Kolumne

Moć nemoćnih

Moć nemoćnih

13.05.2013.

Koliko često vam se desi da vas nazove prijateljica da pita kako ste, vi se razveselite pažnji i interesu a onda niti za minutu shvatite da razgovor nije o vama, da po ne znam koji puta slušate njezine probleme, rješavate njezine nedoumice, razgovarate o njezinoj bolesti, sinu, majci, partneru, obvezujete se nešto provjeriti ili napraviti umjesto nje…

OMG iliti kako je IT postao centralna vijest

OMG iliti kako je IT postao centralna vijest

10.05.2013.

Nakon nekoliko poprilično napornih dana, konačno sam u nedjelju ispijao kavicu u svojoj kuhinji. Nedjeljni ritual obuhvaća fini dupli espreso, kroasane jednog domaćeg proizvođača (svi moramo podupirati domaću industriju!) i „listanje“ jednog dnevnog lista na njegovom on-line izdanju.

Što je sljedeće za telekom industriju?

Što je sljedeće za telekom industriju?

09.05.2013.

Europska komisija radi planove za reviziju trenutnog regulatornog okvira u području telekomunikacija (a i medija ali o tome drugom zgodom). Puno se pisalo u Briselu u posljednjih 6 mjeseci o pan-Europskim operatorima, smanjivanju ukupnog broja operatora, dodjeli radiofrekvencijskog spektra putem EU dražbi.

Horror priča za geekove

Horror priča za geekove

08.05.2013.

U svibnju 2009. data centar Queensland Health ostao je bez napajanja - razlog nestanka električne energije bila je poplava koja potopila dvije transformatorske stanice lokalne energetske kompanije. Srećom, UPS sustavi su funkcionirali normalno, tako da je data centar nastavio svoj rad. Automatska dojava informirala je tehničare o ovom ispadu pa je zaposlenik data centra obišao sva postrojenja i ustanovio kako je sve u najboljem redu.

Reklame – potiču li  na akciju, ili stvaraju iritaciju?

Reklame – potiču li na akciju, ili stvaraju iritaciju?

07.05.2013.

Naša pozornost, to jest mentalna i emocionalna energija koju usmjeravamo prema određenom proizvodu, usluzi, trgovačkoj marki i slično gorivo je koje pokreće gospodarstvo. Za nju se bore svi tržišni subjekti, jer od nje žive. No ta borba, bitno pojačana globalizacijskim procesima razlog je općem poremećaju pozornosti, koji često paralizira tržište.

Uberbrand naš svagdašnji: svi za jednog, jedan za sve

Uberbrand naš svagdašnji: svi za jednog, jedan za sve

06.05.2013.

Znam da nisam počeo s dobrom, hrvatskom riječju. No u poplavi rasprava oko ispravnog hrvatskoj jezika i pisma, nekako mi je najjednostavnije je držati se one famozne "radio je živa stvar, on se mora mijenjati, prilagođavati" prof. Sapunara tamo još iz dana "obrane" Radija 101 te ne brinuti o tome kako se što piše i upotrebljava, već se koncentrirati na poruku i razumijevanje iste. Uberbrand nije neka udomaćena riječ, ali ako ju uglavite u google ili ajde, bing, dobit ćete niz marketinških agencija širom svijeta koji njeguju ovu riječ.

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

03.05.2013.

I dok neki s radija već vrište „Petak je dan za metak“, možda mi se danas učinilo da tako i jest ali u glavu ili kako bi rekli u Top listi nadrealista hrkljuš je igra za nas s onim „udri se beno“, a za poduzetnike treba uvesti ne nacional detektor iz te iste Top liste već poduzetnik detektor jer kao da su poduzetnici postali pokretne mete države.

Internet na TV-u, TV na Internetu: konvergencija audiovizualnog prostora

Internet na TV-u, TV na Internetu: konvergencija audiovizualnog prostora

02.05.2013.

Europska komisija u svojem neumornom radu objavila je 24. travnja takozvanu Zelenu knjigu – Priprema za potpuno konvergentni audiovizualni prostor: rast, kreiranje i vrijednosti ("Green Paper - Preparing for a Fully Converged Audiovisual World: Growth, Creation and Values").

