Hoće li upravljanje kupcima postati jednostavnije s dolaskom umjetne inteligencije?

Hoće li upravljanje kupcima postati jednostavnije s dolaskom umjetne inteligencije?

Foto: DepositPhotos

Korisničko iskustvo je u samom centru digitalne transformacije, što znači da je upravljanje odnosima s korisnicima (CRM - customer relationship management) u centru kad se radi o samom upravljanju iskustvima korisnika, potrošača, klijenata... Ipak, tako nešto još uvijek kao da u organizacijama nije potpuno shvaćeno pa se za CRM ne izdvaja dovoljno resursa, u smislu novca, vremena, edukacije...

Ali, s obzirom da su umjetna inteligencija i strojno učenje sve napredniji, CRM se podiže na višu razinu zahvaljujući mogućnostima koje su pred organizacijama. Dakle, moguće je naučiti o korisnicima više nego ikad prije, što znači da im se može pristupiti na više načina, na bolji način, konkretniji, isplativiji...

No, prednosti "suradnje" umjetne inteligencije i strojnog učenja s CRM treba prepoznati, a njih ima nekoliko. U nastavku teksta nabrojat ćemo one najznačanije.

1. Štedi vrijeme

Ono na što se osobe koje rade u CRM području najčešće žale jest vrijeme koje troše na unos i obradu podataka. Riječ je o 46,5 posto, više no što ih se žali na preskupe softverske CRM alate (30 posto) ili dugotrajan proces učenja (28 posto) ili samu težinu konfiguracije softvera (15 posto). Dakle, uz AI se to sve može promijeniti na bolje i to je shvatio Salesforce implementacijom Einstein Searcha za prodaju i usluge pa smanjio za 50 do 80 posto potrebu trošenja vremena na klikanje i pokretanje stranica. Tko prije uskoči "na vlak", uštedjet će vrijeme, a samim time i novac.

2. Prepoznavanje korisnika

Dakle, svakog dana potrebno je pratiti ponašanje korisnika kako bi CRM segment bio na najvišoj mogućoj razini. Nije to lako, čak se i Google muči pronaći načine kako uspjeti u tom naumu, a stoji iza najmoćnije tražilice. Primjerice, Oracle sa svojim Digital Assistantom for CRM to uspijeva pa je uz njega moguće pronaći što se traži korištenjem govora kao svakog dana, bez potrebe nabrajanja ključnih riječi kao s Googleom. To je smjer, pojednostaviti iskustvo. Tražilice su samo primjer, tako nešto potrebno je na svim područjima i AI to donosi.

3. Personalizacija

Uz bolje prepoznavanje potreba korisnika, automatski je moguća personalizacija. A kad dođe do tog dijela, korisnici će se rado vraćati ponovno. Tako nešto donosi profit od prodaje i štedi vrijeme, što donos dodatni profit.

4. Predviđanje

Kad su korisnici prepoznati, odnosno, kad su prepoznate njihove navike te kad se uspjelo dostići razinu personalizacije koja ih vraća proizvodu, na redu je predviđanje njihova ponašanja. Samim time, može se odrediti unaprijed podosta detalja bitnh za poslovanje. A to od čovjeka daleko bolje radi umjetna inteligencija...

Još iz kategorije

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

28.07.2020. komentiraj

Svjedoci smo jednog od najvećih ekonomskih izazova modernog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19. Potreseni su uz poslovanje i naši životi, gotovo pa nema niti jedne grane gospodarstva koja nije zahvaćena krizom u većem ili manjem obimu. Cjelokuopno tržište je u padu, a sukladno tome u padu je i tržište ICT-ja. Međutim ako pogledamo tržište cloud tehnologija i podatkovnih centara predviđa se rast u 2020-oj godini iako će taj rast biti nešto manji nego li je bio u 2019.

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

27.07.2020. komentiraj

Cijene pametnih telefona postale su previsoke, prelaze 10.000 kuna posljednjih godina za top modele, a nekako je uobičajeno da se oni slabiji modeli “vrte” na oko 5000 kuna. Za taj se novac može kupiti sjajno računalo ili televizor, što dodatno sugerira apsurd do kojeg smo stigli.

KOMENTAR:  HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

KOMENTAR: HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

24.07.2020. komentiraj

Mnogima je kriza uvijek bila prilika za izlike i smanjenja, čak i ona koja su možda prilično ishitrena. Neka od tih su zapravo skrivena iz vrlo medijski popraćenih poslovnih poteza posljednjih tjedana jer se pokazalo da je nekima dovoljno malo da se krene u negativnom smjeru. Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma usprkos tome pokazuju kako su se othrvali tom jednostavnom načinu poslovanja u kojem je najjednostavnije reći „kriza je, loše je i usporavamo ulaganja, razvoj“.