Kolumne

Ugasi me brutalno - TV, pa izbaci županiju i to ponosni Dubrovnik

Ugasi me brutalno - TV, pa izbaci županiju i to ponosni Dubrovnik

13.06.2013.

Upravo tako, samo jednim potezom policije, gumbom on/off ugašena je državna televizija u Grčkoj. ERT-u su ugašeni odašiljači. Nacionalna televizija ugašena je naprasno jednostavno i učinkovito. Možda da tako ugase i HRT s Goranom Radmanom na čelu, barem na jedan dan. Neki bi likovali, drugi bi vikali, treći bi pak bili sretni da ne plaćaju pretplatu. Brutalno ali učinkovito i mnogi bi bili sretni.

Je li Orwell bio u pravu?

Je li Orwell bio u pravu?

12.06.2013.

Prije nekoliko dana svijetom je kao bomba odjeknula vijest kako administracija SAD-a već godinama provodi tajni program PRISM koji im omogućuje nadzor komunikacija obavljenih posredstvom popularnih internetskih kompanija među kojima Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple. Dok predsjednik Obama tvrdi kako se nisu prisluškivali razgovori već samo prikupljali  podaci, a prozvane kompanije negiraju umiješanost u skandal, sve više objavljenih informacija ukazuje na ozbiljna kršenja prava na privatnost, kao i uvijek, pod krinkom borbe protiv terorizma. Neki će reći da Amerikanci rade samo ono što rade i sve druge zemlje svijeta, a budući imaju značajno bolju poziciju za nadzor interneta jer su najveće i najznačajnije internetske kompanije pod njihovom jurisdikcijom, to su i obimi njihova nadzora, broj obuhvaćenih osoba i količina prikupljenih podataka veći.

Nestaje roaming, mreža postaje neutralna – san ili stvarnost?

Nestaje roaming, mreža postaje neutralna – san ili stvarnost?

11.06.2013.

Potpredsjednica Europske komisije Kroes je imala tjedan u velikom stilu. Prvo je najavila u Europskom parlamentu "novi paket" telekom regulative, koja bi uključivala potpuno ukidanje roaminga a onda se "okomila" i na neutralnost mreža ("network neutrality").

Stvarnost ili iluzija?

Stvarnost ili iluzija?

10.06.2013.

Da li današnja tehnologija spaja ili razdvaja ljude?  Da li kada se povežemo preko internet se poznajemo? Kako uopće možemo znati tko se krije s druge strane kada ga ne vidimo? Što se sve loše može desiti on-line? Internet i njegova dostupnost su glavni „krivci“ koji omogućuju stalan kontakt s drugim osobama; dragim ljudima bilo da su nam blizu ili na drugoj strani svijeta, brzu izmjenu informacija te njihovu dostupnost, kontakte s nepoznatima (iz cijelog svijeta) bilo iz privatnih ili poslovnih razloga.

Svi smo mi statistička pogreška

Svi smo mi statistička pogreška

08.06.2013.

Ulazak u Europsku uniju za nekoliko je dana i mi se busamo u prsa kako smo za EU važni. Politički možda jesmo, no pogledajmo neke druge aspekte, one ipak puno više prizemne i važne svima. Ma nismo tako važni. Kroz tu prizmu treba promatrati i naše gospodarstvo i načine na koje prihvaćamo svjetske trendove.

Narod kao žrtva

Narod kao žrtva

06.06.2013.

Na Zavodu za zapošljavanje iz dana u dan sve je veći broj nezaposlenih. Trenutno ih ima gotovo 360,000, a trend se, po svemu sudeći neće tako skoro izokrenuti. Većina ekonomskih analitičara i za ovu nam godinu predviđa pad gospodarske aktivnosti, dok bi prema procjenama Europske komisije, u  idućoj, 2014. nezaposlenost mogla doseći rekordnih, 20.1 posto.

Kako birati mobilni uređaj za poslovanje?

Kako birati mobilni uređaj za poslovanje?

05.06.2013.

Danas je poslovanje bez mobitela ili bolje rečeno pametnog mobilnog uređaja, bilo telefona ili tableta, tako reći nezamislivo. Zanimljivo je da velika većina takvih uređaja, nije bila primarno razvijana niti dizajnirana za obavljanje posla, već za prvenstveno za privatnu upotrebu i zabavu krajnjih korisnika.

