PROMJENE NA VRHU

Microsoft Edge više nije drugi najpopularniji browser na svijetu

Microsoft Edge više nije drugi najpopularniji browser na svijetu
Mozillin Firefox godinama je bio na drugom mjestu, no otkako je Edge postao chromium baziran, situacija se počela mijenjati.

Microsoft Edge više nije drugi najpopularniji internetski preglednik na svijetu, navodi u istraživanju za ožujak Statcounter. Tu je poziciju preuzeo Appleov Safari, što je pomalo iznenađujuće, ali i nekako očekivano u trenucima kad su Google, Apple i Microsoft izgubili konkurenciju u ovom području.

Konkretnije, Mozillin Firefox godinama je bio na drugom mjestu, no otkako je Edge postao chromium baziran, situacija se počela mijenjati. A ulogu u tome ima i činjenica da se sve više ljudi počelo okretati Windows 10 i Windows 11 operativnim sustavima, gdje je Edge unaprijed određeni browser.

Ukratko, Chrome je uvjerljivo prvi sa 66,13 posto udjela kad govorimo o desktop računalima, Safari je drugi s 11,87 posto i porastao je ua 0,95 posto na mjesečnoj razini, dok je Chrome porastao 0,36 posto. Edge je pao za 0,15 posto i ukupno je na "okruglih" 11 posto udjela. Firefox nastavlja pad i s 0,82 posto "minusa", ukupno je na 5,65 posto udjela. Opera je peta s "postojanih" 3,09 posto i padom od 0,08 posto.

Kad pak pogledamo udio na mobilnim uređajima, situacija je ponešto drugačija jer Edge i Firefox nisu prisutni u društvu pet najboljih. Svejedno, na prvom je mjestu Chrome, ali na mjesečnoj je razini izgubio čak 2,66 posto udjela, dok je Safari dobio 1,73 posto i ima 19,52 posto udjela. Samsung Internet je treći s 4,8 posto udjela i rastom od 0,31 posto. Opera je na 1,88 posto i rastom od 0,08 posto, baš koliko je izgubila u desktop okruženju. Listu zatvara UC Browser s 1,71 posto udjela i rastom od 0,18 posto.

Dok statistika najpopularnijih mobilnih browsera nije iznenađenje, ipak su Android i iOS uvjerljivi lideri pa samim time i njihovi preglednici, situacija vezana za desktop računala ipak pomalo čudi. Ponajprije jer je Chrome nekako izgubio korak, a Edge još uvijek nije ni blizu ispunio potencijal. Vjerovalo se da će do ove godine biti bez problema na približno 20 posto udjela...