Online učenje je na svom vrhuncu i pokazuje novu budućnost obrazovanja

Online učenje je na svom vrhuncu i pokazuje novu budućnost obrazovanja

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa utjecala je na razne aspekte naših života i obrazovanje je jedno od njih jer učenici, studenti, nastavnici i profesori morali su se prilagoditi potpuno drugačijem načinu rada, koji bi u konačnici mogao biti podosta revolucionaran za kompletni obrazovni sustav. Na globalnoj razini!

Učenje putem televizije i interneta "do jučer" se činilo ne baš zamislivim, ali u novoj situaciji, bilo je jedino izvedivo. I to vrlo uspješno jer nove generacije učenika i studenata vrlo su spremno prihvatile novi način rada, pokazali jako dobre rezultate pa na taj način i spremnost da se u određenom obujmu učenje na daljinu nastavi.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, više od 1,2 milijardi učenika i studenata u 186 zemalja svijeta bilo je pod utjecajem pandemije koronavirusa. Samim time, alati koji omogućavaju takvu nastavu i učenje doživjeli su porast, zbog kojeg se prognozira kako će kompletno tržište online softvera za edukaciju dosegnuti vrijednost od 350 milijardi američkih dolara do 2025.

Naravno, učenje na daljinu postojalo je i prije te bilo prijetnja standardnom pohađanju nastave, posebno kad se radi o vrhunskim fakultetima. Jer, online predavanja mogu pohađati svi koji plate i nakon toga normalno pristupaju ispitima te dobivaju diplome, odnosno, certifikate. Sad se tako nešto samo dodatno pospješilo. A usput i testiralo na povećem uzorku.

Samim time, MOOC (Massive Open Online Courses) je doživio procvat, što na Sveučilištu Stanford nisu željeli propustiti pa su napravili eksperiment kroz Code in Place. Vodila ga je Lisa Tagliaferri iz DigitalOceana, a pomogla su joj dva Stanfordova odjela za računalne znanosti, kao i oko 900 volontera. Zahvaljujući svima njima, oko 10.000 studenata sa šest kontinenata dobili je adekvatnu naobrazbu.

"Prednost je što su svi oni mogli slušati predavanja kad im je odgovaralo, no prije su se morali prijaviti i netko od volontera bi zabilježio prijavu. Time se ipak postigla određena razina odgovornosti od strane studenata. Ljepota svega ovoga je što ljudi diljem svijeta dobivaju priliku učiti na najboljim sveučilištima svijeta", istaknula je Tagliaferri te izrazila nadu da će se ova praksa nastaviti i nakon koronakrize...

Još iz kategorije

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

24.09.2020. komentiraj

Činjenica je da zbog posla, učenja, informiranja i zabave sate i sate provodimo pred malim ili većim ekranima.  Ova godine, po svemu specifična, još nas je snažnije vezala uz njih, a protiv zamora kojeg osjećamo čitajući sada postoji rješenje jer multidisciplinarna ekipa sastavljena od logopeda, grafičara i IT stručnjaka u ZICER-u je razvila inovaciju i nazvala je Omoguru Widget.

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

23.09.2020. komentiraj

Bolt Food je od danas dostupan i u Novom Zagrebu čime je osigurao prisutnost u gotovo cijelom gradu. Tijekom promotivnog razdoblja korisnici će moći naručiti jela u pola cijene iz restorana smještenih u Novom Zagrebu.  Korisnici Bolt Fooda u Zagrebu danas mogu naručiti hranu iz više od 200 restorana, dok su na samom početku, prije 4 mjeseca, mogli iz njih 70-ak.

YouTube Music će vam sugerirati pjesme kako bi vaše playliste bile još bolje

YouTube Music će vam sugerirati pjesme kako bi vaše playliste bile još bolje

23.09.2020. komentiraj

Google Play Music odlazi u prošlost s krajem ove godine i sva se pozornost okreće prema YouTube Music platformi, koja dobiva niz poboljšanja. Među najnovijima jest ona koja će sugerirati korisnicima što postaviti na playlistu.