SVE JE POKVARENO ILI SE ISKVARILO

Web ima 35 godina i pokvaren je, ali njegov kreator još nije izgubio nadu

Web ima 35 godina i pokvaren je, ali njegov kreator još nije izgubio nadu
Depositphotos

Sir Tim Berners-Lee nije imao u planu prilikom kreiranja weba ovo što imamo danas. Ne, njegova je ideja bila povezati se i dijeliti informacije na nikad bolji i lakši način. Ipak, 34 godine kasnije, kompanije kao Amazon, Google, Facebook, Microsoft, OpenAI i brojne druge kontroliraju privatne podatke korisnika te određuju način kako koristiti njihove proizvode i usluge.

Proteklih godina bilo je mnogo problema koji se tiču narušavanja privatnosti, ali sad se kao realna prijetnja nameće umjetna inteligencija.

A nije trebalo toliko toga biti toliko crno. Jer, kako je Berners-Lee rekao ove godine, web je kreiran s namjerom da se omoguće suradnja, potakne suosjećanje i stvori kreativnost.

"To ono što ja nazivam tri C (collaboration, compassion, creativity). To je trebao biti alat za osnaživanje čovječanstva. Prvo desetljeće web je ispunio to obećanje i bio decentraliziran s mnogo sadržaja i opcija. Stvorio je male, više lokalizirane zajednice, pružio individualno osnaživanje i potaknuo veliku vrijednost", kazao je Berners-Lee i dodao:

"U prošlom desetljeću, umjesto da utjelovljuje te vrijednosti, web je odigrao ulogu u njihovom narušavanju."

On to pripisuje disfunkciji uzrokovanoj time što webom dominiraju interesi nekoliko korporacija. Razvoj umjetne inteligencije nije pomogao. Doista, Berners-Lee misli da je ona samo pogoršala stvari.

"Problemi na webu nisu izolirani, već su duboko isprepleteni s tehnologijama u nastajanju. Ali, bilo bi porazno i nemaštovito pretpostaviti da se web kakav poznajemo ne može promijeniti na bolje u sljedećih 30."

Pojasnio je kako bi se to moglo postići.

"Moramo razbiti "podatkovne silose" kako bismo potaknuli suradnju, stvorili tržišne uvjete u kojima raznolikost opcija napreduje za poticanje kreativnosti i odmaknuli se od polarizirajućeg sadržaja u okruženje oblikovano raznolikošću glasova i perspektiva koje njeguju empatiju i razumijevanje. Konkretno, to se može učiniti prihvaćanjem nove paradigme koja pojedince stavlja ispred poslovnih modela. Ovo nije samo ideal, već postaje stvarnost. Tehnologije koje služe i osnažuju nas sve, kao što su novi modeli društvenih mreža Bluesky i Mastodon, ne hrane se oglašavanjem i poslovnim angažmanom, već stvaraju zajednice. GitHub nudi online alate za suradnju i podcastove koji doprinose znanju zajednice", izjavio je Berners-Lee i pokazao da nada u neki idealniji web još uvijek postoji.