HT izdržava krizu

HT izdržava krizu

30.04.2013.

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma HT-a pokazuju koliko je zapravo duboka kriza, jer i u gospodarskoj grani koja je oduvijek odlično stajala i ostvarivala rast sada ne cvjetaju ruže. Kada uskoro izađu poslovni rezultati ostalih telekom operatera za prvi kvartal bit će jasnije u kakvim je stvarnim problemima domaća telekomunikacijska industrija.

Na što paziti pri izboru IT karijere

Na što paziti pri izboru IT karijere

30.04.2013.

Opet su dani posvećeni tehnologiji, s blagim uvažavanjem businessa i opet na Draženovu molbu da objavimo nešto za mlade, ali i one koji nisu na Windaysima, evo još jedna kolumna. I opet nevoljko pišem, „jer za svaku napisanu riječ moram višestruko paziti na kontekst, brinuti kako i tko bi sve mogao nešto krivo protumačiti, a nemam vas tu, da vam iz očiju i reakcije vidim jesmo li se dobro razumjeli“, ali sam se dosjetio, pa težište cijele ove kolumne neka bude o kontekstu. I to kontekst u kontekstu izbora IT karijere.

Kako lajk pretvoriti u glas na lokalnim izborima?

Kako lajk pretvoriti u glas na lokalnim izborima?

29.04.2013.

Dobar naslov a? Pa da odmah odgovorim –skoro pa nikako na ovim lokalnim izborima:-( Nema automatizma. Kampanja na društvenim mrežama ne razlikuje se puno od stvarne kampanje, dapače mora se voditi po istim pravilima kao i velike kampanje.

Tko je ovdje lud? Država, poduzetnici ili netko treći, mogu li unijeti mozak kao kapitalnu imovinu?

Tko je ovdje lud? Država, poduzetnici ili netko treći, mogu li unijeti mozak kao kapitalnu imovinu?

29.04.2013.

Ako je točna informacija koju prenose mediji da je Vlada odlučila hitno mijenjati Zakon o trgovačkim društvima s ciljem da se natjera tvrtke na povećanje temeljnog kapitala s 20 tisuća kuna za društvom s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) na 100 tisuća kuna, odnosno s 200 tisuća kuna na milijuna kuna za dionička društva (d.d.) postavlja se pitanje kome je to u interesu.

HT i struja, WinDays13 i Oracle pokleknuo

HT i struja, WinDays13 i Oracle pokleknuo

27.04.2013.

Iako se o tome spekulira već dulje vrijeme HT je najavio da ulazi na različita nova tržišta. Mnogi će reći pa to smo naslućivali, pričalo se u kuloarima, međutim činjenica je da postoji nekoliko više-manje izglednih scenarija. Dolazak pametnih brojila, ulazak većeg broja distributera električne, pa i svake druge energije, sustavi za naplatu prilika su gdje bi se HT mogao pozicionirati.

Identity priča – kompleksno, a opet tako jednostavno

Identity priča – kompleksno, a opet tako jednostavno

25.04.2013.

Otvoriti neku web stranicu koja me uz registraciju e-mail adrese traži definiranje korisničkog imena i lozinke, danas znači samo jedno - zatvorit ću browser prije nego se učita formular do kraja. Jednostavno, tom scenariju ne zanima me vaš servis, koliko god bio zanimljiv.

3D printeri kao spas Magme?

3D printeri kao spas Magme?

24.04.2013.

U svojem nedavnom intervjuu jednom dnevnom listu Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva i vlasnik posrnule Magme, izjavljuje kako će se boriti za svoju tvrtku u stečaju i, što je nama ovdje zanimljivije, spominje tehnologiju 3D ispisa kao jednu od ključnih stvari koje bi uspješno pogonile novu Magmu.

BYOD: IT je u pokretu, ponesi svoj vlastiti uređaj

BYOD: IT je u pokretu, ponesi svoj vlastiti uređaj

23.04.2013.

IT, pa čak i u velikim, „ozbiljnim“ i često konzervativnim organizacijama sve se više i više koristi u pokretu. Dobar pokazatelj za to je upotreba tableta (iPada) koja raste preko 70 posto godišnje, a očekuje da će se broj novo isporučenih uređaja sa 116 milijuna u 2012. porasti na čak 468 milijuna u 2017. godini, što predstavlja povećanje od čak četiri puta.

