YouTube najavio da će oglase gurati u video materijale malih kreatora bez da im za to plati

YouTube najavio da će oglase gurati u video materijale malih kreatora bez da im za to plati

Foto: Antonio Jularić

Korisnici YouTubea su sasvim sigurno proteklih mjeseci primijetili sve veći broj oglasa prilikom konzumiranja sadržaja na toj platformi, a na njihovu žalost to će se samo dodatno povećati. Jer, kompanija planira postavljati oglase čak i uz sadržaj manjih kreatora, no neće im plaćati za isti taj prikaz apsolutno ništa!

Dakle, YouTube je osjetio da ima dovoljnu snagu okrenuti se podosta agresivnoj i nasilnoj oglašivačkoj politici, koja je ionako već premašila granice dobrog ukusa za sve koji nisu pretplatnici. Ukratko, YouTube si je kroz nove uvjete pružanja usluge (TOS - Terms of Service) oslobodio put prema dodatnom oglašavanju. I to korištenjem manjih kreatora.

Samim time, manji kreatori sadržaja bit će bombardirani oglasima, kao i njihovi pratitelji, ali pritom neće ništa zaraditi. Da bi to promijenili, moraju ući u YouTube Partner Program (YPP), a za to je pak potrebno ispuniti nekoliko uvjeta.

Konkretnije, moraju živjeti u zemlji gdje je YTT aktivan, njihov sadržaj unutar posljednjih 12 mjeseci mora biti pregledan minimalno 4000 sati i moraju imati najmanje tisuću pretplatnika. Do ovih promjena, oglasi se nisu pojavljivali na sadržaju kreatora koji ne zadovoljavaju spomenute uvjete. Osim ako nisu bili YTT članovi pa "ispali" iz programa jer su prestali zadovoljavati kriterije.

Ipak, pozitivna je vijest, ako se tako može nazvati, to što se oglasi neće prikazivati na sadržaju namijenjenom odraslima. To podrazumijeva onaj sadržaj gdje se koristi neprikladan jezik, u kojem ima nasilja, seksa, droge, oružja te promocije mržnje ili diskriminacije bilo koje vrste. Ali, ruku na srce, takav sadržaj se ionako najčešće uklanja.

Nove promjene prvo kreću u Sjedinjenim Američkim Državama, a potom i u ostatku svijeta. Provodit će se tijekom iduće godine i do njenog kraja vrijedit će za sve YouTube korisnike...

Još iz kategorije

Mozilla priprema redizajn Firefoxa

Mozilla priprema redizajn Firefoxa

13.01.2021. komentiraj

Mozilla radi na osvježavanju dizajna Firefox internetskog preglednika i interno taj projekt naziva Photon. Nastavak je to prethodnog projekta, koji datira još iz studenoga 2017. i zvao se Proton. Dakle, tri godine se po pitanju bitnijih promjena dizajna nije ništa radilo. Stoga, vrijeme je.

Amazon Photos javlja se kao spasioc za pohranu vaših slika

Amazon Photos javlja se kao spasioc za pohranu vaših slika

11.01.2021. komentiraj

Google se prošle godine u studenome odlučio ukinuti Photos kakav poznajemo i limitirati ga na način da određene prednosti platforme više ne nudi besplatno. Tako nešto očito je odlučio iskoristiti Amazon kroz svoju Photos uslugu.

Mozilla s Firefox 85 donosi još poboljšanja za privatnost korisnika

Mozilla s Firefox 85 donosi još poboljšanja za privatnost korisnika

10.01.2021. komentiraj

Mozilla predstavlja Firefox 85 u siječnju 2021. i najznačajnija promjena svakako se tiče poboljšanja po pitanju privatnosti, izvedena kroz cache particije (client-side storage partinioning). Ova informacija netočno je interpretirana kao “mrežne particije” (network partitioning) zbog konfuzije nastale s privacy.partition.network mogućnosti koja nudi uključivanje ili isključivanje cache particije.