Musk kupio Twitter i izbacio upravu

Musk kupio Twitter i izbacio upravu

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Elon Musk postao je u četvrtak novi vlasnik Twittera i uz to otpustio je CEO, CFO-a i glavnog pravnog savjetnika koje je optužio da su ga doveli u zabludu i pruživši malo jasnoće oko toga kako će ostvariti visoke ambicije koje je zacrtao za utjecajnu platformu društvenih medija.

Zanimljivo nikad nije provedeno dubinsko snimanje kompanije koja je prošle godine imala „svega“ 5 milijardi dolara prihoda stoga je kupnja za 44 milijarde zaista možda i pretjerana jer je riječ o vrlo visokom iznosu, no možda je razlog stvaranje dodatne moći i dizanje ega. Da je tome dosita tako govori i činjenica kako je Musk svoj Twitter profil promijenio i sada je pod nickom „Chief Twit“.

Najavio je i otpuštanja, tako da nije sigurno koliko će od 7,5 tisuća radnika na kraju ostati u kompaniji za koju Musk kaže da će biti „super app“ koji će se uz sve dosad baviti i prodajom, prijenosom novca, naručivanjem vozila, kupnjom putovanja.

Da je krenuo žestoko pokazuje i unošenje umivaonika nakon što je preuzeo Twitter, a pritom je kako smo već napisali otpustio izvršnog direktora Twittera Paraga Agrawala, glavnog financijskog direktora Neda Segala i šefa za pravna pitanja i politike Vijaya Gaddea doslovno ih izbacivši iz kompanije s njihovim osobnim stvarima kao što se to i inače radi u velikim korporacijama. Ispratili su ih zaštitari.

Akvizicija vrijedna 44 milijarde dolara kulminacija je izuzetne sage, pune obrata, koja je posijala sumnju hoće li Musk dovršiti posao. Počelo je 4. travnja, kada je Musk objavio 9,2 posto udjela u tvrtki iz San Francisca, čime je postao njezin najveći dioničar.

Ponudio je da  kupi tvrtku za 54,20 dolara po dionici, ponudu za koju Twitter nije bio siguran treba li je protumačiti kao još jednu Muskovu šalu. Muskova ponuda bila je stvarna, a tijekom samo jednog vikenda kasnije u travnju, dvije su strane postigle dogovor po cijeni koju je on predložio. To se dogodilo bez da je Musk proveo dubinsku analizu povjerljivih informacija tvrtke, kao što je uobičajeno u akviziciji.

U tjednima koji su uslijedili, Musk se predomislio. Javno se požalio kako vjeruje da su Twitterovi spam računi znatno veći od Twitterove procjene, objavljene u regulatornim podnescima, od manje od 5% njegovih dnevno aktivnih korisnika koji se mogu unovčiti. Njegovi odvjetnici tada su optužili Twitter da nije udovoljio njegovim zahtjevima za informacijama o ovoj temi.

Ogorčenost je rezultirala time da je Musk 8. srpnja obavijestio Twitter da raskida njihov ugovor na temelju toga što ga je Twitter obmanuo u vezi s botovima i nije surađivao s njim. Četiri dana kasnije, Twitter je tužio Muska u Delawareu, gdje je tvrtka osnovana, kako bi ga prisilio da dovrši posao. Twitter je optužio Muska za tzv „kupčevo kajanje“, tvrdeći da je želio izaći iz posla jer je mislio da je preplatio.

Većina pravnih analitičara rekla je da Twitter ima najjače argumente i da će vjerojatno dobiti na sudu.

Dana 4. listopada, baš kad su Twitterovi odvjetnici trebali smijeniti Muska jer Musk je posao član odbora direktor, a  prije početka suđenja kasnije tijekom mjeseca, on je napravio još jedan zaokret i ponudio dovršiti posao kao što je obećao. Sudac iz Delawarea dao mu je rok do 28. listopada da zaključi transakciju i izbjegne suđenje. I tako je saga s Twitterom završena.

Još iz kategorije

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

28.11.2022.

Kibernetički kriminalci u sve  se većoj mjeri okreću prema hibridnim metodama phishing napada koji kombiniraju e-mail i glasovne forme poznate kao 'vishing' ili 'voice/glasovni phishing'. Na taj način uspijevaju se probiti u korporativne mreže kako bi postavili temelje za ransomware ili neke druge hakerske napade vezane uz krađu podataka.

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

26.11.2022.

Kibernetički napadi su sve brojniji i intenzivniji, dnevno se bilježi čak do sedam milijuna kibernetičkih napada. Motivi ovih napada su razni – od financijskih iznuda, krađa podataka pa sve do kontrole vitalnih resursa. Vrijeme u kojem živimo i ratovi kojima, nažalost, svjedočimo više ne uključuju samo konvencionalno oružje, već i puno sofisticiranije, kibernetičko.

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

25.11.2022.

Hrvatska delegacija predvođena ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenica boravila je na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama posvećenom borbi protiv kibernetičkog kriminala.