VELIKA PRILIKA

Oglašivači dobili novi neograničeni prostor za plasiranje oglasa

Oglašivači dobili novi neograničeni prostor za plasiranje oglasa
Depositphotos

Američke kompanije bi trebale povećati svoje proračune za metaverzum oglase s 530 milijuna američkih dolara na 1,93 milijarde između 2023. i 2028. To predstavlja skok od 264 posto.

U području virtualne stvarnosti pojavljuje se nova prilika za oglašivače - metaverzum. Riječ je o svojevrsnom "digitalnom svemiru" u kojem korisnici mogu komunicirati jedni s drugima i baviti se virtualnim okruženjima. Zato je kod oglašivača već popularan, vide ga kao unosnu platformu za oglašavanje.

Prema nedavnoj prezentaciji podataka BanklessTimes.com, američke kompanije bi trebale povećati svoje proračune za metaverzum oglase s 530 milijuna američkih dolara na 1,93 milijarde između 2023. i 2028. To predstavlja skok od 264 posto.

Jedan od glavnih čimbenika koji pokreću rast potrošnje na oglase u metaverzumu je sve veće prihvaćanje tehnologije virtualne i proširene stvarnosti. Kako sve više ljudi ulaže u uređaje koji se vežu uz njih, metaverzum postaje pristupačniji i privlačniji široj publici.

Osim toga, rastuća popularnost video igara i društvenih medija u virtualnim svjetovima dovodi do više prilika za kompanije da stupe u kontakt s potrošačima. Platforme poput Facebooka već su krenule u tu priču, primjerice, s Horizon Workrooms, omogućuavajući korisnicima da rade zajedno u virtualnoj stvarnosti.

Druga tehnika uključuje korištenje virtualnih utjecajnih osoba i avatara za promicanje proizvoda i usluga unutar metaverzuma. Ove digitalne osobnosti mogu očarati i osobnije se povezati s korisnicima, olakšavajući dublji odnos između robne marke i potrošača.

Kako bi se probile u prostor metaverzuma, kompanije koriste različite marketinške tehnike. Neki stvaraju brendirane virtualne prostore u kojima korisnici mogu istraživati, komunicirati i surađivati s brendom na zabavan i zanimljiv način. Koriste i oglašavanje unutar igara ili sponzoriranog sadržaja kako bi došli do potrošača. Osim toga, personalizacija je također ključni trend u Metaverse oglašavanju.

Ali, koje opipljive koristi američke kompanije žele postići putem ove vrste oglašavanja? Jedna od ključnih prednosti je mogućnost stvaranja dubljeg angažmana s potrošačima.

Pružanjem privlačnih iskustava u virtualnim svjetovima, brendovi mogu poticati jače odnose i dublje veze sa svojom ciljnom publikom. A iz dubljeg angažmana potrošača, oglašavanje u metaverzumu nudi potencijal za povećanje svijesti o brendu i lojalnosti.

To zauzvrat može povećati prodaju i prihode. Štoviše, metaverzum kompanijama pruža platformu za eksperimentiranje s novim marketinškim tehnikama i bolje razumijevanje ponašanja potrošača u virtualnim okruženjima.

Kako se tehnologija razvija, kompanije koje se prilagode i prihvate oglašavanje u metaverzumu vjerojatno će imati prednost pred konkurencijom.