Najbolji softver za enkripciju u 2021.

Najbolji softver za enkripciju u 2021.

Foto: DepositPhotos

Veliki podaci, njihova analiza i baratanje te komunikacija općenito zahtijevaju zaštitu, a ona se postiže enkripcijom. Najsigurniji je to oblik sprečavanja “curenja” informacija koje nisu namijenjene nikome osim onima kojima ih pošiljatelj šalje.

Stoga, dobro je biti upućen u tehnologiju ovog tipa pa vam kroz nastavak teksta donosimo najbolja softverska rješenja za zaštitu podataka. Odnosno, donosimo vam trenutno najbolji softver za enkripciju na tržištu. I odnosi se na poslovne korisnike, što potvrđuje moć i sposobnosti.

1. Microsoft BitLocker

Riječ je o setu alata za enkripciju koji se odnose na AES 128-bit ili AES 256-bit uređaje. Osim što štiti uređaj kao takav, može se koristiti i "u pokretu" uz BitLocket To Go. Uz to, "ključevi" za oporavak mogu se podesiti za povlačenje podataka u slučaju bilo kakve greške ili neovlaštenog pokušaja upada u sustav. BitLocker je ugrađen u Windows operativni sustav, ali samo limitirani set alata je uvršten u Home verziju Windowsa.

2. IBM Guardium

Ova platforma za zaštitu podataka nudi cijeli niz sigurnosnih alata i namijenjena je onima koji barataju većom količinom podataka, konstantno. Ima mogućnosti enkripcije i podrške koje uključuju AMD AES-NI, PowerPC 8 AES, and SPARC.

I sve je u skladu s pravilima koja propisuju GDPR, CCPA, HIPAA, PCI-DSS i SOX. Dakle, ova platforma uistinu je napredna i nudi izniman stupanj zaštite.

3. Apple FileVault

Ugrađen u MacOS operativni sustav i predstavljen 2013. Kriptira sve podatke na disku automatski, a moderniji sustavi nude AES 128/256-bitnu enkripciju. Povezuje se i s iCloud ukoliko korisnik to želi. Ipak, treba imati na umu da nudi samo osnovnu zaštitu pa se ne treba potpuno pouzdati u ovaj softver.

4. AxCrypt

Najrašireniji softver ove vrste, idealan je u situacijama gdje više osoba koristi jedno računalo. Nudi AES 128/256-bitnu enkripciju, podacima se pristupa lozinkom i enkripcija se može primijeniti na cloud platforme kao Google Drive ili Dropbox. Besplatna verzija AxCrypta je dostupna za mobilne uređaje.

5. Kruptos 2

Ovaj profesionalni paket namijenjen je za sve operativne sutsave, kako za stolna računala, tako i za mobilne uređaje. Informacije se štite uz AES 256-bitnu enkripciju, koja se može postaviti na sve najjače cloud platforme koje postoje. Nudi i mogućnost postavljanja snažnih lozinki, kao i upravljanje njima. Idealno za biznise koji se vežu uz financijski sektor.

6. Tredn Micro Endpoint Encryption

Dodatak je antivirusnih i antimalware rješenjima, a nudi praktički sve što i konkurencija. Uz to, ima podršku za BitLocker i FileVault pa je zgodan dodatak Windows i Mac korisnicima koji žele viši stupanj zaštite. Nije za potpune profesionalce i one koji rade u većim sustavima, ali za one manje je sjajan.

7. Boxcryptor

Namijenjen je enkripciji za cloud fokusirani softver. Nudi kombinaciju AES 256-bitne enkricpije i RSA enkripcije. Prednost mu je što je jednostavan i na taj se način oglašava. Istovremeno, kompatibilan je sa svim operativnim sustavima.

8. Sophos SafeGuard Encryption

Za napredne korisnike, veže se uz BitLocker i FileVault, nudi AES 128/256-bitnu enkripciju za kompletne diskove ili individualne datoteke. Ima zaštitu u realnom vremenu, lozinke koje se generiraju u određenom periodu i enkripciju koja funkcionira u svakom trenutku. Ima podršku za Mac, Windows i Android.

9.TokenEx

Specijalnost ovog softvera jest zaštita podataka vezanih uz financijski sektor. Bazira se na sustavu tokena, koji se dodjeluju osjetljivim podacima tako da nitko ne zna o čemu je riječ kad vidi skup brojeva. Nudi AES 256-bitnu enkripciju. Zanimljivost je i da se njime može baratati kroz internetski preglednik.

Još iz kategorije

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

18.06.2021.

Google se poigraos Gmailom i Photos pa uvrstio jednu zanimljivu mogućnost za korisnike, koju će otkriti u trenutku kad prime e-mail poruku s privitkom. Naime, po novom će ga moći direktno pospremiti na Photos.

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

18.06.2021.

Prelazak na online upravljanje ključnim elementima svakodnevnog života potaknuto globalnom pandemijom Covid-19 ostat će realnost za ljude širom svijeta dugo nakon što pandemija prođe, predviđa opsežan novi Ericssonov izvještaj o korisnicima.

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

17.06.2021.

Nakon što je otvorio sedmi po redu, a ujedno i najveći, globalni centar za kibernetičku sigurnost i zaštitu privatnosti u Kini, Huawei ga je po prvi puta predstavio javnosti. Na virtualnom eventu prikazano je 12 ključnih elemenata kojima Huawei jamči najveću moguću razinu sigurnosti te transparentnost sustava.