Prelazak svakodnevnih stvari online nije svima dobro sjeo

Prelazak svakodnevnih stvari online nije svima dobro sjeo

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa stvorila je potrebu obavljanja mnogih stvari u našoj svakodnevnici online, ali neke osobe zbog toga itekako pate. Primjerice, u Velikoj Britaniji milijun i pol ljudi nemaju pristup internetu, što im je živote pretvorile u pravu noćnu moru otkako traje koronakriza.

Dakle, prema onome što kroz izvješće prikazuje Ofcom, šest posto Britanaca u groznoj je situaciji po ovom pitanju. Ne zato što nemaju pristup internetu kao takvom već jer i ne znaju kako se njime služiti. Jasno, riječ je o starijoj generaciji, koja nikad nije imala potrebu napustiti navike i učiti novitete.

To se može vidjet i po odgovorima koje donosi Ofcom. Naime, od tih milijun i pol Britanaca, njih 42 posto navodi da ne vide potrebu za njegovim korištenje pa se zato nisu počeli njime služiti. Neke od drugih barijera su izostanak interesa i činjenica da im je internet prekompliciran da bi ga uopće počeli učiti i zatim koristiti.

Nažalost, tu su i neki konkretniji razlozi za nekorištenje interneta. Troškovi su problem za 36 posto kućanstava bez pristupa internetu pa zato ne rade ništa po pitanju njegova uvođenja.

I dok su sve te brojke problematične, pokazuju pozitivne trendove jer u 2019. čak 11 posto britanskih kućanstava bilo je bez pristupa internetu, što znači da se tijekom pandemije tako nešto "smanjilo" za gotovo dvostruko i ukoliko se trend nastavi, već dogodine bi manje od milijun Britanaca moglo biti bez pristupa internetu.

Pomoglo je i što se radi na daljinu, što se obrazuje na daljinu pa oni koji nemaju novca ili interesa, dobili su uređaje i pristup po povlaštenim cijenama ili potpuno besplatno. Ujedno, treba uzeti u obzir i da svake godine stasaju mlađe generacije, koje ne mogu bez interneta.

Na taj se način ipak smanjuje taj zaostatak i problem koji se u pandemiji pokazao povećim obzirom da su onima "offline" razne stvari postale nedostupne, a prije nje su bile potpuno dostupne.

Još iz kategorije

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

21.10.2021.

Facebook nastavlja s podosta hvalevrijednim naporima u smislu poboljšanja interoperabilnosti između Instagrama i Messengera. Konkretnije, gigant na tržištu društvenih mreža dodao je nove značajke za grupne razgovore na različitim platformama i time će svakako korisnicima olakšati međusobnu komunikaciju. Pritom se misli ponajprije i na poslovni segment, odnosno, brendove, influensere...

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

20.10.2021.

Hakeri su se uspjeli infiltrirati na osobne račune oko 6000 korisnika Coinbasea na način da su iskoristili ranjivost u sustavu dvostruke verifikacije te platforme, navodi Bleeping Computer. Riječ je o jednoj od najvećih mjenjačnica i općenito platformi za poslovanje kriptovalutama pa je, logično, jako “odzvonila” ova informacija.

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

20.10.2021.

Mozilla je pripremila novo iznenađenje za korisnike Firefoxa u vidu lakšeg i sigurnijeg načina prijave na aplikacije unutar Android okruženja. Time ide u smjeru Google Chromea, što nije loše već upravo suprotno - sjajno.