Pažnja, moneta nove ekonomije

Pažnja, moneta nove ekonomije

04.06.2013.

Kao i većina mojih članaka (i osobnih stavova) ovaj i eksplicitno zahtijeva vašu pažnju. I aktivno učešće, koncentraciju i promišljanje. No, ovaj put ćete ako „izdržite do kraja“ zaraditi i jedinstvenu osobnu nagradu. I ne, nije to set noževa. To je nešto vrlo vrijedno, što ćete nadam se koristiti svakodnevno. Već od danas.

Najveće Disaster Recovery zablude ili:

Najveće Disaster Recovery zablude ili: "baš nismo imali sreće"

03.06.2013.

Vlasnik auto praonice u Bjelovaru najviše novca zarađuje subotom (kada su svatovi). I taman jedne subote ujutro pukne vodovodna cijev na hidrantu ispred ulaza u praonicu. Osim što vode za pranje auta više nema, iz hidranta šiklja na sve strane, a radnici vodoopskrbnog poduzeća raskopali su pločnik na ulazu u salon. Nema više ni unutra ni van.

Americi treba Slavko Linić

Americi treba Slavko Linić

30.05.2013.

Mora li SAD pronaći nekoga poput Slavka Linića koji će reći da nema nedodirljivih, da porezno izbjegavanje kakvim su se bavili i bave Google i Apple, ali i mnogi drugi znani i neznani jednostavno nije fer prema nikome. Možda kod isplate dividende ili prebacivanja na primarni račun cash lova bude pokupljena od strane države po najvišoj poreznoj stopi, no postavlja se pitanje kako je to uopće moguće.

Kreni od sebe i 'Just do it'

Kreni od sebe i 'Just do it'

29.05.2013.

U trenutku dok čitate ovaj članak, svaki drugi kupac na svijetu ne dobiva adekvatnu uslugu. Iako je usluga na današnjem globalnom tržištu gdje gotovo svi imaju ili mogu imati iste proizvode na istim/sličnim lokacijama po istim/sličnim/još nižim cijenama postala presudna za ostvarenje konkurentske prednosti ipak je još uvijek posvuda loša odnosno nezadovoljavajuća.

Digitalni glas za izbore 2016?

Digitalni glas za izbore 2016?

28.05.2013.

Prije nešto više od tjedan dana, imali smo izbore. Odnosno, većina nas je izašla tek na prvi krug, pa se agonija nastavlja još jedan tjedan. Nije mi dalo mira da se ne osvrnem na Facebooku i na tu epizodu mog građanskog života, pa je osvanula misao

Što ćemo kad dođu Windows 8 SP1

Što ćemo kad dođu Windows 8 SP1

27.05.2013.

Microsoft je obznanio urbi et orbi kako će u skoroj budućnosti svi korisnici Windows 8 sustava moći nadograditi svoj OS na verziju 8.1. Korisnici će tako moći uživati u, kako tvrdi Tammy Reller, CMO Microsofta, “operacijskom sustavu koji svakog dana postaje sve bolji”. Koliko je u tome istine vidjet ćemo na Microsoft Build konferenciji u lipnju, kada će službeno biti predstavljen novi (ne tako) stari OS.

Pajdaši, kokošari i ostali fazani i CISEx

Pajdaši, kokošari i ostali fazani i CISEx

25.05.2013.

Kada se na jednom mjestu okupi krema domaće izvozne softverske industrije ili onih koji to tek žele postati jasno je da toliko pozitivne atmosfere na jednom mjestu dugo nije bilo. Kao pravi pajdaši, jednog petka navečer umjesto na janjetini u nekom opskurnom restoranu nisu dogovarali poslove ispod stola, već su se oni se okupili u Zagreb City na samom krovu nebodera na središnjem trgu glavnom nam grada Republike Hrvatske.

Zašto je introvertima sve teže, a trebat ćemo ih sve više?

Zašto je introvertima sve teže, a trebat ćemo ih sve više?

23.05.2013.

Obzirom da je ovo već treća kolumna izgleda da sam ipak prihvatio Draženov izazov, pa na tragu prošle, evo i konteksta u kojoj ih pišem. Radim kao profesor, točnije viši predavač, na studiju Informatike Tehničkog veleučilišta u Zagrebu gdje također vodim i Centar za karijerno savjetovanje NetAkademije, TVZ-ovog centra za cjeloživotno učenje. Dakle posao (i veliko zadovoljstvo) mi je pripremati i savjetovati mlade ljude za karijeru u IT industriji.