Digitalna agenda EU preambiciozna za jedan mandat

Digitalna agenda EU preambiciozna za jedan mandat

22.04.2013.

Digitalna Agenda je već par godina "buzzword" u Briselu. Ambiciozni projekt potpredsjednice Europske komisije Neelie Kroes, postavila je visoke ciljeve u 7 područja, definirajući 100-njak konkretnih akcija za razdoblje 2010-15.

Dosta je – zdravstvo košta

Dosta je – zdravstvo košta

22.04.2013.

Ponukan različitim raspravama oko toga zašto su bolnice završile u sanaciji mora se jednom reći „Dosta je – zdravstvo košta“ i koštat će. I nije problem kako neki misle cijena rada, odnosno kako ga neki nazivaju hladni pogon nego sve drugo iz sustava jer kako sam već jednom napisao – tone poput torpediranog broda.

Društvenom mrežom u glavu – nisu svi novinari

Društvenom mrežom u glavu – nisu svi novinari

22.04.2013.

Bomba u Bostonu, uhvaćen bombaš, lažne optužbe, krivi ljudi, najnoviji je pokazatelj kolika je stvarna odgovornost medija i koliku u konačnici imaju moć. s tom moći treba znati, stoga blogere, tviteraše i sve druge koji „šire“ najrazličitije informacije na društvenim mrežama nikako ne smijemo zvati novinarima.

Kako spaliti pet milijardi kuna, a gdje curi?

Kako spaliti pet milijardi kuna, a gdje curi?

20.04.2013.

Ministrima Slavku Liniću i Rajku Ostojiću trebalo bi dodijeliti Nobelovu malinu za ekonomiju, nagradu za najbrže spaljivanje novca u povijesti i to za 5 milijardi kuna koliko će biti potrošeno za sanaciju kliničkih bolnica i bolnica od općeg značaja (dječja i zarazna), te općih i županijskih bolnica te još nekih znanstvenih institucija.

NLP u rješavanju stresa - to kako VIDIM stres, čini stres

NLP u rješavanju stresa - to kako VIDIM stres, čini stres

19.04.2013.

Scenarij situacija zbog kojih reagiramo kroz stres u modernom svijetu svugdje je isti: Ogroman broj zahtjeva i zadataka na poslu, kolege s kojima se ne može razgovarati niti dogovarati, (pre)glasne pritužbe nezadovoljnih kupaca, nesigurnost vremena u kojem živimo, hrpa neopeglanih košulja, beskonačne obaveze oko djece, koji kilo-GRAM previše i koji minus previše? Možemo li tome stati na kraj, osim pobjeći na drugi kraj svijeta i na trenutak odahnuti od zahtjeva postavljenih prema nama...

Ponekad i

Ponekad i "ne" vrijedi više od "možda"

18.04.2013.

Možda je ovo gore pojednostavljeno gledanje na potrebu da se donose odluke, pa premda one i ne bile onakve kakve očekujemo. Ali idemo vidjeti može li se društvo natjerati u zonu donošenja odluka. Ili što bi rekao naš bivši nogometni izbornik, legendarni Slaven Bilić:  "Moraš jednom i pucat, nemoš samo dodavat!".

Malo svjetionika na domaćoj IT sceni, Liniću odriješi kesu

Malo svjetionika na domaćoj IT sceni, Liniću odriješi kesu

18.04.2013.

Zamislite hrvatsko tržište, ne samo ono informatičko, kao jedno veliko dobro uzburkano more jakim ili orkanskim jugom, a tek nekoliko je na tržištu svijetlih točkica, bolje rečeno svjetionika koji pokazuju u kojem se smjeru i na koji način može ići. Pad domaćeg IT tržišta izraženo u dolarima prema IDC-u stvarno je stanje, u kunama se još držimo tek mrvicu iznad vode. Nismo se još nagutali, ali samo što nismo.

Znanje i konkurentnost u znanju ključni za investicije

Znanje i konkurentnost u znanju ključni za investicije

17.04.2013.

