Od 1. srpnja nova EU pravila naplate PDV-a za robu kupljenu u e-trgovinama iz trećih zemalja

Od 1. srpnja nova EU pravila naplate PDV-a za robu kupljenu u e-trgovinama iz trećih zemalja

Temeljem odluke Europske unije od 1. srpnja 2021. godine na snagu stupaju nova pravila naplate PDV-a na robu kupljenu u e-trgovinama iz trećih zemalja. Prema novom pravilu Europske unije oporezivat će se sve pošiljke koje pristižu iz trećih zemalja, bez obzira na njihovu vrijednost. Podsjetimo, prije su oporezivane samo pošiljke čija je vrijednost prelazila 22 eura.

Ovom odredbom Europska unija je odlučila da su poštanski operatori dužni određivati, izračunavati i naplaćivati PDV na pakete s robom koji se uvoze iz država izvan EU. Zbog promjene u naplati PDV-a poštanski operatori uvest će nove procese obrade, naplate i isporuke pošiljaka. Temeljem novih procesa obrade bit će moguće pratiti sve pošiljke koje u Hrvatsku pristižu izvan Europske unije.

„Hrvatska pošta i sada male pakete s terećenjem (carinski dug ili PDV) uručuje primatelju na adresi uz naplatu iznosa i izdavanje računa. U slučajevima kada primatelj nije zatečen na adresi, za takve pakete poštar ostavlja obavijest o prispijeću, a korisnik pri preuzimanju u poštanskom uredu plaća iznos terećenja“, pojašnjavaju iz Hrvatske pošte na upit ICTbusiness.info.

Uvođenjem novih pravila, pošiljke iz trećih zemalja bit će označene i moći će se pratiti
putem sustava za praćenje pošiljaka (https://posiljka.posta.hr). „Podsjećamo kako se do sada put većine pošiljaka iz trećih zemalja nije mogao pratiti obzirom da je poštarina za njih bila besplatna ili simboličnog iznosa, odnosno pošiljatelji su za male pakete uglavnom koristili uslugu slanja obične pismovne pošiljke. Zbog novih pravila sve takve pošiljke morati će imati broj koji će korisnicima služiti za praćenje“, tvrde u Hrvatskoj pošti.

U sklopu Posebnog postupka oporezivanja (IOSS), PDV će biti unaprijed obračunat i uključen u iznos koji kupac plaća pošiljatelju. Dakle, korisnik neće trebati predočiti račun, ističu iz Hrvatske pošte i dodaju da u slučaju da pošiljka nije u navedenom sustavu, korisnik će platiti PDV pri preuzimanju, odnosno uručenju pošiljke.

„U skladu s novim pravilima, Hrvatska pošta morat će obaviti provjeru svih pošiljaka iz trećih zemalja te će zbog povećanih troškova biti uvedena naknada za kontrolni pregled pošiljaka koje sadrže robu. Hrvatska pošta razmatra nekoliko modela naplate te ćemo uskoro donijeti novi cjenik i o tome obavijestiti javnost“, zaključuju u Hrvatskoj pošti.

Još iz kategorije

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

23.06.2021.

Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge. Za svoje klijente, korisnike Android uređaja, Zagrebačka banka od 17. lipnja uvela je mogućnost mobilnog plaćanja putem Google Pay aplikacije.