Hoće li upravljanje kupcima postati jednostavnije s dolaskom umjetne inteligencije?

Hoće li upravljanje kupcima postati jednostavnije s dolaskom umjetne inteligencije?

Foto: DepositPhotos

Korisničko iskustvo je u samom centru digitalne transformacije, što znači da je upravljanje odnosima s korisnicima (CRM - customer relationship management) u centru kad se radi o samom upravljanju iskustvima korisnika, potrošača, klijenata... Ipak, tako nešto još uvijek kao da u organizacijama nije potpuno shvaćeno pa se za CRM ne izdvaja dovoljno resursa, u smislu novca, vremena, edukacije...

Ali, s obzirom da su umjetna inteligencija i strojno učenje sve napredniji, CRM se podiže na višu razinu zahvaljujući mogućnostima koje su pred organizacijama. Dakle, moguće je naučiti o korisnicima više nego ikad prije, što znači da im se može pristupiti na više načina, na bolji način, konkretniji, isplativiji...

No, prednosti "suradnje" umjetne inteligencije i strojnog učenja s CRM treba prepoznati, a njih ima nekoliko. U nastavku teksta nabrojat ćemo one najznačanije.

1. Štedi vrijeme

Ono na što se osobe koje rade u CRM području najčešće žale jest vrijeme koje troše na unos i obradu podataka. Riječ je o 46,5 posto, više no što ih se žali na preskupe softverske CRM alate (30 posto) ili dugotrajan proces učenja (28 posto) ili samu težinu konfiguracije softvera (15 posto). Dakle, uz AI se to sve može promijeniti na bolje i to je shvatio Salesforce implementacijom Einstein Searcha za prodaju i usluge pa smanjio za 50 do 80 posto potrebu trošenja vremena na klikanje i pokretanje stranica. Tko prije uskoči "na vlak", uštedjet će vrijeme, a samim time i novac.

2. Prepoznavanje korisnika

Dakle, svakog dana potrebno je pratiti ponašanje korisnika kako bi CRM segment bio na najvišoj mogućoj razini. Nije to lako, čak se i Google muči pronaći načine kako uspjeti u tom naumu, a stoji iza najmoćnije tražilice. Primjerice, Oracle sa svojim Digital Assistantom for CRM to uspijeva pa je uz njega moguće pronaći što se traži korištenjem govora kao svakog dana, bez potrebe nabrajanja ključnih riječi kao s Googleom. To je smjer, pojednostaviti iskustvo. Tražilice su samo primjer, tako nešto potrebno je na svim područjima i AI to donosi.

3. Personalizacija

Uz bolje prepoznavanje potreba korisnika, automatski je moguća personalizacija. A kad dođe do tog dijela, korisnici će se rado vraćati ponovno. Tako nešto donosi profit od prodaje i štedi vrijeme, što donos dodatni profit.

4. Predviđanje

Kad su korisnici prepoznati, odnosno, kad su prepoznate njihove navike te kad se uspjelo dostići razinu personalizacije koja ih vraća proizvodu, na redu je predviđanje njihova ponašanja. Samim time, može se odrediti unaprijed podosta detalja bitnh za poslovanje. A to od čovjeka daleko bolje radi umjetna inteligencija...

Još iz kategorije

Internet of things - uvod u NB-IoT

Internet of things - uvod u NB-IoT

22.10.2020. komentiraj

Danas, više nego ikad prije, postoji potreba za brzim i sigurnim prijenosom podataka. Sve je više elektroničkih uređaja i virtualnih sustava međusobno povezano te se konstantno razvijaju nove mogućnosti njihove međusobne interakcije. Nadzor proizvodnih postrojenja, logistika, industrijska automatizacija i razvoj ‘’smart city’’ infrastrukture samo su neka od područja u kojima je brz i pouzdan prijenos podataka od presudne važnosti. Stoga ne čudi da je ‘’internet stvari’’ (engl. Internet of things) već dugi niz godina dio AMR sustava diljem svijeta. Industrija ‘’zahtijeva’’ točne i pravovremene podatke o potrošnji, manje potrebne infrastrukture i što niže troškove održavanja.

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

21.10.2020. komentiraj

Razmišljanje o prebacivanju informacijskih sustava u cloud kod većine korisnika i dalje stvara nedoumice. Kolokacija, privatni oblak, javni oblak, hibridno okruženje modeli su koji stoje na raspolaganju korisnicima. Svaki od navedenih modela za korisnike ima određenih prednosti.

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

20.10.2020. komentiraj

Bilo je za očekivati da će rezultati biti pod utjecajem krize, treći kvartal je pokazao prvo pravo stanje zbog tog virusa. A četvrti kvartal mogao biti i gori. I dok čekamo rezultate Hrvatskog Telekoma, jer Tele2 nećemo vidjeti do godišnjih rezultata, jasno je da se A1 Hrvatska našao na udaru krize. Neki će reći puno, neki će reći malo, a realno očekivan pad prihoda i dobiti i na kvartalnoj i devetomjesečnoj razini.