Neostar osim platforme za prodaju i servis vozila želi sudjelovati i u budućnosti auto industrije

Neostar osim platforme za prodaju i servis vozila želi sudjelovati i u budućnosti auto industrije
Dražen Tomić / Tomich Productions

Jedan od rijetkih domaćih korporativnih startupova Neostar, u vlasništvu Zubak Grupe, ostvario je planove u prvoj polovici ove godine, tvrdi za ICTbusiness.info Dimitrije Trbović i dodaje kako nije bilo jednostavno jer su doživjeli i udarce.

Prema njegovim riječima pokazalo se da prodaja automobila putem ovakve platforme kod koje se kontroliraju vozila, pokazuju sve njihove mane i vrline svakako ima prođu na tržištu. To dokazuje i broj prodanih automobila, ali prije svega registriranih korisnika, tvrdi Trbović i dodaje kako su krenuli s drugim dijelom platforme koji omogućuje upravljanje servisom od strane korisnika u tome da on bira servisera i unaprijed zna cijenu svog servisa.

Kakvi su rezultati poslovanja u prvoj polovici ove godine?

U skladu s planom koji smo si postavili ili jako blizu ciljevima koje smo si postavili za prvih 6 mjeseci. Prva grupa ciljeva je bila vezana za supply stranu projekta tako da smo planirali sklopiti 100 ugovora, a imamo ih 110. Planirali smo imati više od 250 partnera, a u ovom trenutku ih je 273. Plan je bio osigurati više od 1000 fizičkih osoba koje su objavili vozila, a brojka je tek nešto niža i početkom srpnja bilo ih je 973. Plan je bio osigurati više od 40 servisnih lokacija i tu smo točno na planu i to s 40 lokacija u 20 gradova. Plan nam je bio imati više od 3000 vozila u ponudi, a sada smo blizu te brojke jer je broj automobila u ponudi 2950.

U drugom dijelu su nam ciljevi bili povezani s marketing relevantnosti na tržištu, ciljevi su bili dosegnuti više od 5 milijuna pregleda a sada ih je čak 7 milijuna. Imati 10 tisuća korisnika i to aktivnih aplikacije, a tu sumo baš na tome željenom cilju. Plan je bio imati 10.000 registriranih korisnika koji je sada ipak nešto manje no on je sada već veći od 8800 korisnika. Kako se radi o webu koji cilja dugotrajniju posjećenost i ostanak ljudi plan je bio da baunce rate ispod 40 posto, a sada imamo 30,28 posto. Vrijeme zadržavanja je prema planu trebalo biti dulje od 4 minute, a sada je 4,20 minuta. Prosječni angažman na stranici trebao je prema planu biti dulji od 5 min, a sad imamo 7 minuta.

I zadnji dio je bio povezan s transakcijama , kao konačna potvrda modela koji smo zacrtali kada je nastao Neostar. Plan je bio za prvih 6 mjeseci više 1000 transakcija, ostvarili smo 1050 transakcija kod vozila. Servisne transakcije smo planirali od druge polovice godine. Istovremeno kada je riječ o vozilima prosječna cijena koju smo planirali u transakcijama je bila 77.000,00 kuna, a ostvarili smo i nešto veću u iznosu od 80829,00 kuna.

Uz to u planu je bio i razvoj do kraja polovice godine projekta online financiranje s partnerom, što smo i napravili kako je bilo planirano. Dakle mogu reći da su rezultati prema planu, pa čak i veći od plana.

Kada se uspoređujete dosege Neostara s konkurencijom koliko ste zadovoljni dosad postignutim?

Kako mi zapravo nemamo na tržištu konkurenta u klasičnom smislu, rekao bih da je naš najvažniji zadatak bio „product fit“. Kada radite distrupciju u bilo kojem pogledu najvažnije je pitanje tržišne relevantnosti , tako da smo zapravo od lansiranja 15.01.2021 do danas potrošili bezbrojne sate u razvoju da prilagodimo sustav tržištu. Stvari, naime, ne izgledaju isto kada ih zamislite i kada ih tržište prvi put krene koristiti.  Kako je rekao Mike Tyson, „svi imaju plan dok ne dobiju udarac u glavu“,  tako smo i mi osjetili prve tržišne udarce. Ključ je bio u brzini i agilnosti razumijevanja prioriteta što treba napraviti , te prilagodbe zahtjevima tržišta. To čak ima i svoj naziv u razvoju platformske ekonomije, „ruthless prioritization“.

Neostar je počeo zaokruživati svoju platformu nuđenjem unaprijed definiranih servisnih paketa. Kako je riješeno definiranje cijene i cjelokupnog sustava?

To je najuzbudljiviji dio jer smo morali 5 milijardi zapisa u bazama optimizirati kako bi na tri klika miša mogli u nekoliko sekundi korisniku vratiti rezultat s ponudom paketa i cijena za točno njegovo vozilo. Naime, koristimo industrijske API ove koji nam omogućuju dohvat tvorničkih normativa za sve marke vozila na svijetu i za sve radove na njima koji se odvijaju u servisu. S tim smo dobili tehničku mogućnost da normativ bude odmah prilagođen bilo kojoj zemlji na koju se planiramo proširiti. Normativ servisa određuju proizvođači te ga konfiguriraju za nove modele i on nam daje podatak o potrebnim dijelovima te broju radnih sati za svaku servisnu operaciju.

