreće komercijalizacija 5G mobilnih mreža koje će zahtijevati dva ili čak tri puta više baznih stanica koje postoje danas. U nekim slučajevima veće pokrivenosti i dometa baznih stanica će morati biti još i više. Pogotovo na višim frekvencijskim opsezima. I tu nastaje problem.

INOVACIJA …   u finskom „Institutu za budućnost“

INOVACIJA … u finskom „Institutu za budućnost“

04.12.2018. komentiraj

U prethodne smo dvije kolumne prikazali važnost znanja općenito i dali jednostavan „recept kojih šest vještina trebamo imati ako želimo biti dio „ekonomije znanja“ ili „društva znanja“. Nažalost, u nas se znanje tretira kao povijest, odnosno kao nešto dovršeno i statično. Što to znači? To znači da u obrazovnom sustavu nastavnici uglavnom „ex cathedra“ pričaju o činjenicama baziranim na prošlosti . Učenici i studenti polože test i dobiju ocjenu i uglavnom sve ekspresno zaborave. Za razliku od toga zemlje s naprednijim obrazovnim sustavima „sadržaj znanja“ sve manje tretiraju kao samo sebi svrhom, nego sadržaj koriste  kao podlogu edukaciji iz kritičkog promišljanja i osnovu za u  poduci  „kako učiti“.