Span je izgradio Neostar platformu na mikroservisnoj arhitekturi

Span je izgradio Neostar platformu na mikroservisnoj arhitekturi
DepositPhotos / Ilustracija

Posljednje dvije godine Spanovi stručnjaci, zajedno s Neostarovim timom, radili su na arhitekturi, dizajnu i razvoju prve platforme u Europi namijenjene prodaji i održavanju vozila. Prije svega, platforma Neostar 2.0 fokusirana je na uspostavljanje odnosa povjerenja između onih koji kupuju i onih koji prodaju vozila.

„Na jednom čuvenom govoru na Sveučilištu Stanford, Steve Jobs rekao je studentima - stay hungry, stay foolish. Rekao bih da je naša ekipa iz Neostara baš takva. Za razvoj Neostar 2.0 platforme tražili smo jednako takvu ekipu i pronašli smo je u Spanu“, naglašava Dimitrije Trbović, CEO Neostara.

Na razvoju platforme sudjelovalo je ukupno 25 stručnjaka, iz Spana i Neostara. Tim iz Spana čine većim dijelom stručnjaci iz Software Solutions Departmenta, kao što su arhitekti, developeri, bazaši, Quality Assurance i DevOps stručnjaci.

„U tom periodu implementirali smo 6 modula, uspostavili 15 baza podataka, podignuli 40 servisa i 16 integracija. Ukupno smo uložili preko 30 tisuća radnih sati“, poručuje Lea Ordanić, Senior Project Manager u Spanu. Dodaje kako platforma omogućuje value item razmjenu, odnosno kupcima nudi obogaćenu ponudu. U slučaju Neostara 2.0, riječ je o provjerenim i potvrđenim vozilima od strane Neostarovih zaposlenika koja se uz jamstvo prodaju krajnjim korisnicima.

Neostar platforma zasniva se na mikroservisnoj arhitekturi. Back-end dio platforme, odnosno mikroservisi razvijeni su korištenjem .NET Core tehnologije, a front-end  pomoću Angulara. Cijela se platforma nalazi u Azure cloudu što je omogućilo upotrebu različitih cloud servisa poput Kubernetesa, Application Gatewayja, Blob Storagea ili pak, DDoS zaštite.

„Kako bismo postigli što bolju izvedbu prilikom istovremenog pristupa većeg broja korisnika koristimo i dodatne cloud usluge kao što su, Content Delivery Network i Redis cache. Uz navedene alate, skaliranjem pojedinih mikroservisa postigli smo visoku dostupnost i brz odaziv prema krajnjim korisnicima, što je jako bitno za korisničko iskustvo“, objašnjava Mario Mustapić, Platforms Development Manager (Span).

Kod razvoja platforme, treba voditi računa o dvije strane: ponudi i potražnji. U slučaju Neostara, ponudu čine oni koji žele prodati vozilo (privatne ili pravne osobe), a potražnju svi oni koji žele kupiti vozilo.

Učinkovite platforme povezuju proizvođače i potrošače s podacima, omogućavajući da se cjelokupni protok informacija događa putem njih. Cilj razvoja platforme nije izgradnja funkcionalnosti, već stvaranje preduvjeta za interakciju budućih korisnika. Ovakav način razvoja  platforme, kojim se posebna pažnja posvećuje odnosu između onih koji traže i onih koji nude proizvod ili uslugu može se primijeniti i u drugim industrijama, kao što je tržište nekretnina.