Ugašena još jedna streaming mreža s više od 100 milijuna korisnika

Ugašena još jedna streaming mreža s više od 100 milijuna korisnika
DepositPhotos / Ilustracija

Europol je nakon opsežne akcije ugasio europsku mrežu za IPTV streaming zato što je kršila autorska prava. U akciji su sudjelovale policije Španjolske, Andore i Portugala. Spornu aplikaciju koja je omogućavala ilegalni prijenos korisnici su preuzeli više od stotinu milijuna puta, a broj korisnika se procjenjuje na više od 100 milijuna korisnika. Ukupna se nezakonito stečena dobit procjenjuje na najmanje 5 milijuna eura. 

Svime je ravnao spomenuti Europol te njihov posebni centar za intelektualno vlasništvo (IPC3 - Intellectual Property Crime Coordinated Coalition). I iako se sad na kraju priče čini kao da je sve skupa završeno ekspresno, sama istraga trajala je od listopada 2018.

Naime, sve skupa došlo je u centar pažnje baš tad jer su se vlasnici prava prijenosa nogometnih utakmica španjolske i engleske lige obratili policiji u Španjolskoj pa tom prilikom prijavile ilegalnu mobilnu aplikaciju za neovlaštenu distribuciju sadržaja.

Serveri su se nalazili u Češkoj, a više povezanih platformi i web stranica u Portugalu i Španjolskoj, gdje je sporna kompanija ubirala svu zaradu, zbog čega se sve i prijavilo prvotno španjolskoj policiji. Ali, slučaj nije bio tako jednostavan da bi se odmah reagiralo. Jer, ta kompanija u Španjolskoj nije zarađivala od prodaje ilegalnih pretplata na IPTV kanale, već od prodaje podataka korisnika. Zato je trebalo naći i "naručitelja".

I to nije bio bilo tko već organizacija koja se bavi DDoS (Distributed Denial of Service) napadima i kreiranjem botnet mreža. Tom prodajom podataka zarađeno je više od pet milijuna eura no nije poznato kolika je bila šteta izazvana možebitnim DDoS napadima i kreiranim botnet mrežama.

Konačni epilog akcije jest blokada 20 domena i poslužitelja, pretražene su tri kuće osumnjičenih, četiri osobe su uhićene i blokirani su im računi. Dokaz je to da se ipak u Europi mnogo radi na suzbijanju kibernetičkog kriminala, bez obzira što se ponekad čini da to ide podosta sporo. Ali, ovo je jedna od većih svjetskih akcija unazad desetak godina, što svakako treba pohvaliti.