Kako ostati anoniman kada ste online

Kako ostati anoniman kada ste online

Foto: Fotolia

Evo nekoliko savjeta kako biti anoniman kada ste online. Ako koristite popularne webmail usluge, kao što su Gmail ili Yahoo Mail razmislite o instaliranju Mailvelope. Mailvelope je proširenje preglednika za Google Chrome ili Mozilla Firefox koji donosi OpenPGP enkripciju na svom webmail servisu.

Zatim, prva četiri najpopularnija preglednika - Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox i Safari - imaju vlastiti browsing mod, koji se može naći u njihovim postavkama izbornika. Uz aktivaciju privatnog pregledavanja, vaš browser neće pohraniti kolačiće ili internet povijest na vašem računalu.

Imate Facebook, Twitter i Google + - možda je najbolje da ih odmah izbrišete. Iznenadili bi se koliko se podataka o vama skuplja na tim društvenim mrežama, no to je cijena koju plaćate za besplatne usluge. Jedini način da ostanete anonimni je da izbrišete sve te profile koje imate na društvenim mrežama.

Znamo, lako je to reći nego napraviti. Velika količina web stranica prati i prikuplja podatke o navikama korisnika prilikom pregledavanja web stranica. Mi toga možda nismo ni svjesni zato bi bilo dobro da nabavite Ghostery koji će otkriti trackere. Kao i većina ljudi, sigurno koristite Google kada tražite neke stvari na Internetu.

Znamo kako je Google točan, brz i učinkovit kao tražilica, no Google prati vaše navike pretraživanja na razne načine, uključujući kolačiće preglednika. To možete eliminirati na sljedeći način - Search Tools > All Results > Verbatim. No, ako doista želite da budete anonimni koristite neku drugi tražilicu koja ne prati vaša pretraživanja, kao što je DuckDuckGo.

Osim što koristite Google Chrome, Firefox i Internet Explorer preglednike koji su popularni, bilo bi dobro da isprobate neke alternative kao što su Dooble, Comodo Dragon ili SRWare Iron. Kada koristite svoj pametni uređaj, izlažete se opasnosti da se vaša anonimnost u startu poništi.

Tu je The Blackphone kao rješenje koji pruža mogućnosti zaštite privatnosti za tekstove, e-mailove, web pregledavanja i telefonske pozive. Recenzije su bile pozitivne, no 400 funti i nije toliko pozitivno za ovaj uređaj. No, na kraju ostaje jedan istinski način da budete anonimni kada ste online.

Isključite računalo, razbijte ga na komadiće, zatim uzmite sve svoje pametne uređaje i uništite ih tako da od njih nje ostane niti jedan trag. Sada ste očistili tehnologiju iz vašeg života u potpunosti i možete se vratiti u svoju pećinu.

Još iz kategorije

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

17.02.2019. komentiraj

Hakeri su kroz nekoliko posljednjih godina otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih za pristojne svote na Dark Webu. Konkretnije, riječ je o 617 milijuna korisničkih računa, a sve ih se može dobiti za svega 20 tisuća američkih dolara, ali u protuvrijednosti bitcoina.

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

16.02.2019. komentiraj

Kako bi zaštitila svoje medije od američkih tvrtki koje uz igru velikih brojeva žele cijelo oglašavanje preusmjeriti prema sebi njemačka država želi uvesti 15 postotni porez na internetsko oglašavanje i pri tome su vrlo ozbiljni.

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

15.02.2019. komentiraj

Uslugu m-novčanik, koja omogućava jednostavna plaćanja pametnim telefonom, odsad mogu koristiti korisnici svih Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke. Zaba je uvela novu dodatnu uslugu unutar m-zabe te tako omogućila potpunu digitalizaciju kartica i plaćanje mobitelom za korisnike Android uređaja. Sada se u restoran, kupnju ili u večernji izlazak možete uputiti bez novčanika, samo s mobitelom u kojem imate aplikaciju m-zaba.