Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Foto: DepositPhotos

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

Samo istraživanje provodilo se kroz cijelu 2018. i podatak o 87 milijardi ukupno poslanih paketa uistinu je izniman. Posebno jer je godinu prije poslano 13 milijardi paketa manje. Uz to, kroz sljedećih će se šest godina poslati više no dvostruko paketa od aktualne brojke. Odnosno, 2025. bi ih trebalo biti poslano oko 200 milijardi. Samo u najjačim ekonomskim zemljama svijeta.

A one su redom Sjedinjene Američke Države, Kina, Kanada, Brazil, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Norveška, Švedska, Japan, Australija i Indija. Svima im je zajedničko to što tehnologija utječe na slanje paketa. Tako nešto obaviti lakše je nego ikad prije pa stoga nema nekadašnjih prepreka za korisnike.

Što se tiče prihoda, SAD prednjače sa 118,9 milijardi američkih dolara, ali nisu pokretač tržišta. Ne, to je Kina. Nema tu nekog iznenađenja s obzirom da Kinezi preuzimaju dominantnu poziciju na raznim tržištima. Samo, ono vezano uz slanje paketa posebno je i iz razloga što država subvencionira pošiljke tako da ili su besplatne ili osjetno jeftinije no što bi inače bile. Zato se i e-trgovina u Kini toliko razvila posljednjih godina.

Primjerice, dok je globalni rast spomenuth 13 milijardi paketa ili 17 posto na godišnjoj razini, bez Kine bi on bio na svega šest posto. Odnosno, 11 posto manje. Već se po tome vidi koliko je Kina jaka u ovom segmentu i ne misli se zaustavljati. Baš kao ni Indija koja ima godišnji rast od 21 posto, a od 2013. prosječni godišnji rast od 25 posto.

Sve u svemu, za pošte diljem svijeta nema nikakve brige, posao će samo bujati kako vrijeme odmiče, a e-trgovina jača...

Još iz kategorije

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

13.11.2019. komentiraj

Velike kompanije zajedničkim su snagama odlučile stati na kraj prevarama vezanima uz dijeljenje lozinki kako bi se mogao besplatno ili za mizerne svote gledati streaming sadržaj, odnosno svaki video sadržaj koji se nudi kroz određene platforme s mogućnosti zaštite korisničkih računala lozinkama.

Najbolji besplatni DNS serveri

Najbolji besplatni DNS serveri

12.11.2019. komentiraj

Moderno doba u svijetu računalstva ne prolazi bez DNS (Domain Name System) servisa, koji primarno služi prevođenju odnosno mapiranju alfa-numeričkih naziva u IP adresu računala, a često i obratno. Upravo zato, bitno je izabrati najbolje servise i biti sigurniji da će ispuniti svoj posao.

Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

11.11.2019. komentiraj

Mozilla je istražila načine kako smanjiti povećanu potrebu web stranica da korisnika kroz “pop-up” pitaju želi li primati obavijesti u svom internetskom pregledniku ili ne želi te će u siječnju iduće godine implementirati to rješenje kroz Firefox 72.