Kako ostati anoniman kada ste online

Kako ostati anoniman kada ste online

Foto: Fotolia

Evo nekoliko savjeta kako biti anoniman kada ste online. Ako koristite popularne webmail usluge, kao što su Gmail ili Yahoo Mail razmislite o instaliranju Mailvelope. Mailvelope je proširenje preglednika za Google Chrome ili Mozilla Firefox koji donosi OpenPGP enkripciju na svom webmail servisu.

Zatim, prva četiri najpopularnija preglednika - Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox i Safari - imaju vlastiti browsing mod, koji se može naći u njihovim postavkama izbornika. Uz aktivaciju privatnog pregledavanja, vaš browser neće pohraniti kolačiće ili internet povijest na vašem računalu.

Imate Facebook, Twitter i Google + - možda je najbolje da ih odmah izbrišete. Iznenadili bi se koliko se podataka o vama skuplja na tim društvenim mrežama, no to je cijena koju plaćate za besplatne usluge. Jedini način da ostanete anonimni je da izbrišete sve te profile koje imate na društvenim mrežama.

Znamo, lako je to reći nego napraviti. Velika količina web stranica prati i prikuplja podatke o navikama korisnika prilikom pregledavanja web stranica. Mi toga možda nismo ni svjesni zato bi bilo dobro da nabavite Ghostery koji će otkriti trackere. Kao i većina ljudi, sigurno koristite Google kada tražite neke stvari na Internetu.

Znamo kako je Google točan, brz i učinkovit kao tražilica, no Google prati vaše navike pretraživanja na razne načine, uključujući kolačiće preglednika. To možete eliminirati na sljedeći način - Search Tools > All Results > Verbatim. No, ako doista želite da budete anonimni koristite neku drugi tražilicu koja ne prati vaša pretraživanja, kao što je DuckDuckGo.

Osim što koristite Google Chrome, Firefox i Internet Explorer preglednike koji su popularni, bilo bi dobro da isprobate neke alternative kao što su Dooble, Comodo Dragon ili SRWare Iron. Kada koristite svoj pametni uređaj, izlažete se opasnosti da se vaša anonimnost u startu poništi.

Tu je The Blackphone kao rješenje koji pruža mogućnosti zaštite privatnosti za tekstove, e-mailove, web pregledavanja i telefonske pozive. Recenzije su bile pozitivne, no 400 funti i nije toliko pozitivno za ovaj uređaj. No, na kraju ostaje jedan istinski način da budete anonimni kada ste online.

Isključite računalo, razbijte ga na komadiće, zatim uzmite sve svoje pametne uređaje i uništite ih tako da od njih nje ostane niti jedan trag. Sada ste očistili tehnologiju iz vašeg života u potpunosti i možete se vratiti u svoju pećinu.

Još iz kategorije

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.

Preslabe lozinke predstavljaju najveći rizik za napade ransomwareom

Preslabe lozinke predstavljaju najveći rizik za napade ransomwareom

19.09.2019. komentiraj

Napadi koje kibernetički kriminalci izvode posljednjih godina u prvom redu vezani su uz ransomware, koji im nudi podosta kontrole nad žrtvom i usput jako brzu zaradu, a izvode se ponajprije jer žrtve imaju preslabu zaštitu u vidu jednostavno postavljenih lozinki, koje su za korisnike najveći rizik.

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

19.09.2019. komentiraj

WordPress se ponovno našao u opasnosti jer su hakeri uspjeli pronaći način kako eksploatirati postojeću manu popularne web hosting stranice pa na taj način stvoriti lažne administratorske račune, kojima se pak može neometano činiti šteta korisnicima.