Kupnja softvera putem interneta: jeste li zaista dobili ono što ste platili?

Kupnja softvera putem interneta: jeste li zaista dobili ono što ste platili?

Internetska kupnja zbog trenutnih okolnosti doživljava veliki procvat. Ništa nije ugodnije od fotelje u našem domu, a iz nje u samo par klikova možemo doći do bogatog izbora proizvoda i usluga pa popularnost online kupnje nije nikakvo iznenađenje. No, sigurno se svaki kupac s interneta već suočio s dilemom može li zaista vjerovati određenom prodavaču na internetu. Hoće li zaista dobiti ono što mu je obećano? Je li cijena predobra da bi bila istinita? Ta pitanja se odnose i na online kupnju programa koje preuzimamo na svoje računalo.

Glavna karakteristika online kupnje je da ne omogućuje uvijek detaljnu provjeru onog što kupujemo kao što to možemo učiniti na fizičkom prodajnom mjestu. Provjera je u vrijeme kada smo češće kupovali programe na CD-ima, DVD-ima ili USB stickovima bila donekle lakša. Kod prodavača iz susjedstva, kojeg smo poznavali i kojem smo vjerovali, na prodajnom mjestu smo mogli opipati originalnu ambalažu i potražiti dokaze o autentičnosti.

Kada kupujemo programe koje na svoje računalo preuzimamo putem Interneta, nije uvijek tako jednostavno. Stoga je oprez sigurno na mjestu jer ne možemo znati krije li se u vreći povoljnih online ponuda krivotvoreni ili ukradeni softver ili pak onaj bez odgovarajuće licence.

66% europskih potrošača naišlo je na probleme pri korištenju softvera dobivenog iz sumnjivih izvora. (Uzroci i troškovi sigurnosnih prijetnji piratskog softvera u Europi 2017, IDC)

 

5 savjeta za sigurnu online kupnju softvera

Naravno, to ne znači da je kupnja softvera putem interneta loša odluka, ali treba uzeti u obzir nekoliko savjeta iz predostrožnosti:

1.          Izaberite  ovlaštenog online trgovca kojem vjerujete ili kupujte izravno u internet trgovinama kao što je Microsoft Store.

2.          Provjerite online trgovca u rubrikama web stranice kao što su Kontaktirajte nas ili O nama. Ako na tim stranicama ne pronađete podatke za kontakt, to često znači da krivotvoritelji softvera skrivaju svoju lokaciju i ne žele otkriti identitet svoje tvrtke.

3.          Izbjegavajte internet stranice za licitacije ili aukcije.

4.          Koristite siguran način plaćanja. Ne plaćajte gotovinom ili trenutnim prijenosom novca.

5.          Spremite stranice narudžbi, e-mailove, potvrde i račune povezane s kupnjom softvera. Spremljeni dokumenti možda će vam trebati za vraćanje softvera ako sumnjate da je falsificiran.

 

Posebna upozorenja: kupovina kodova licenci

Kada tražite najbolje ponude za kupnju Microsoftovog softvera, ponekad možete naići na ponude za licencne kodove na mreži. Te ponude obično uključuju izuzetno atraktivne cijene kodova koji će otključati najnovije verzije sustava Windows ili Office, a (nepoznati) preprodavači - često iz udaljenih zemalja - jamče da će sve biti u redu.

Predobro da bi bilo istinito? Naravno. Izuzev (fizičkih) kartica s kodovima proizvoda, koje se prodaju s potvrdom o autentičnosti, Microsoft ne prodaje kodove kao samostalne proizvode. Te se kodove može ukrasti ili krivotvoriti ili su to kodovi koji su izvorno bili namijenjeni za količinsko licenciranje. Kôd za količinsko licenciranje povezan je s određenom organizacijom i mogu ga koristiti isključivo zaposlenici na radnom mjestu.

Posljedice? Ako kupite ukradeni ili krivotvoreni softverski kôd i njime pokušate aktivirati Windows ili Office Suite, aktivacija možda neće biti uspješna jer se kôd već koristi na drugom računalu ili će Microsoft kasnije možda morati blokirati njegovo korištenje kada dobije obavijest da je kôd ukraden.

Skupa škola

No, može se dogoditi da vam problemi s aktivacijom operativnog sustava ili uredskih programa budu najmanja briga. Prodaja neautentičnog softvera često je povezana s aktivnostima kriminalnih skupina, koje vam virusima i trojancima mogu itekako zagorčati korištenje računala - i život. Istraživačka tvrtka IDC * utvrdila je da svaka treća piratska kopija računalnog softvera izaziva zarazu zlonamjernim programima, kao što su neželjeni programi za oglašavanje, programi za krađu lozinki i korisničkih podataka, programi koji bilježe uporabu tipkovnice ili čak dopuštaju kriminalcima da preuzmu kontrolu nad računalom.

Rješavanje problema nastalih zbog zlonamjernog softvera zahtijeva vrijeme, a često i novac: IDC je također izračunao da europski potrošači u prosjeku troše 10 sati na rješavanje svakog pojedinačnog slučaja zlonamjernog softvera.

 

Prijavite falsificirane proizvode

Više savjeta o tome kako utvrditi jesu li vaš Microsoftov softver i hardver izvorni dostupno je i na web stranici How to tell. Čitajte, provjeravajte i kupujte bez straha. Sumnjate da ste dobili krivotvoreni softver? Prijavite sumnju Microsoftu koji nastoji pomoći kupcima koji su nehotice kupili krivotvoreni Microsoftov softver.

 

 

Još iz kategorije

Neostar razvio platformu za online prodaju automobila u koji je uloženo 35 milijuna kuna

Neostar razvio platformu za online prodaju automobila u koji je uloženo 35 milijuna kuna

21.01.2021. komentiraj

Neostar.com nova je, jedinstvena platforma za prodaju, kupnju i održavanje vozila koja donosi inovaciju u globalnim razmjerima, ističu iz kompanije i dodaju kako je na razvoju je dvije godine radio interdisciplinarni tim domaćih i inozemnih stručnjaka.  Neostar je istraživanje i konceptualni razvoj nove platforme pokrenuo 2018. godine, a 2019. započeo je i IT razvoj s timom u kojem je bilo 30-ak stručnjaka različitih profila. Vanjski partner u razvoju bio je jedan od najvećih domaćih IT tvrtki i izvoznika Span.

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

20.01.2021. komentiraj

Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ga učinili zanimljivijim i kreativnijim.

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

18.01.2021. komentiraj

Hrvati svoje pametne telefone najviše upotrebljavaju za slanje poruka i pretraživanje interneta, dok 67,4 % njih koristi aplikacije za online kupovinu. Rezultati su to istraživanja koje je Huawei proveo na uzorku od preko 800 ispitanika iz cijele zemlje. Internetsko bankarstvo koristi tri četvrtine ispitanika, dok aplikacije za dating i klađenje koristi gotovo svaki deseti ispitanik.