Potrošači su izloženi nikad većim rizicima zbog lažnih proizvoda

Potrošači su izloženi nikad većim rizicima zbog lažnih proizvoda

Foto: DepositPhotos

Kako je navedeno u studiji Europski građani i intelektualno vlasništvo (engl. European Citizens and intellectual property (IP)) koju je proveo Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo, potrošačima je i dalje teško razlikovati originalne od lažnih proizvoda.

Gotovo svaki deseti Europljanin (9 %) izjavio je da je prijevarnom radnjom naveden na kupnju krivotvorenog proizvoda, pri čemu postoje značajne razlike među državama članicama EU-a. Države s većim udjelom prevarenih potrošača jesu Bugarska (19 %), Rumunjska (16 %) i Mađarska (15 %). S druge strane, najniže su brojke u EU-u zabilježene u Švedskoj (2 %) i Danskoj (3 %). Hrvatska je ispod europskog prosjeka: 7 % državljana Hrvatske tvrdi da prijevarnom radnjom navedeno na kupnju lažnih proizvoda.

U globalnom kontekstu u kojem e-trgovina bilježi golemi rast – prema podacima Eurostata, tijekom 2020. više od 70 % Europljana kupovalo je putem interneta – nesigurnost u pogledu krivotvorina i dalje zabrinjava građane EU-a. Kako se tvrdi u studiji, trećina Europljana (33 %) pitala se je li proizvod koji su kupili originalan.

Krivotvorine predstavljaju 6,8 % uvoza u EU u vrijednosti od 121 milijardu EUR, kako je navedeno u zajedničkoj studiji EUIPO-a i OECD-a, i utječu na sve sektore: od kozmetike do igračaka, vina i napitaka, elektroničkih proizvoda, do odjeće, pa čak i pesticida. Mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene i sigurnosne rizike za potrošače, osobito zbog izloženosti štetnim kemikalijama, kao i ostale opasnosti.

Tijekom pandemije bolesti COVID-19 porasla je zabrinutost zbog krivotvorenih proizvoda. Širenje krivotvorenih lijekova, kao što su antibiotici i analgetici, te, u posljednje vrijeme, ostalih medicinskih proizvoda, kao što su osobna zaštitna oprema i maske za lice, ukazali su na ovu pojavu jer počinitelji povreda iskorištavaju nesigurnost ljudi u pogledu novih oblika liječenja i cjepiva.

Digitalno piratstvo također predstavlja isplativo tržište za počinitelje povreda. U slučaju IPTV-a, odnosno televizijskog sadržaja koji se gleda putem interneta, gubici su značajni. Pružatelji nezakonitog IPTV-a u EU-u svake godine stječu gotovo 1 milijardu EUR, čime nastaje šteta za tvorce sadržaja i zakonite gospodarske subjekte.

Kaznena djela u području intelektualnog vlasništva predstavljaju isplativu aktivnost koja obuhvaća organizirane kriminalne skupine, a sve više dokaza ukazuje na poveznice između krivotvorenja i piratstva, kao i ostalih zločina poput trgovine drogom i ljudima, kiberkriminaliteta ili prijevara.

„Intelektualno vlasništvo jedna je od najvrjednijih europskih imovina te element od ključne važnosti u našem društvenom i gospodarskom oporavku, osobito za mala poduzeća. Pandemija bolesti COVID-19 uvelike je ukazala na problem kriminala u području IV-a zbog porasta broja krivotvorenih lijekova i medicinskih proizvoda, koji dodatno ugrožavaju zdravlje i sigurnost građana. Radi se o dugotrajnom problemu, koji je često povezan s drugim vrstama nezakonitih aktivnosti i zahtijeva žurno, odlučno i koordinirano djelovanje te je nedavno ponovno postao jedan od deset prioriteta EU-a u borbi protiv organiziranog kriminala“, ističe Christian Archambeau, izvršni direktor EUIPO-a,.

Krivotvorenje ne utječe samo na potrošače, nego podrazumijeva i značajnu štetu za gospodarstvo EU-a te osobito za mala i srednja poduzeća (MSP-ove). Kako proizlazi iz pregleda stanja u području IV-a za MSP-ove koji je objavio EUIPO, svaki četvrti MSP u Europi tvrdi da je pretrpio štetu zbog povrede prava intelektualnog vlasništva, od čega samo na Hrvatsku otpada 21,7 %.

Poduzeća koja posjeduju prava intelektualnog vlasništva kao što su žigovi i patenti prijavila su gubitak prometa (33 %), štetu za njihov ugled (27 %) i gubitak konkurentnosti (15 %) zbog povrede njihovih prava.

Danas manje od 9 % svih MSP-ova u Europi posjeduje vlastita registrirana prava intelektualnog vlasništva. Međutim, za one koji posjeduju takva prava, IV predstavlja veliku prednost: MSP-ovi koji posjeduju vlastita prava intelektualnog vlasništva, kao što su patenti, dizajni ili žigovi, imaju za 68 % veće prihode po zaposleniku od ostalih, a njihovi zaposlenici imaju veće plaće.

U svrhu podizanja svijesti o vrijednosti IV-a te potpore MSP-ovima da iskoriste konkurentnost na tržištu, EUIPO je pokrenuo program „Ideas Powered for Business”, koji obuhvaća fond za MSP-ove u vrijednosti od 20 milijuna EUR, u suradnji s Europskom komisijom i uredima za intelektualno vlasništvo država članica. Ovom se inicijativom subvencioniraju usluge ocjenjivanja IV-a te troškovi prijava žigova i dizajna u iznosu od 50 % na nacionalnoj i regionalnoj razini ili na razini EU-a te se pomaže tisućama MSP-ova u razvoju njihovih strategija u području IV-a u ova izazovna vremena.

Još iz kategorije

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

23.06.2021.

Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge. Za svoje klijente, korisnike Android uređaja, Zagrebačka banka od 17. lipnja uvela je mogućnost mobilnog plaćanja putem Google Pay aplikacije.