Rijeka Marketplace donosi turizam u digitalnom svijetu uz korištenje blockchaina

Rijeka Marketplace donosi turizam u digitalnom svijetu uz korištenje blockchaina

Prva destinacija Hrvatske i regije u procesu potpune digitalizacije informacija te prva svjetska primjena najnovije i najsigurnije blockchain tehnologije u turizmu. Turistička zajednica grada Rijeke dpredstavila je projekt potpune digitalizacije turističke destinacije i promidžbu turističkih usluga i proizvoda u novom i jedinstvenom projektu pod imenom Rijeka Marketplace. Projekt su predstavili gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i predstavnici partnera, Michael Hasler iz tvrtke JuiceCommerce i Maša Radišić iz tvrtki Digital Media / Multilink.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se Rijeka realizacijom projekta Rijeka Marketplace, pozicionirala kao lider u inovativnom razvoju turističke destinacije i to upravo u području digitalnih i smart rješenja u gradovima.  Naime,  nakon više od desetljeća intenzivnoga razvoja urbanoga turizma i dvoznamenkastih postotaka rasta dolazaka i noćenja, temeljem kojih smo postali jedna od najbrže rastućih destinacija u Europi,  Rijeka ovim inovacijama pokreće promjene u turističkom poslovanju i ponudi turističke destinacije. Mislim da ovime pokrećemo trend za kojim će se povesti i mnoge druge veće i starije turističke destinacije u Hrvatskoj i Europi. Ovom platformom želimo, naravno, spremni dočekati kulturnu publiku i sve turiste koji će 2020. godine doći u naš grad – Europsku prijestolnicu kulture. Međutim, ovo je projekt usmjeren i prema našim građanima i njihovom interesu za sve brojnija i kvalitetnija događanja i manifestacije u našem gradu, te svakako poduzetnicima i svima koji prepoznaju turističke rezultate Rijeke i potencijale Rijeke, kao Luke različitosti i Europske prijestolnice kulture iduće godine kao tržište za razvoj svojih proizvoda i usluga.  Vjerujem da je TZ grada Rijeke napravila dobar potez i pozivam sve građane i tvrtke da koriste ovu platformu koja će se, naravno, dalje razvijati i dograđivati.

Rijeka Marketplace inovativna je digitalna platforma Turističke zajednice grada Rijeke, razvijena na blockchain tehnologiji, a predstavlja temeljnu infrastrukturu za razvoj pametne destinacije Rijeke i njene okolice. Rijeka Marketplace građanima i turistima omogućit će jednostavan život s gradom, u skladu s vremenom i uz upotrebu najmodernijih tehnologija. Poduzetnicima će pružiti platformu za oglašavanje i prodaju proizvoda i usluga, uz vrlo konkurentne uvjete.  Posjetiteljima Europske prijestolnice kulture 2020 pružit će infrastrukturu za informiranje i konzumaciju programa. Rijeka Marketplace će do kraja 2019. godine osigurati prepoznatljivu i učinkovitu platformu za brz razvoj turističkih potencijala Rijeke i Riječkog prstena i stvoriti tehnološke i komercijalne pretpostavke za nastavak rasta posjeta i potrošnje na destinaciji – istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Rijeka Marketplace omogućava pružateljima usluga u destinaciji veću vidljivost i sigurnu prodaju usluga, preko internet portala www.rijekamarketplace.com. Građanima i gostima, pak, nudi velik izbor lako dostupnih gradskih servisa, koji se koriste sa svega nekoliko klikova, posredstvom digitalnog novčanika, instaliranog na mobilnom telefonu korisnika. Sve je to moguće zahvaljujući jedinstvenoj blockchain tehnologiji u pozadini, koja osigurava da svaka transakcija bude maksimalno sigurna za pružatelja i konzumenta usluge.

Projekt je osobito važan kao priprema infrastrukture za 2020. godinu, kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture i kada se očekuje da će grad i širu regiju posjetiti velik broj gostiju, koji prate kulturne programe. Ključne vrijednosti projekta Rijeka Marketplace su: jednostavnost (intuitivno korisničko sučelje i dostupnost aplikacije na svim platformama), otvorenost (otvorena IT struktura) i inovativnost (jedinstveno i funkcionalno IT rješenje zasnovano na najnovijoj blockchain tehnologiji).

Michael Hasler, predstavnik partnera JuiceCommercea govorio je o blockchain tehnologiji i praktičnoj primjeni koja se planira u sklopu projekta Rijeka Marketplacea. Projekt Rijeka Marketplace je izuzetan i jedinstven primjer primjene blockchain tehnologije u turističkoj djelatnost s ciljem unapređenja svakodnevnog života građana, turista i partnera, ali i digitalizacije u nastajanju u gradovima i turističkoj djelatnosti. Blockchain se otpočetka, ali i još uvijek smatra kao usko povezan s financijskim djelatnostima radi svoje izuzetne sigurnosti kod korištenja i transparentnosti, ali potencijal blockchain tehnologije je puno veći i značajniji.

Kupnja na www.RijekaMarketplace.com obavlja se primjenom posebne aplikacije Rijeka Wallet kreiranom u blockchain tehnologiji u kojoj se mogu koristiti sve usluge uz maksimalnu zaštitu privatnosti i s najvećom sigurnošću. Sa samo jednom aplikacijom možete kupovati i koristiti ulaznice i karte za npr. događanja, muzeje, galerije, restorane, turističke razglede, a ponuda će se stalno nadopunjavati i širiti.

Svi pojedinačni organizatori i ponuđači usluga nemaju nikakvih ugovornih obveza međusobno, a kupcima se pruža mogućnost kupnje svih usluga i proizvoda neovisno o tome. I sama primjena olakšava partnerima u projektu proces digitalizacije svog poslovanja uz značajnu uštedu vremena i financija, a istovremeno se postiže kvalitetno unapređenje korištenje usluga na dobrobit zajednice, građana i turista.

Rijeka je projektom Rijeka Marketplace pokrenula novi trend digitalizacije i primjene najmodernije tehnologije u turizmu i time se postavila na međunarodnu kartu kao prva destinacija u smislu primjene inovacija za potrebe pametnog grada.

Još iz kategorije

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

19.01.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u ožujku prošle godine obvezao se omogućiti šifriranje s kraja na kraj. Ili, na engleskom, end-to-end enkripciju. Ipak, s razlogom nije naveo kad će ta mogućnost stići jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo svjedočiti takvoj situaciji narednih nekoliko godina.

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

16.01.2020. komentiraj

Europska komisija pokrenula je dva projekta za izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost i jačanje suradnje u vezi s  cyber prijetnjama i incidentima u EU-u. Riječ je o javnoj nabavi, u okviru programa za cyber sigurnost Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koji je dodijeljen nakon otvorenih poziva na podnošenje ponuda. Suradnja među europskim timovima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (CSIRT) postala je ključna u strategijama za cyber sigurnost u Europi.