NOVI POTEZ

Microsoft odlučio prisiliti korisnike da se služe Edge browserom

Microsoft odlučio prisiliti korisnike da se služe Edge browserom
Odsad će svaki link koji se klikne kroz Outlook ili Teams automatski biti otvoren u Edgeu.

Microsoftov internetski preglednik Edge pao je s drugog mjesta najpopularnijih na svijetu i odmah je povučen korak koji se potencijalno neće svidjeti korisnicima - odsad će svaki link koji se klikne kroz Outlook ili Teams automatski biti otvoren u Edgeu.

Nije bitno što su korisnici postavili kao unaprijed određeni browser, svi linkovi kroz spomenute platforme automatski će se prikazati u Edgeu. Na taj način Microsoft želi ojačati poziciju koju ima i eventualno pridobiti korisnike, koji su možda trenutno nesvjesni da Edge ima svojih prednosti u odnosu na druge preglednike.

Naime, bez obzira na silan trud i unaprijed postavljeni Edge u Windows 10 i Windows 11 sustavima, na desktop računalima on bilježi tek oko 11 posto udjela na tržištu. Za osam godina star browser, vezan uz najpopularniji računalni operativni sustav, to je puno premalo. Ispred su Google Chrome (66,13 posto) i Apple Safri (11,87 posto).

Nakon što su se korisnici požalili na novitet, dobili su službeni odgovor:

"Kako bi se povećala produktivnost tijekom rada na mreži, linkovi s Azure Active Directory (AAD) računa i Microsoft (MSA) računa u aplikaciji Outlook za Windows otvorit će se u Microsoft Edgeu. Web poveznica otvorit će se u Microsoft Edgeu kao nova kartica, a e-pošta će se otvoriti pokraj nje na bočnoj traci Edgea, tako da korisnici mogu jednostavno referencirati otvorenu vezu i e-poštu jednu pored druge bez prebacivanja naprijed-natrag između aplikacija."

Promjena će za sve stići do kraja svibnja, ali već sad se može reći da reakcija nije sjajna. Microsoft konstantno čini identične poteze prisile korisnika na nešto što nisu sami izabrali. Takva strategija jednostavno ne funkcionira i čudno je da od nje u ponajvećoj kompaniji svijeta ne odstupaju... No, može se reći da su barem u tome dosljedni.

Srećom, napredni korisnici otkrili su kako zaobići Edge barem kroz Outlook. Dovoljno je otići na File > Options > Advanced > Link handling i promijeniti mogućnost na "Default Browser".