Top 10 cyber prijetnji u 2022.

Top 10 cyber prijetnji u 2022.
DepositPhotos

Tijekom godina, broj kibernetičkih napada eksponencijalno raste i gubici koje organizacije pretrpe zbog njih uistinu su ogromni. Do toga je, ponajprije, doveo nedostatak sigurnosnih sustava, a posljedica je nerijetko stečaj onih koji su pogođeni napadima.

Stoga, postoji hitna potreba da organizacije budu u potpunosti pripremljene za izazove u domeni kibernetičke sigurnosti. A u nastavku teksta donosimo deset najvećih izazova u tom smislu za ovu godinu!

Malware za mobilno bankarstvo

U posljednje vrijeme iznimno je popularan i vjerno oponaša početne stranice internetskog bankarstva, zbog čega korisnici nerijetko ostavljaju povjerljive podatke i potom ostaju bez novca na računu. Banke moraju to promijeniti i više pažnje posvetiti sigurnosti na način da se odupru takvim metodama te dovedu korisnike u probleme.

Kriptovalute

Kroz prošlu se godinu postavio rekord u smislu napada povezanih s njima, što je dovelo do multimilijunskih šteta. Organizacije koje barataju kriptovalutama moraju uložiti više u sigurnost, to je potreba!

Deepfake tehnologija

Teško se nositi s ovim načinom napada jer vjerno oponaša glas i izgled druge osobe, što može dovesti do lakšeg izvođenja prevara. Rješenje je dodatna provjera jer očito više nije dovoljno vjerovati očima i ušima.

Kibernetičko osiguranje

Vrlo škakljivo područje jer još uvijek nije uveden konsenzus oko toga dovodi li osiguranje ovog tipa do više napada ili do manje. Kroz 2022. će se morati pronaći odgovor...

Prijetnja socijalnog inženjeringa

Ljudska psihologija ovdje se koristi za postizanje podlih ciljeva. Čak je i LinkedIn stradao od ove prijetnje u 2021. I boriti se protiv nje još je uvijek izazov.

5G mreže

Jednostavno, prevencija je bitna i na greškama prethodnih generacija moralo se nešto naučiti. S implementacijom 5G mreža mora u startu biti izveden najviši mogući nivo zaštite korisnika.

Internet stvari (IoT)

Iako se godinama "trubi" o tome da su uređaji koji se temelje na ovoj tehnologiji nesigurni, malo se napravilo. I zato je konstantno IoT područje plodno za napade raznih vrsta. Nadajmo se da će se to promijeniti u 2022.

Phishing

Iako postoji doslovno desetljećima, u vremenu pandemije koronavirusa, procvjetao je kao metoda napada. Dakle, kao i svaki put, treba ponoviti - potrebno je više puta provjeriti web stranice koje traže osjetljive za pristup.

Cloud

Digitalizacija se još uvijek odvija, ali malo je onih koji nemaju bitne podatke u cloudu. Samim time, broj napada na njega se pojačava, što znači da se i u 2022. treba osigurati na što bolji način.

Automatizacija

Funkcionira zahvaljujući enormnim količinama podataka, što znači da je proboj u sustav situacija u kojoj se dobiva pristup svim tim podacima. Jasno je, automatizacija se ne smije uvoditi bez svih potrebnih mjera sigurnosti da bude izvedena kako treba. A to podrazumijeva i konstantan nadzor sustava.