Microsoft gasi svoju streaming platformu Mixer

Microsoft gasi svoju streaming platformu Mixer

Foto: Antonio Jularić

Microsoft ukida uslugu Mixer 22. srpnja i okreće se Facebook Gamingu, zajedno sa svim postojećim partnerima. Iznenađujuća odluka stupa na snagu odmah, po pitanju tranzicije na novu platformu, a trajat će do navedenog datuma i nakon toga slijedi kraj za Mixer.

Iako je jasno da se Microsoft mučio prikupiti potrebne korisnike za svoju platformu i nije imao trenutno šanse u direktnom dvoboju s Twitchem, YouTubeom i Facebook Gamingom, nekako se činilo da će postojati više strpljenja u kompaniji. Jer, ništa u današnjem svijetu ne ide preko noći, posebno ne ako niste prvi.

"Započeli smo s povećim zaostatkom u odnosu na konkurenciju i mislim da će naša zajednica imati koristi od šire publike koju nudi Facebook", naglasio je Phil Spencer, prvi čovjek za gaming u Microsoftu, no nije objasnio zašto se tako naprasno odustalo od ideje za koju se u startu znalo da će imati zaostatak u odnosu na konkurenciju.

Očito su u Microsoftu procijenili da mogu više i brže dobiti ono što traže ako se okrenut konkurenciji, umjesto da se nadmeću s njom. Razumljivo, imati Microsoft uz sebe je za Facebook također velika stvar u borbi s Twitchem i YouTubeom, što znači da su obje kompanije na dobitku nakon gašenja Mixera.

Dobra vijest za korisnike Microsoftove platforme jest u tome što će svi oni koji su dio njenog programa monetizacije dobiti pravo na Facebookov Level Up program. Samim time, ostat će im prilika za monetizaciju, jednaka ili bolja no što su imali kad bi streamali sadržaj preko Mixera.

Oni koji su pak na Mixeru bili u statusu gledatelja, dobit će u zamjenu za postojeći status Xbox poklon kartice, što nije loše, ako osoba posjeduje tu konzolu.

Što se samog Facebooka tiče, ovo će biti samo dodatni poticaj prije konačnog pokretanja XClouda, platforme za streaming igara. Ideja je slična onoj koju je izveo Google sa Stadiom, samo u drugom smjeru. Vidjet ćemo kako će proći kad krene...

Još iz kategorije

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

20.01.2021. komentiraj

Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ga učinili zanimljivijim i kreativnijim.

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

18.01.2021. komentiraj

Hrvati svoje pametne telefone najviše upotrebljavaju za slanje poruka i pretraživanje interneta, dok 67,4 % njih koristi aplikacije za online kupovinu. Rezultati su to istraživanja koje je Huawei proveo na uzorku od preko 800 ispitanika iz cijele zemlje. Internetsko bankarstvo koristi tri četvrtine ispitanika, dok aplikacije za dating i klađenje koristi gotovo svaki deseti ispitanik.

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

18.01.2021. komentiraj

Viber je izrazio svoje ogorčenje najnovijom verzijom WhatsAppove politike privatnosti. Iako su korisnici WhatsAppa dosad imali pravo izbora i aplikaciji mogli zabraniti dijeljenje njihovog broja mobitela s Facebookom, to će ubuduće biti obavezno. Korisnici moraju pristati na nove uvjete u roku od 30 dana ili više neće moći koristiti svoje račune.