Moć našeg uma - snaga osjećaja straha - RazMISLITE pozitivno

Moć našeg uma - snaga osjećaja straha - RazMISLITE pozitivno

22.05.2013.

Bilo da nešto zamišljamo, ili da se to uistinu događa, naš um stvara predodžbu. Naša neurologija na biokemijskom nivou ne poznaje tu razliku. Naše tijelo reagira čak i na najmanju misao. Kako to da onda tako malo koristimo pozitivne misli, pozitivno razmišljanje i predočavanje? Kako biramo radije brinuti se, strahovati i razmišljati o najgorem!? Moramo li uopće o ičemu razmišljati?

Jedinstveno telekom tržište u Europi?

Jedinstveno telekom tržište u Europi?

21.05.2013.

Slušam već nekoliko mjeseci velike najave Europske komisije o konačnom uspostavljanju jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta u Europskoj uniji. Čitava priča počiva na tri temeljna prijedloga: uspostava jedinstvenog sustava autorizacije za obavljanje usluga ("EU passport"), usklađivanje korištenja frekvencija i omogućavanje svima koji to žele da mogu pristupati mrežama postojećih davatelja usluga pod jednakim uvjetima na veleprodajnoj razini.

Trebaju li nam novi karizmatični vođe?!

Trebaju li nam novi karizmatični vođe?!

20.05.2013.

Karizma - osobni magnetizam zahvaljujući kojemu se povezujemo s drugima na emocionalnoj, intelektualnoj, pa i duhovnoj razini, kvaliteta je koja otvara mnoga vrata, stoga bitno olakšava uspjeh i provođenje ideja u djelo. Karizmatični vođe posebno su poželjni u teškim i izazovnim vremenima, jer zbog svoje sposobnosti da među ljudima stvore jedinstvo, da ih inspiriraju i pokrenu, mogu cijelo društvo izvući iz krize. No ako je njihova svijest, skupa sa sviješću društva niska, mogu biti vrlo opasni.

Zrakoplovom među noge – izvozna avantura počinje

Zrakoplovom među noge – izvozna avantura počinje

17.05.2013.

Idući put kad me netko presretne na ulasku u avion i postavi nagradno pitanje „zar idete s ovim ruksakom“ morat će se malo pomučiti pokušavajući mi dati odgovor da ja to ne mogu uzeti sa sobom jer eto postoje pravila. Ali postoje i druga pravila i to snažnija po kojima se foto i video oprema smije unositi u zrakoplov jer nitko ne želi snositi štetu od nekoliko tisuća, pa i desetaka tisuća eura jer se koferi na aerodromu bacaju, nestaju stvari iz njih, ali nestaju i koferi. Rijetki će vjerovati što mi je netko maznuo sad na putu u Dublin i to najvjerojatnije baš u Irskoj - cigarete jer eto tamo one koštaju 9,3 eura i nekome se to učinilo zgodno.

O slagalicama, o projektima, o informatici i dijelovima koji nedostaju

O slagalicama, o projektima, o informatici i dijelovima koji nedostaju

16.05.2013.

Vjerujem da ste barem jednom u životu slagali puzzle. Pišem onako kako se piše, možda bih mogao koristiti slagalica, ali razumijete o čemu pričam. Možda ste krenuli s jednostavnim, dok ste još bili dijete - tada vam je 9 ili 15 dijelova bilo dovoljno jednostavno.

Lider novog doba

Lider novog doba

15.05.2013.

Mnogi se zasigurno pitaju kakav to treba biti lider novog doba, koji su njegovi izazovi? Jedno je sigurno, lideri 21. stoljeća moraju se hvatati u koštac sa stalnim promjenama u društvu i okruženju. Moraju svjesno poticati i utjecati na promjene te usklađivati poslovne i društvene interese. Više nego ikada ranije moraju se usredotočiti na kreativnost i inovativnost kao bi stvarali inspirativne vizije koje će druge ljude poticati na odgovorne akcije.

Zašto Balkan?

Zašto Balkan?

14.05.2013.

