WordPress pogoni gotovo 40 posto svih web stranica

WordPress pogoni gotovo 40 posto svih web stranica

Podaci omogućeni od strane W3Techsa pokazuju da se WordPress sustav za upravljanje sadržajem (CMS) koristi na 39,5 posto svih stranica na webu. Riječ je o prvim podacima u godini, što znači da su relevantni.

Primjerice, prošle su godine WordPress stranice činile 35 posto svih na webu, tako da je riječ o podosta značajnom porastu, koji se veže uz pandemiju koronavirusa.

Nadalje, kad bi se brojale samo stranice koje koriste neki CMS sustav, tad bi WordPress imao udio na tržištu od čak 64,1 posto, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti. I ona svakako nije slučajna jer riječ je o jeftinoj, kvalitetnoj, jednostavnoj, praktičnoj i naširoko dostupnoj platformi.

A da ne bi bilo sumnje u istraživanje, W3Techs je naveo da se pri "izvlačenju" brojki koristio praćenjem statistike korištenja web tehnologija, koja uključuju ne samo CMS već i operativne sustave, poslužitelje web hostinga, top level domene i još podosta drugih detalja. Samim time, istraživanje je relevantno i malo tko bi mogao osporiti dominaciju WordPressa. Uostalom, brojke iz ovog istraživanja pokazuju da se na drugom mjestu nalazi Shopify, i to s tek 3,2 posto udjela!

Neki će kazati da je tome tako jer je Shopify vezan uz e-trgovinu. Ali, kad bismo gledali samo tržišni udio CMS platformi za e-trgovinu ponovno bi na vrhu bio, pogađate, WordPress. Tako nešto postiže se pluginovima, koji su "pretvorili" WordPress u nešto daleko više no što je "bloganje".

Primjerice, kad smo već spomenuli Shopify. WooCommerce plugin na WordPressu koristi se na 4,9 posto web stranica pa se samim time jasno odredilo koja platforma je najpopularnija za e-trgovinu. Nadalje, WooCommerce koristi 28,19 posto svih online trgovina i najpopularniji je plugin na internetu s distribucijom od 68 posto.

Ukratko, WordPress još nije ni izbliza ispunio potencijal koji ima, ali trudi se otkriti koji mu je maksimum konstantnim novitetima i širokom ponudom.

Još iz kategorije

Započeo virtualni sajam poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr

Započeo virtualni sajam poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr

26.02.2021.

Započeo je novi Sajam poslova u turizmu i sezoni – Sezonac.hr, u organizaciji portala za zapošljavanje MojPosao.net, i traje do 05. ožujka u ponoć. Virtualni sajam poslova dostupan je 24 sata tijekom 9 dana, sadržaju Sajma možete pristupiti putem svih uređaja (računala, tableta, mobitela), a prijava na oglase je izuzetno jednostavna i odvija se putem kratkog obrasca.

Ransomware kriza se zahuktava

Ransomware kriza se zahuktava

26.02.2021.

Ransomware kriza ne prestaje i samo će se dodatno zahuktavati, pokazuju analize koje se temelje na situaciji posljednjih nekoliko godina. To nije nimalo dobra vijest jer sugerira da su korisnici i dalje previše neoprezni.

Infobip dobitnik globalne nagrade MEFFYS za COVID-19 chatbot rješenje

Infobip dobitnik globalne nagrade MEFFYS za COVID-19 chatbot rješenje

25.02.2021.

Infobip je osvojio globalnu nagradu za najbolje mobilno rješenje u kategoriji COVID-19 Mobile Response na ovogodišnjoj dodjeli MEFFYS nagrada koju organizira Mobile Ecosystem Forum. Vodnjanska IT kompanija nagrađena je zahvaljujući vlastitom chatbot rješenju koje je tvrtka besplatno implementirala za preko 45 ministarstava zdravstva u zemljama diljem svijeta.