Microsoft Edge dobiva nove integracije s Officeom

Microsoft Edge dobiva nove integracije s Officeom

Microsoftov internetski preglednik Edge postao je popularniji nego Mozillin Firefox ponajviše jer ne troši mnogo resursa sustava, a svejedno nudi bolje performanse i mogućnosti u odnosu na trenutno mu glavnog konkurenta.

Na krilima te spoznaje, Microsoft u Edge Canary testira integraciju Officea kako bi pomogao korisnicima pristupiti Microsoft 365 aplikacijama direktno iz Edge izbornika, što je iznimno praktično.

Ukratko, izbornik kojem se pristupa desnim klikom ili kontekstni izbornik (eng. context menu) za browserove tabove, uključivat će po novome i mogućnost zvanu "New Office Tab". Kao što samo ime sugerira, ova Edge značajka će omogućiti korisniku otvoriti Microsoft Office online aplikacije kao što su Word, PowerPoint i Excel.

Čini se i da nova Office integracija neće biti ekskluzivna isključivo za Microsoft 365 pretplatnike, što znači da će biti moguće pristupiti mu i s običnim korisničkim računom.

Također, kao druge značajke u kontekstnom izborniku, tako ni ovu neće biti moguće ukloniti. Dakle, prikazivat će se na samom vrhu, odmah ispod značajke za otvaranje novog taba (New tab - Ctrl+T), služili se njome ili ne.

Upravo to smeta nekim korisnicima jer sad im je izbornik prepun značajki kojima se ne služe, niti se misle njima služiti. Zato traže od Microsofta da ponudi nekakvu mogućnost podešavanja izbornika prema potrebama korisnika. Tako nešto nije nimalo iracionalno ili nelogično, ali teško je zamisliti da će se Microsoft odlučiti za to.

Osim ovog noviteta, Edge dobiva i novi način prikazivanja oglasa u novim tabovima, koje su personalizirane na kvalitetniji način nego prije, a i Bing puno bolje "uči" pa samim time bolje služi korisnikovim potrebama.

Možda ništa od ovog nije revolucionarno, ali Microsoft ide korak po korak, planira se udaljiti od Firefoxa, a onda možda "oteti" ponešto korisnika Chromeu pa čak i Safariju. U ovom trenutku, Edge je na oko 8,1 posto udjela na desktop/laptop tržištu, Firefox na oko 7,9 posto, Chrome na 65 i Safari na oko 19 posto.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.