Stiže li kraj Like i Share tipkama na web stranicama

Stiže li kraj Like i Share tipkama na web stranicama

Foto: DepositPhotos

Europski sud pravde donio je povijesnu odluku, koja bi mogla označiti kraj za “Like” i “Share” gumbiće koje možemo vidjeti na praktički svim web stranicama. Barem u obliku kao što smo imali dosad! Jer, prema odluci, svi koji nude “Like” i “Share” mogućnosti odgovorni su za podatke koji se šalju Facebooku, gigantu koji stoji iza “Like” i “Share”.

Ukratko, kad se postavlja na web stranicu "plugin" koji omogućava pojavljivanje tih gumbića, automatski se s tim povlači i praćenje korisnika kroz kolačiće, trackere i razne druge za korisnike neželjene stvari, a za Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) neprihvatljivu situaciju.

Ali, malo opširnije... Cijela priča počela je 2015., kad je njemačka trgovina za prodaju odjeće Fashion ID, završila na sudu jer je navodno slala privatne podatke svojih korisnika Facebooku. Naravno, bez njihova odobrenja. I, Sud je donio odluku prema kojoj je upravo Fashion ID odgovoran za prikupljanje i slanje tih podataka, a sve zbog činjenice da je na svojoj web stranici imao istaknut gumbić "Like" kako bi njihovi proizvodi bili vidljiviji na Facebooku.

Ono što se ovime postiže jest da će svi koji imaju "Like" i "Share" na svojim stranicam morati dobiti odobrenje korisnika, prije no što krenu sa slanjem podataka Facebooku, koji svakako neće prekinuti dosadašnju praksu, niti mora. Samim time, korisnici bi mogli ostati bez "Like" i "Share", ali zaštitili bi svoju privatnost.

Dakle, sad će sve biti na pojedincu, a to je upravo ono što se konstantno želi postići, barem na tlu Europske unije. Da se prekine ta praksa "rada iza leđa", prikupljanja informacija i distribuiranja tko zna gdje i tko zna na koji način. Ovako ipak postoji određena kontrola, kao i određena odgovornost. I, to je vjerojatno tek prvi korak u promjenama navika najvećih tehnoloških kompanija i svih onih koji se njima služe da bi profitirali.

Još iz kategorije

Google uvodi partnere za sigurnosnu zaštitu kako bi poboljšao sigurnost Play Store-a

Google uvodi partnere za sigurnosnu zaštitu kako bi poboljšao sigurnost Play Store-a

19.11.2019. komentiraj

Google se uvelike trudi zaustaviti pošast zaraženih aplikacija na Play Storeu i da bi to postigao u još boljoj mjeri no dosad, odlučio je sklopiti partnerstva sa sigurnosnim kompanijama ESET, Lookout i Zimperium, koje su specijalizirane za mobilnu zaštiti te će svakako pomoći poboljšanju sigurnosti u Play Storeu.

Esport na Digital Shapersima

Esport na Digital Shapersima

18.11.2019. komentiraj

Digitalna transformacija društva i gospodarstva nije zaobišla niti sportsku industriju što je dovelo do razvoja novog oblika sporta – esporta ili natjecanja u igranju videoigara. Procjenjuje se da će vrijednost te industrije do 2020. godine doseći čak 1, 4 milijarde dolara. Virtualni sport u kojem pojedini igrači zarađuju i nekoliko milijuna dolara po samo jednom turniru, koji puni arene i apsolutni je hit u svijetu, stiže i na ovogodišnje izdanje RTL-ove konferencije Digital Shapers.

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

16.11.2019. komentiraj

Alibaba je na Dan samaca 11.11. uprihodila nevjerojatnih 38,4 milijardi američkih dolara od prodaje putem svoje e-trgovine, ali i uz partnerstva s maloprodajnim i veleprodajnim trgovačkim lancima u Kini. I to sve za samo 24 sata! To je za 7,6 milijardi dolara bolji rezultat nego prošle godine. Ali, krenimo redom...