SAD tvrdi da ruski hakeri pokušavaju ukrasti istraživanje o cjepivu za koronavirus

SAD tvrdi da ruski hakeri pokušavaju ukrasti istraživanje o cjepivu za koronavirus

Foto: DepositPhotos

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), kao i agencije tog tipa u Velikoj Britaniji i Kanadi, izvjestili su o upornim pokušajima ruskih hakera da se “probiju” u organizacije koje rade na potencijalnom cjepivu za koronavirus.

Najbitnije u cijeloj priči jest da napadi nisu utjecali na daljnji razvoj cjepiva. I, naravno, Rusija je demantirala tezu da ima bilo kakve veze s navedenim incidentima. Ali, to je nekako teško povjerovati s obzirom na sve što se posljednjih godina događa po pitanju te zemlje, američkih izbora iz 2016., kao i Brexita... No, treba ostaviti mogućnost da hakeri ipak djeluju samostalno i da žele na crnom tržištu prodati vrijedne informacije o razvoju cjepiva.

Od pretpostavki javnosti ili medija, za Rusiju nije nimalo dobro što sigurnosne agencije triju zemalja tvrde da je upletena. To se potvrđuje tvrdnjama da iza svega stoje ruski špijuni, a ne hakeri. Također, optužbe su ozbiljnije zbog toga što je u pitanju trenutno najosjetljivija tema, a to je razvoj cjepiva koje bi moglo zaustaviti pandemiju.

Stručnjaci već neko vrijeme ističu da je jasno da su istraživanja koja su u vezi sa spomenutim cjepivima primarne mete obavještajnih službi širom svijeta, a hakeri putem softverskih propusta ulaze u ranjive računalne sustave i to uz pomoć malwarea, naravno. Konkretnije, riječ je o WellMess i WellMail, pomoću kojih preuzimaju podatke sa "zaraženih" uređaja.

Na kraju, iako se vjeruje da iza svega stoji Rusija, hakerska grupacija koja obavlja napade zove se APT29, odnosno, The Dukes ili Cozy Bear. Za ruske vlasti rade, kako se nagađa, još od 2014. i izvela je mnoge napade.

Ali, kao što je navedeno, nisu Rusi jedini koji hakerskim napadima pokušavaju doći do informacija o cjepivu za koronavirus. Time se bave i drugi, u prvom redu Kinezi i Iranci, a nisu isključene ni neke zemlje Zapada...

Još iz kategorije

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

06.08.2020. komentiraj

Huawei je danas održao svoj Developer Webinar na kojem je predstavljeno unaprijeđeno rješenje za e-trgovinu. Povećanje obujma prodaje e-trgovina s 2,39 bilijuna dolara u 2018. godini na 3,46 bilijuna dolara u 2019. godini pokazuje kako sve više trgovaca i potrošača gleda online streamove za prodaju i kupnju proizvoda, a očekuje se da će ovakav tip e-trgovine nastaviti zauzimati sve veći udio u maloprodajnom sektoru. Huaweijevo inovativno rješenje stvoreno je kako bi pomoglo programerima ponuditi više mogućnosti na brzo rastućem tržištu e-trgovine, a trgovcima osigurati vrhunsko iskustvo live streaminga: lakše, brže i jednostavnije. Streaming uživo ima daleko uspješniju stopu konverzije korisnika u usporedbi s tradicionalnom e- trgovinom i učinkovitiji je u poticanju prodaje i izgradnji lojalnosti.

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

06.08.2020. komentiraj

Google je razveselio korisnike pametnih telefona besplatnim sigurnosnim kopiranjem podataka (eng. back up) na svojoj platformi Google One. Time se podosta olakšava svakodnevica korisnicima jer sad se ujedinjuju Drive, Gmail i Photos. Sve besplatno, jednostavno i lako dostupno.

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

06.08.2020. komentiraj

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.