SVE MANJE STRANICA

Novo istraživanje pokazuje da internet nestaje

Od web stranica koje su postojale 2013. čak 38 posto ih je izgubljeno.

Novo istraživanje pokazuje da internet nestaje
Depositphotos

Internet nestaje, pokazalo je novo istraživanje Pew Research Centera (PWC), a razlog za to jest u gubitku web stranica i online sadržaja.

Naime, web se često smatra mjestom gdje sadržaj traje zauvijek. Ali veliki dijelovi se gube kako se stranice brišu ili premještaju. Primjerice, od web stranica koje su postojale 2013. čak 38 posto ih je izgubljeno. No, nestaju i novije stranice pa je tako osam posto onih koje su postojale prošle godine također izgubljeno.

Te stranice imaju tendenciju nestajanja kada se izbrišu ili premjeste. To se događa na inače funkcionalnim web lokacijama, pokazalo je istraživanje PWC-a, umjesto da se događa kada cijele web stranice nestanu.

Učinak znači da goleme količine vijesti i važnih referentnih sadržaja nestaju. Nekih 23 posto stranica s vijestima uključuje barem jednu neispravnu poveznicu, a 21 posto vladinih web stranica, kao i 54 posto stranica s Wikipedije, uključuje u referencama URL koji više ne postoji.

Gotovo isti učinak događa se na društvenim mrežama. Petina tweetova nestane sa stranice u roku od nekoliko mjeseci nakon objave.

Studija je završena prikupljanjem nasumičnih uzoraka od gotovo milijun web stranica, preuzetih iz Common Crawl, usluge koja arhivira dijelove interneta. Istraživači su zatim tražili da vide jesu li te stranice nastavile postojati između 2013. i 2023. godine.

Utvrđeno je da 25 posto svih stranica prikupljenih između 2013. i 2023. više nije dostupno. Od toga, 16 posto stranica dolazi s web stranice koja i dalje postoji, dok se devet posto nalazi na web stranici koja više uopće ne postoji.