PAD PRIHODA

YouTube zabranjuje "ad blockere": Korisnici dobivaju poruke s upozorenjem

YouTube zabranjuje "ad blockere": Korisnici dobivaju poruke s upozorenjem
Antonio Jularić

Korisnici koji ne žele plaćati 119,99 američkih dolara godišnje za YouTube Premium često se okreću blokiranju oglasa jer im je to jedini način riješiti se uistinu napornih reklama koje iskaču prije i tijekom videa. Ali, lideri platforme više ne žele gubiti novac pa kreću u bitku protiv "ad blockera".

Iako to još nije vidljivo u cijelom svijetu, neki korisnici su posvjedočili na Redditu da kad dođu na YouTube, iskoči im poruka da ad blockeri nisu dozvoljeni te da ih isključe ili probaju YouTube Premium. Uz to, navode da kreatori sadržaja žive od toga...

Sama poruka još je uvijek samo "slovo na papiru" jer dovoljno ju je isključiti i nastaviti surfati bez potrebe gašenja ad blockera, ali anonimni Googleov zaposlenik potvrdio je da se radi o eksperimentu koji će s vremenom prerasti u nešto ozbiljnije jer "Google više ne želi gubiti novac".

Netko može reći da je to udar na privatnost, ali detektori ad blockera već su dugi niz godina prisutni te ih mnogi izdavači koriste kako bi korisnike ponukali ili da uzmu neki od pretplatničkih modela koji se nude ili da surfaju s ugašenim ad blockerom. Dakle, to nije udar na privatnost i u Googleu to jako dobro znaju.

Naravno, oglasi koji se pojavljuju svakom pojedincu često sugeriraju da im je narušena privatnost, ali to je druga priča vezana uz Googleove mutne prakse targetiranja.

Motivi koje ponajveća tehnološka kompanija ima su jednostavni i financijske prirode. Iako je Google u 2022. zahvaljujući YouTubeu generirao 29,2 milijardi dolara prihoda samo od oglašavanja i tako zabilježio 11 posto rasta u odnosu na 2021., problem je što se kroz posljednji kvartal prošle godine uprihodilo "samo" 7,96 milijardi dolara ili oko osam posto manje nego godinu ranije u istom periodu.

To je bilo dovoljno za paniku i drastične poteze, za koje u Googleu smatraju da se mogu povući jer je YouTube kao platforma prevelik da bi veći broj korisnika otišao s nje zbog manjeg narušavanja komfora zbog oglasa. Možda se takav stav obije o glavu jer oglasi u videima često su više nego pretjerani.