Pored normativa dohvaćamo i maloprodajne cijene dijelova, iz nacionalnog kataloga dijelova, tako da naš sustav, nakon što korisnik odabere točan model vozila, točno zna popis potrebnih dijelova i broj radnih sati za svaki servisni paket koji smo definirali. Naši servisni partneri jednostavnim odabirom svega tri parametra, svoje lokacije, cijene radnog sata te rabata na dijelove koji nude kupcu, omogućuju sustavu da automatski generira točnu cijenu servisnog paketa kod tog servisera za točno određeno vozilo. Sa stanovišta servisera to ih oslobađa potrebe za kalkuliranjem ponuda za servis, uz osjetno točniji izračun same cijene rada.

Sa stanovišta kupca situacija je još bolja. Umjesto servisnih paketa s paušalnim cijenama, kupac dobiva ponudu točno za njegovo vozilo i to u više servisa u njegovoj blizini. S obzirom na različitu cijenu radnog sata i konkurentnost servisa, ima mogućnost odabrati najpovoljniju opciju, kao i ravnati se prema ocjenama drugih korisnika. Sve to, praktički u realnom vremenu. To je prvi takav sustav u ovom trenutku na cijelom tržištu.

Sustav je zapravo vrlo složen - što se krije ispod haube?

Mi volimo reći da je vidljivi dio Neostar platforme zapravo samo „vrh ledene sante“. Ispod haube je zapravo cijeli sustav za poslovne korisnike koji omogućuje pravnim osobama koje se bave trgovinom motornim vozilima te njihovim servisom da u potpunosti vode svoje poslovanje preko Neostar platforme. Istodobno, tu je i dio za privatne korisnike koji su zapravo ravnopravni sudionici u procesu kupnje i prodaje vozila. Oni imaju slične, no nešto jednostavnije funkcionalnosti prilikom stavljanja vozila u prodaju, no imaju iste funkcionalnosti pregovora o cijeni i same kupnje/prodaje vozila kao i naši poslovni korisnici. Kada dođe do same transakcije, svi korisnici postaju briga našeg dokument sustava, koji automatski generira svu potrebnu dokumentaciju, kako bi se vozilo moglo jednostavno prenijeti na novog vlasnika.

Poseban dio je naš sustav za unos i pregled vozila koji uključuje snimanje u 360 stupnjeva. Prilikom početnog razvoja, uz iskustva koja smo imali s Neostar 1.0 projekta gdje se snimanje vozila odvijalo u studiju, shvatili smo da korisnici više vjeruju „realnijim“ fotografijama s terena. Cilj nam je bio čim realnije i potpunije prikazati vozila ali ipak zadržati jedinstven nivo kvalitete snimanja i određenu uniformnost u prikazu. Stoga smo razvili sustav koji prilikom unosa vozila povlači podatke o obliku i dimenzijama vozila i automatski u aplikaciju za snimanje, koju koriste naši NeoInspektori, šalje točnu masku za snimanje koja omogućuje točno kadriranje vozila prilikom snimanja. Lagano zamućenje pozadine, koje sustav odrađuje automatski, stavlja fokus promatrača na vozilo koje se prodaje.

Uvođenjem modula financiranja „motorizaciju ispod haube“ povećali smo za još dva cilindra. Uveli smo on line kalkulator za financiranje kreditom i leasingom, koji kupcima omogućuje da odaberu tip i uvjete financiranja koji im najbolje odgovaraju. Taj proces mogu pokrenuti on-line, na web stranici ili aplikaciji, ali i u salonu kod nekog od naših partnera. Sustav je povezan s Erste Bankom i Erste Leasingom, te proces financiranja, s odabranim i rezerviranim vozilom i tipom financiranja automatski nastavljaju u on-lin okruženju banke ili leasinga.

Možda najveći izazov je činjenica da ovo nije isključivo on-line platforma. Zahtjevi tržišta su takvi da nastojimo postići integraciju on-line i off-line procesa.

Cilj platforme je ponuditi sve od kupnje do održavanja automobila no za sada je Neostar kao korporativni startup orijentiran samo na hrvatsko tržište. Kada će Neostar izaći izvan okvira Hrvatske?

Vrlo jednostavno, mi smo u fazi „proof of concept“ ili možda još jedan korak niže od toga „product fit“ fazi u kojoj sami sebi, i tržištu prije svega, dokazujemo potrebu za ovakvim sustavom. Nije problem u ideji ili potvrdi šire zajednice da je ovakva vrsta proizvoda potrebna. Pitanje je egzekucije cijelog modela, odabira smjera, i prije svega strpljenja da isti proradi.  Nakon što to napravimo na bilo kojem tržištu, a mi smo odabrali hrvatsko, spremni smo za dalje.

Uvjeren sam da su autonomne vožnje / vožnje za zahtjev / električna vozila u širokoj primjeni budućnost automobilske industrije, ali isto tako samo uvjeren da prije svega treba riješiti pitanje informacija u okruženju vozila. To je problem koji u automobilskoj industriji nije uređen i mislimo da razvoj bez transparentnosti nije moguć. To je područje na kojem se Neostar vidi svoj razvoj i svoju priliku.