Trendovi koji definiraju budućnost komunikacije

Trendovi koji definiraju budućnost komunikacije

Rakuten Viber u svojoj analizi ove godine ističe kako je imao penetraciju od 78 posto u segmentu pametnih telefona što ga čini jednom od vodećih komunikacijskih aplikacija na tržištu. Kompanija je u vlasništvu Rakutena, japanskog diva e-trgovine, ima preko 1 milijardu Android preuzimanja diljem svijeta.

Hrvatski korisnici sve više preferiraju slanje poruka, posebice u grupnoj komunikaciji. U prosjeku, svaka osoba u Hrvatskoj sudjeluje u 3 grupna chata. Broj korisnika koji su aktivni u grupama porastao je za 6 posto na godišnjoj razini. Grupni chatovi uzimaju maha zbog svoje sposobnosti okupljanja obitelji, kolega i prijatelja te održavanja osjećaja pripadnosti bez obzira gdje se nalazite.

Značajan porast od 32 posto u broju hrvatskih kanala i zajednica tijekom 2022. ukazuje na to da korisnici redovito prate objave i vijesti svojih omiljenih medija, brendova ili javnih osoba. Kanali su idealna platforma za obavještavanje i angažiranje velikih zajednica pomoću interaktivnog sadržaja koji uključuje ankete, gifove, filtre i stickere.

Viralni i interaktivni, Viber stickeri i filtri, omogućuju korisnicima da se kreativno izraze tijekom razgovora. Viber je lansirao filtre prije više od godinu dana, a dosad su korišteni gotovo milijardu puta. Prihvaćajući rastući trend proširene stvarnosti i vizualnog sadržaja, Viber omogućuje brendovima i organizacijama stvaranje vlastitih filtra i stickera kako bi ojačali svoj imidž i povećali svjesnost o brendu.

Podaci pokazuju da 71 posto potrošača želi na jednostavan način komunicirati s brendovima. Shvaćajući ovu promjenu u ponašanju potrošača, sve više globalnih i hrvatskih brendova okrenulo se Viberu kako bi ostali u kontaktu s publikom, osnažili interakcije te dosegli korisnike tijekom njihovog korisničkog putovanja.

Tvrtke aktivno koriste oglašavanje za povećanje vidljivosti i privlačenje novih kupaca. Tijekom 2022., broj prosječnih mjesečnih impresija oglasa na Viberu dosegao je nevjerojatnih 6 milijardi diljem svijeta, s više od 116 milijuna impresija u Hrvatskoj. Među najuspješnijim ovogodišnjim svjetskim vertikalama na Viberu su: putovanja i ugostiteljstvo koji su porasli za 75 posto, nekretnine za 65 posto, zapošljavanje i obrazovanje za 34 posto, hrana i piće za 23 posto, te moda za 22 posto.

Brendovi pokazuju snažan interes za Viberova rješenja za poslovnu razmjenu poruka kao alat za izgradnju odnosa s potrošačima u njihovoj omiljenoj aplikaciji. U 2022. godini Viber je u Hrvatskoj zabilježio 10 postotni rast u broju chatbotova s preko 80 milijuna razmijenjenih poruka, što pokazuje popularnost jednostavnih, automatiziranih chat sučelja, rast od 103 posto u broju novih računa za poslovne poruke u usporedbi s 2021. godinom, pPovećanje isporučenih poslovnih poruka od 79 posto: promotivne poruke (posebne ponude, popusti) su rasle za 60 posto, transakcijske (potvrde narudžbe, praćenje isporuke, podsjetnici za termine) za 127 posto, a konverzacijske (podrška agenta uživo) za 171 posto. Nagli porast konverzacijskih poruka pokazuje koliko su brendovima i korisnicima važni stvarni razgovori, što svakako pridonosi rastu konverzacijske trgovini.

Tijekom 2022. godine, Viber je napravio korak dalje u svojoj strategiji superaplikacije. Ove je godine Viber predstavio vlastito sigurno i zaštićeno rješenje za prekogranično digitalno plaćanje. Plaćanja putem Vibera omogućuju korisnicima da šalju novac jedni drugima jednostavno kao što šalju poruke. Prvobitno pokrenut u Grčkoj i Njemačkoj, Viber Pay će se uskoro pojaviti i u drugim zemljama, uključujući Hrvatsku. Plaćanje putem Vibera proširuju korisnost aplikacije te će ona postati apsolutno neophodna za stotine milijuna korisnika, a s nadolazećim ažuriranjima - i za tisuće brendova.

Viber će iduće godine napraviti još nekoliko velikih koraka na svom putu prema superaplikaciji. Prvo, aplikacija će brendovima pružiti priliku da sve svoje poslovne informacije, usluge i kanale komunikacije na Viberu čuvaju u jednom meta-poslovnom entitetu te omogućiti korisnicima da još jednostavnije pronađu tvrtke koje su im potrebne i komuniciraju s njima. Dodatno, Viber će uvesti namjensku mapu koja će pomoći korisnicima da organiziraju svoje razgovore s brendovima na način koji im odgovara, poboljšati korisničko iskustvo i povećati vidljivost brendova.

“Naša su ažuriranja velika prekretnica za aplikaciju i postavljaju temelj za buduće značajke koje Viber planira predstaviti kao dio naše “superaplikacija“ strategije: povećati korisnost aplikacije za korisnike i proširiti načine na koje se brendovi mogu povezati sa svojom publikom, kako bi donijeli više vrijednosti za obje strane, još brže i u manje koraka“, izjavila je Cristina Constandache, Chief Revenue Officer u Rakuten Viberu.