Iako je situacija na domaćem tržištu Hrvatske, kao i generalno zemalja u regionu, očajna (uz tendenciju pogoršavanja), nije sve tako crno. Kompanije i pojedinci sa naših prostora su više nego konkurentni globalno, što kao izvršitelji radova (outsourcing), što po vlastitim proizvodima.

Moć nemoćnih

Moć nemoćnih

13.05.2013.

Koliko često vam se desi da vas nazove prijateljica da pita kako ste, vi se razveselite pažnji i interesu a onda niti za minutu shvatite da razgovor nije o vama, da po ne znam koji puta slušate njezine probleme, rješavate njezine nedoumice, razgovarate o njezinoj bolesti, sinu, majci, partneru, obvezujete se nešto provjeriti ili napraviti umjesto nje…

OMG iliti kako je IT postao centralna vijest

OMG iliti kako je IT postao centralna vijest

10.05.2013.

Nakon nekoliko poprilično napornih dana, konačno sam u nedjelju ispijao kavicu u svojoj kuhinji. Nedjeljni ritual obuhvaća fini dupli espreso, kroasane jednog domaćeg proizvođača (svi moramo podupirati domaću industriju!) i „listanje“ jednog dnevnog lista na njegovom on-line izdanju.

Što je sljedeće za telekom industriju?

Što je sljedeće za telekom industriju?

09.05.2013.

Europska komisija radi planove za reviziju trenutnog regulatornog okvira u području telekomunikacija (a i medija ali o tome drugom zgodom). Puno se pisalo u Briselu u posljednjih 6 mjeseci o pan-Europskim operatorima, smanjivanju ukupnog broja operatora, dodjeli radiofrekvencijskog spektra putem EU dražbi.

Horror priča za geekove

Horror priča za geekove

08.05.2013.

U svibnju 2009. data centar Queensland Health ostao je bez napajanja - razlog nestanka električne energije bila je poplava koja potopila dvije transformatorske stanice lokalne energetske kompanije. Srećom, UPS sustavi su funkcionirali normalno, tako da je data centar nastavio svoj rad. Automatska dojava informirala je tehničare o ovom ispadu pa je zaposlenik data centra obišao sva postrojenja i ustanovio kako je sve u najboljem redu.

Reklame – potiču li  na akciju, ili stvaraju iritaciju?

Reklame – potiču li na akciju, ili stvaraju iritaciju?

07.05.2013.

Naša pozornost, to jest mentalna i emocionalna energija koju usmjeravamo prema određenom proizvodu, usluzi, trgovačkoj marki i slično gorivo je koje pokreće gospodarstvo. Za nju se bore svi tržišni subjekti, jer od nje žive. No ta borba, bitno pojačana globalizacijskim procesima razlog je općem poremećaju pozornosti, koji često paralizira tržište.

Uberbrand naš svagdašnji: svi za jednog, jedan za sve

Uberbrand naš svagdašnji: svi za jednog, jedan za sve

06.05.2013.

Znam da nisam počeo s dobrom, hrvatskom riječju. No u poplavi rasprava oko ispravnog hrvatskoj jezika i pisma, nekako mi je najjednostavnije je držati se one famozne "radio je živa stvar, on se mora mijenjati, prilagođavati" prof. Sapunara tamo još iz dana "obrane" Radija 101 te ne brinuti o tome kako se što piše i upotrebljava, već se koncentrirati na poruku i razumijevanje iste. Uberbrand nije neka udomaćena riječ, ali ako ju uglavite u google ili ajde, bing, dobit ćete niz marketinških agencija širom svijeta koji njeguju ovu riječ.

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

03.05.2013.

I dok neki s radija već vrište „Petak je dan za metak“, možda mi se danas učinilo da tako i jest ali u glavu ili kako bi rekli u Top listi nadrealista hrkljuš je igra za nas s onim „udri se beno“, a za poduzetnike treba uvesti ne nacional detektor iz te iste Top liste već poduzetnik detektor jer kao da su poduzetnici postali pokretne mete države.

Internet na TV-u, TV na Internetu: konvergencija audiovizualnog prostora

Internet na TV-u, TV na Internetu: konvergencija audiovizualnog prostora

02.05.2013.

Europska komisija u svojem neumornom radu objavila je 24. travnja takozvanu Zelenu knjigu – Priprema za potpuno konvergentni audiovizualni prostor: rast, kreiranje i vrijednosti ("Green Paper - Preparing for a Fully Converged Audiovisual World: Growth, Creation and Values").