Microsoftov Edge polagano širi prednost ispred Mozilla Firefoxa

Microsoftov Edge polagano širi prednost ispred Mozilla Firefoxa

Polako, ali sigurno, Microsoftov Edge internetski preglednik stvara sve veću prednost nad veteranom na sceni - Mozillinim Firefoxom. Prema podacima StatCountera, riječ je o 3,99 posto udjela na tržištu za Edge u odnosu na 3,66 posto za Firefox.

Ujedno, Edge je tijekom rujna imao 3,77 posto pa se može pohvaliti za rast od 0,22 posto tijekom listopada. Firefox je pak izgubio korisnike u osam od posljednjih 12 mjeseci i očito se radi o zasad nezaustavljivom trendu.

Kao dodatni problem za Mozillin browser, odnosno, kao prednost za Edge, svakako je dolazak Windows 11 operativnog sustav. U njemu je još teže izmijeniti unaprijed postavljeni internetski preglednik pa Edge ima sitnu i nezanemarivu prednost u tom smislu.

Možda će za studeni brojke biti bolje jer 9. u mjesecu Microsoft je na svoj Store omogućio preuzimanje Firefoxa, a tako nešto uistinu je velik korak naprijed u smislu poimanja konkurencije, otvorenosti te trgovine i Microsoftova odnosa s onima koji su im u nekom smislu rivali na tržištu.

A Firefox to svakako jest jer radi se o pregledniku s gotovo 20 godina iskustva, svojim gecko engineom i podosta originalnosti koja drži nezanemarivu bazu korisnika uz sebe. Problem je što ona ne raste i s pravom se Firefox naziva Twitterom u svijetu preglednika. Jer, ni ta društvena mreža ne uspijeva gotovo deset godina napraviti značajniji rast iznad 300 milijuna aktivnih korisnika mjesečno.

Ali, treba napomenuti i da je Microsoft za Edge u posljednje vrijeme ponudio neka osvježenja kao nove mogućnosti po pitanju raznih online trgovina, što je korisno u vrijeme Black Fridaya i blagdana općenito. Također, uvedena je mogućnost citiranja za studente i akademike, a postavljen je i novi sigurnosni "štit" protiv malwarea.

Samo, za neki značajniji iskorak, Edge mora početi "otimati" korisnike Chromeu, uvjerljivo najjačem igraču, čiji je udio na tržištu oko 65 posto. Ili, što je zapravo teže, Appleovom Safariju, čiji je udio 19 posto.

Još iz kategorije

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

21.05.2022.

Googleov Project Zero prati iskorištene ranjivosti „nultog dana“ od 2014. i prema evidenciji, nijedna godina nije bila toliko porazna kao prošla. Ta objava iz ponajveće kompanije na svijetu svakako je razlog za zabrinutost jer kibernetički kriminalci očito uvijek imaju korak, ili više njih, ispred onih koji štite od njih.

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

20.05.2022.

Croatijin LAQO drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji kontaktni centar do 30 radnih mjesta. Ova vrijedna priznanja Croatijinom LAQO osiguranju stižu prema izboru stručnog žirija CX.portala.

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

19.05.2022.

Veritas Technologies predstavila je rezultate novog istraživanja koje otkriva kako velika većina organizacija nije spremna za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama usmjerenima protiv njihovih Kubernetes okruženja.