SVE JE U OBLAKU

Potrošnja usluga u oblaku porasla je 16 posto u 3. kvartalu 2023.

Potrošnja usluga u oblaku porasla je 16 posto u 3. kvartalu 2023.
Depositphotos

Globalna potrošnja na infrastrukturne usluge u oblaku dosegnula je 73,5 milijardi dolara u trećem kvartalu 2023., što je povećanje od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema Canalysu. Rast u trećem kvartalu ostao je dosljedan prethodnom kvartalu, pokazujući da ulazimo u stabilnu fazu.

Utjecaj rezanja IT potrošnje poduzeća na tržište usluga u oblaku polako jenjava. Tri najbolja pružatelja usluga u oblaku (AWS, Microsoft Azure i Google Cloud) zajedno su porasla za 20 posto, blago nadmašivši cjelokupno tržište i čineći 65 posto ukupne potrošnje. AWS je odrazio svoj učinak u prethodnom tromjesečju, dok je Microsoft zabilježio skok u stopi rasta. Google Cloud je, međutim, doživio pad stope.

Unatoč tome što poduzeća nastavljaju optimizirati ukupnu IT potrošnju, tržište oblaka počinje pokazivati znakove otpornosti, djelomično potpomognuto sve većim interesom za AI. Dok se šire tržište i dalje bori s posljedicama smanjenja troškova, izvedba vodećih dobavljača oblaka nagovještava promjenu tržišne dinamike. Rastuća potražnja za AI rješenjima postupno nadoknađuje učinak smanjene IT potrošnje jer poduzeća počinju ulagati u računalstvo u oblaku za podršku strategijama AI.

Microsoftovi napori da komercijalizira svoje AI proizvode dobivaju na zamahu, s nedavnim uvođenjem Copilota koji izaziva značajan interes kupaca i partnera. Gledajući sljedeću godinu i dalje, rasprave oko GenAI-ja zauzet će središnje mjesto i on će postati ključni pokretač rasta kanala. Nakon nedavnog pokretanja AWS-ovog i Microsoftovog partnerskog programa usmjerenog na umjetnu inteligenciju, Google Cloud je u trećem tromjesečju predstavio inicijativu Generative AI Partner Initiative, jer nastoji surađivati s partnerima na poticanju prihvaćanja svojih rješenja umjetne inteligencije u poduzećima, uključujući Duet AI.

"Generativna umjetna inteligencija otvara mnoštvo prilika za kanalske partnere da se upuste u nova područja poslovnog rasta", rekao je Alex Smith, potpredsjednik tvrtke Canalys. "Veliki igrači u oblaku i njihovi partneri mogu iskoristiti ovu priliku eksponencijalnog rasta identificirajući klijente s apetitom za AI rješenja, dok istovremeno jačaju svoje AI sposobnosti i nude sveobuhvatne portfelje proizvoda i usluga povezanih s AI za rješavanje ovih rastućih potreba."

"Osim kapitaliziranja novih poslovnih prilika koje proizlaze iz GenAI-ja, kanalni partneri mogu interno uključiti GenAI kako bi povećali produktivnost", rekao je Yi Zhang, analitičar u Canalysu. "Da bi uspjeli u ovom krajoliku koji se brzo razvija, partneri u kanalu moraju biti ispred igre uspostavljanjem robusnih strategija AI i ulaganjem u strateška partnerstva s umjetnom inteligencijom."

Amazon Web Services (AWS) nastavio je dominirati tržištem usluga infrastrukture oblaka u trećem tromjesečju 2023., sa stabilnim tržišnim udjelom od 31 posto. Međugodišnji rast od 12 posto bio je u skladu s prethodnim tromjesečjem, ali još uvijek ispod stope rasta ukupnog tržišta.

Microsoft Azure zauzeo je drugo mjesto na tržištu usluga infrastrukture oblaka u trećem tromjesečju s 25 posto tržišnog udjela. Nakon sedam uzastopnih tromjesečja usporavanja međugodišnjeg rasta, zabilježio je uzlet stope rasta, koja je porasla za 29 posto u usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine.

Google Cloud dosegao je tržišni udio od 10 posto u trećem tromjesečju 2023. nakon rasta od 24 posto na godišnjoj razini, čime je osigurao treće mjesto na tržištu infrastrukturnih usluga u oblaku. Rast je bio ispod očekivanja, a ovo je bio prvi put da je stopa rasta Google Clouda pala ispod stope rasta Microsoft Azurea u posljednje tri godine.