4 koraka kako izbjeći mentalne klopke koje sabotiraju vaš uspjeh

4 koraka kako izbjeći mentalne klopke koje sabotiraju vaš uspjeh
DepositPhotos

Put prema uspjehu sadrži mnogo iznenadnih vrhunaca i padova, na koje najčešće osoba nije mentalno ni emotivno spremna. Ipak, ako stanemo sa strane i vježbamo introspekciju onoga za što smo mentalno jaki i gdje su nam slabosti, otvaramo si vrata velikih promjena u osobnosti.

Poduzetnici konstantno moraju raditi na tim detaljima jer se svakodnevno nalaze u situacijama koje nisu očekivane i koje bi ih mogle izbaciti iz takta, učiniti nesigurnima ili pretjerano samopouzdanima. Da biste se nosili sa svim tim i izbjegli mentalne zamke, potrebno je pratiti četiri osnovna koraka.

1. Uložite vrijeme u aktivnosti koje se protive sindromu nametanja

Ako se ponekad osjećate kao da prodajete maglu ili ste prevara, niste prvi. Često se tako osjećaju mladi i(li) neiskusni poduzetnici na svom putu prema uspjehu. Često se u težnjama da ostvarite nešto veliko pojavi sumnja i mislite da niste dorasli zadatku. Ali, odbacite te misli, okrenite se oko sebe, sjetite se svih uspjeha koje ste postigli u životu pa ponovno zapitajte jeste li prevara. Sjetite se i svih prepreka do prijašnjih uspjeha i kako ste ih savladali pa se ponovno zapitajte prodajete li maglu. Shvatiti ćete da pretjerujete, smiriti se i krenuti lakše prema naprijed.

2. Postanite svjesni i prestanite tražiti potvrde pristranih osoba

Ovaj segment teško nadilaze i uspješni poduzetnici, ponajviše jer im ego to ne dozvoljava. U radnoj okolini potrebno je propitivati se i imati neutralno mišljenje jer to je ključ uspjeha. Ako vam netko podilazi, time se ništa ne postiže. Stoga, raspravljajte, pozivajte druge da se izjašnjavaju i pomno slušajte sve koji su stručni u svom polju što imaju za reći.

3. Prekinite kriviti druge

To je najlakše i to često poduzetnici na visokim razinama rade. Doživljavaju se nepogrešivima pa ukoliko nije ostvaren uspjeh, sva se odgovornost prebacuje na druge. Umjesto toga, stanite na loptu i razmislite jeste li mogli što učiniti drugačije pa da se izbjegne situacija neuspjeha. Na taj način naučit će se na pogreškama i postat ćete svjesniji sebe, kao i okoline u kojoj radite. Kao i potrebnoj promjeni.

4. Ostavite perfekcionizam po strani

Naravni, perfekcionizam je bitan, no često je teret. Jer, često maskira strah od odbijanja, predrasuda, kritika i izopćenost. Ono što često zaboravljamo jest da prihvaćanje, odanost i poštovanje dolaze kad priznamo da smo ljudi, jednako ranjivi i skloni pogreškama kao svi ostali.