Ove ćemo godine na WinDaysima ugostiti 127 vodećih predavača iz Hrvatske i svijeta, a Microsoft WinDays13 Business održat će se, tradicionalno, posljednja dva dana konferencije, 25. i 26. travnja. Naglasak ćemo staviti na podizanje konkurentnosti radne snage, stvaranje novih radnih mjesta i ubrzan rast domaćeg gospodarstva u cilju što uspješnije integracije u europsko i globalno gospodarstvo.

Kako izabrati dobru strategiju BI - business intelligencea

Kako izabrati dobru strategiju BI - business intelligencea

16.04.2013.

Nedavno sam prisustvovala predavanju na kojem se povela zanimljiva diskusija o jednom američkom maloprodajnom lancu kojem softver omogućava da blagajnica u trenutku dok ste na blagajni dobije informaciju o tome koji proizvod tom prilikom niste kupili, a uobičajeno se nalazio u vašoj košarici tijekom prijašnjih kupnji.

O WinDaysima, ali ispod haube

O WinDaysima, ali ispod haube

15.04.2013.

Vjerujem da je dobar dio vas, čitatelja, imao priliku sudjelovati na nekom od Microsoftovih događanja. Za vas, koji ste imali tu sreću, to je bila jedna od prethodnih 12 WinDays konferencija. I vjerujem da osjećaji mogu biti podijeljeni. Možda vam se svidjela hrana, možda i nije, možda je koji dan i pala kiša i upropastila predivno proljetno jutro uz šum mora i kavu na terasi Opatijskog hotela Millenium ili pak nekog od Rovinjskih kafića uz obalu.

U potrazi za … informatičarom u Hrvatskoj ili inozemstvu

U potrazi za … informatičarom u Hrvatskoj ili inozemstvu

14.04.2013.

Prošli tjedan obilježio je e-skills week, tjedan e-vještina, potrage za pravim modelom informatičkog obrazovanja, pokretanja firme, poslovanja, rasprava postoji li ili ne ICT industrija ili je to informatička industrija u smislu proizvodnje hardvera i softverska industrija kao druga njezina grana.

Ajme! “ICT industry” uopće ne postoji na guglu. Što sad?

Ajme! “ICT industry” uopće ne postoji na guglu. Što sad?

12.04.2013.

Baš mi jučer kaže jedan prijatelj – „ma vi ste meni svi isti - kompjuteraši“. Kad moju mamu pitaju čime joj se bavi sin, ona odgovori – „kompjuterima“. Predlažem da joj najprije još jednom svi zajedno glasno izgovorimo ime – SOFTVERSKA INDUSTRIJA. Ne vjerujete mi? Okej, ajmo pokušati ovako > google.com, Search: ICT Industry.... Što dobijemo? Nema je!? Moguće ste kao jedan od rezultata dobili neki link u kojem se spominje termin „ICT Industries“, dakle množina, više različitih industrija, a ne jedna jedina ICT industrija.

Krizni stožer za obranu hrvatskog informatičkog društva (KSOHID)

Krizni stožer za obranu hrvatskog informatičkog društva (KSOHID)

12.04.2013.

Za one koji su propustili, a vjerujem da jeste mnogi, jučer je Nacionalno vijeće za konkurentnost izbacilo rezultate (zapravo, prepisalo iste) koji su objavljeni kroz najnovije istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, po kojem se eto nalazimo na 51. mjestu. Dobro? Loše? Po komentarima u članku, rekao bih loše, ali osim kratkog obraćanja predsjednika vijeća, g. Mudrinića, nema ničeg zanimljivog što bi mogli o tome pročitati u tekstu.

Dinosauri u modi i informatici

Dinosauri u modi i informatici

11.04.2013.

U drugoj polovici devedesetih radio sam kao programer u tvrtki koja je razvijala knjigovodstveni software. Razvijao sam modul za salda conti i jedan od najvećih problema bio mi je naći zajednički jezik s knjigovođom, jednim starijim i iskusnim gospodinom koji je te moje kompjutere razumio gotovo manje nego sam ja shvaćao njegove cesije i asignacije. Problem mi je bilo i održavanje za postojeće korisnike.