INOVACIJA … pomoću YouTube

INOVACIJA …  pomoću YouTube

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Mnogo smo puta spominjali YouTube u člancima ove kolumne. Uglavnom je to bilo u kontekstu „Use it or lose it!“, dakle izgubit ćeš ako nešto ne koristiš. Pogotovo je loše ne koristiti nešto što je besplatno na raspolaganju. Ipak u korištenju YouTube imamo nekoliko  mogućih  proturječja, kao i obično u području inovacije, određenih ovim pitanjima:

  1. „Nije li Youtube igračka na koju ekshibicionisti stavljaju video uratke iz svakodnevnog života?“
  2. „Nije li vrlo teško koristiti YouTube?“
  3. „Koga zanima ono što je objavljeno na YouTube?“
  4. „Zašto koristiti YouTube kad na Internet, Whatsup, Instagram, Pinterest, Facebook, Google… mogu stavljati video gdje god želim?“

Sva četiri pitanja su zapravo neprimjerena. Pođimo od prvoga: zanemarimo pojedinačna privatna videa ,ogledajmo „YouTube Channels“. Ne radi se o jednom videu, nego skupu videa, najčešće produciranih profesionalno. Kao primjer možemo uzeti jedan od najjačih brendova – Volkswagen (vidi OVDJE):

Sadržaji koji se mogu staviti na YouTube nisu ograničeni, opet primjer VW:

VW se svojim prvim kanalom prijavio na YouTube davne 2007. godine i od tada je njegovo oglašavanje na 58 raznih kanala, uglavnom po vrstama vozila i po zemljama/regijama pogledalo više od 70 milijuna posjetitelja.

YouTube kanal se može pretraživati na razne načine, jedan komforan servis vidi OVDJE:

Ovdje smo izabrali igračkei  u toj kategoriji ima ukupno 236 kanala. Kada to suzimo  na najposjećenije, dobivamo 17 kanala s više od 50.000 pretplatnika i posjeta mjesečno. I po tome se vidi kakav je YouTube potencijal za oglašavanje!

Drugo pitanje se odnosi na produkciju videa: počnimo s korištenjem postojećih, lako i besplatno! Kad uvidimo snagu podijeljenih video materijala, dobit ćemo motiv za produkciju vlastitih!

Video zanima one kojima nije dovoljna priča tekstom ili statičnom slikom, a takvih je očito na stotine milijuna, koji su korisnici YouTube-a. Naravno da oni gledaju video uratke raznih vrsta i drugdje na Internetu, no vrlo često je YouTube mjesto gdje se isti pohranjuju i dijele.

­­­­JESTE LI ZNALI da je jedan od najposjećenijih kanala za igračke Toys“R“Us, koji u zadnjih 10 godina aktivnosti ima gotovo 30 milijuna pregleda i 76.000 pretplatnika? Osim čiste reklame, video prikazi igračaka i igara imaju i funkciju uputa za korisnike. Osim toga imaju i podlogu na osnovi koje se donosi odluka o kupnji. Naime, opet možemo primijeniti Konfucija:

  • Reci mi, zaboravit ću
  • Pokaži mi, sjetit ću se
  • Uključi me, znat ću.

Ovo posljednje je zapravo video stvarne igre, za razliku od drugih koji daju samo tekstualnog opisa ili fotografije svojih igara. Na taj način djeca sama najbolje mogu ocijeniti da li im se neka igra sviđa ili ne na osnovi gledanja videa kako to druga djeca igraju. Uzmimo kao primjer igru čija je svrha i  pismena uputa posve nejasna:

No kada se na YouTube pogleda trominutni video OVDJE, djeca se oduševe i odmah razumiju svrhu i strategiju igre, čak i u situaciji da se  govori na engleskom.

Praktički svaka igra/čka renomiranijih proizvođača ima svoju prikaz „u akciji“ na YouTube, evo još jedan primjer koji sam osobno isprobao, igra je „Build'N'Break Junior“, čak tri istaknuta videa:

Djeca u igri: https://www.youtube.com/watch?v=0LE7425a0h8

Ravensburger službeno: https://www.youtube.com/watch?v=EKf3KxEuN-A

Savjetnik za igre: https://www.youtube.com/watch?v=zyBsgSRWo20

Ovakav enormni potencijal se u nas koristi malo ili nikako. Na prste se mogu izbrojati hrvatske kompanije koje imaju svoj YouTube kanal. Agrokora nema, INA ima kanal s 434 pretplatnika. Samo KBC Rijeka ima svoj kanal, ali s ukupno 47 zapisa i bez pretplatnika. Istovremeno Cleveland Clinic ima 44.000 pretplatnika i 4.000 videa za potrebe pacijenata. Izgleda da je to slabost nama bliskih prostora: Holding svih 20 bolnica u pokrajini Štajerskoj (Austrija), također nema svoj YouTube kanal!

Koje su prilike korištenja YouTube-a se može pokazati baš na trgovini igračkama, a o tome.   više u ovoj kolumni naredni ponedjeljak.

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

19.10.2018. komentiraj

Većina građana, kada izlazi iz svoga doma, sa sobom uzima nekoliko stvari koje su im nezaobilazne za svakodnevni život, kao što su npr. ključevi, novčanik i mobitel. Međutim, često nam nije praktično ili poželjno imati toliko stvari uz sebe, zbog čega se logičnom nameće ideja o stvarima koje imaju više funkcija. Moderni pametni uređaju mogu omogućiti funkcionalnosti plaćanja i time zamijeniti platne kartice koje građani nose u svojim novčanicima, te u velikom broju situacija smanjiti potrebu za nošenjem klasičnih novčanika.

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

18.10.2018. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski operater Tele2 iznenadio je odličnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, ali i posljednjem kvartalu. Svi ključni pokazatelji rastu, marže također i Tele2 je pokazao da se može. Neki bi rekli možda poliraju bilancu za neku skoru prodaju, jer ovakvi rezultati privukli bi svakog investitora. Možda žele dokazati centrali u švedskoj da imaju prostora za novi rast i možda neke akvizicije. Svašta se na tržištu priča posljednjih mjeseci, ali i godina.

INOVACIJA …  i veza sa cjeloživotnom edukacijom

INOVACIJA … i veza sa cjeloživotnom edukacijom

17.10.2018. komentiraj

Na kraju prethodne kolumne smo se pitali, može li se pod inovacijom smatrati promjena našeg i ponašanja samo putem imitacija praksi iz Japana ili Austrije? Ne, to je nužno, ali ne i dovoljno! Jedino slabo i daleko svjetlo prosperiteta na kraju tunela može se vidjeti u mogućoj orijentaciji na edukaciju. Kakve veze ima edukacija s inovacijom? Ogromne! Po EIS (European Innovation Scoreboard, „Europska ljestvica uspjeha u inoviranju 2018.“), ovo je tablica zemalja: