HUB o prelasku na euro ističe kako je kibernetička sigurnost od strateške važnosti za banke

HUB o prelasku na euro ističe kako je kibernetička sigurnost od strateške važnosti za banke

Foto: DepositPhotos

Prelazak s kunskog na poslovanje u eurima u bankarstvu bio je vrlo kompleksan proces koji je zahtijevao značajne promjene u informatičkim sustavima banaka, ističu na upit ICTbusiness.info iz Hrvatske udruge banaka.

S obzirom na zahtjevnost te prilagodbe pojedine bankovne i financijske usluge bile su privremeno nedostupne tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja), uključujući internetsko i mobilno bankarstvo, pojašnjavaju iz HUIB-a i dodaju. Radilo se o tehnički zahtjevnom procesu tijekom kojeg se vodilo računa o najvišim sigurnosnim standardima.

Podsjetimo, opatijska policija je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara na štetu tvrtke sa šireg opatijskog područja, potvrđeno je iz Policijske uprave primorsko-goranske. Naime, kako tvrde u policiji, predstavnica oštećene tvrtke je zaprimila e-mail u kojem se iskazuje potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge te je link koji joj je dostavljen vodio na stranice banke.

Hrvatska udruga banaka ne raspolaže s detaljnim informacijama u vezi konkretnog slučaja, ali možemo potvrditi da prijevara nije povezana s funkcionalnošću mobilnog bankarstva. Kibernetička sigurnost od strateške je važnosti za banke te se iz tog razloga niz godina ulažu znatna sredstva i koriste se najsuvremenije metode za sigurnu prijavu korisnika na sustave banaka, zaštitu podataka u prijenosu, provjeru transakcija u sustavima za sprječavanje prijevara te odobrenje transakcija. One su garancija autentičnosti, integriteta i neporecivosti svih aktivnosti i provedenih transakcija.

„U razdoblju prije uvođenja eura bilo je moguće primijetiti određeni broj lažnih email poruka u kojima su zlonamjerni pošiljatelji nastojali iskoristiti aktualnu situaciju i uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, kako bi od potencijalnih žrtava prikupili osobne i financijske podatke koje nakon toga zloupotrebljavaju“, tvrde u HUB-u.

Shodno tome, možemo pretpostaviti da se u navedenom slučaju radilo o jednoj od najčešćih vrsta internetskih prijevara – phishing (mrežna krađa identiteta). Kriminalci u takvim slučajevima nastoje vjerodostojno imitirati privatne i poslovne adrese, razne institucije, organizacije i banke kako bi pribavili osobne i financijske podatke koje potom zloupotrebljavaju. Poveznice koje se dostavljaju u lažnim email porukama često vode na lažne internetske stranice koje vrlo često izgledaju uvjerljivo, ali se na takvim stranicama od potencijalnih žrtava prijevare traži upisivanje osjetljivih podataka, tvrde u HUB-u.

„Važno je napomenuti da banke od svojih klijenata nikada neće tražiti da putem email poruke upisuju osjetljive podatke, a potrebno je pažljivo provjeriti točnost pravopisa i gramatike te usporediti e-adresu pošiljatelja s prethodnim stvarnim porukama iz banke“, zaključuju u HUB-u.

Još iz kategorije

Zašto ne bi trebali koristiti Instant aplikacije na Android telefonima

Zašto ne bi trebali koristiti Instant aplikacije na Android telefonima

29.01.2023.

Google je još 2016. predstavio instant aplikacije, koje omogućavaju njihovo korištenje na Android uređajima bez potrebe instalacije. Zvučalo je inovativno i zanimljivo, ali posljednji godina stvara poveće probleme u sigurnosnom smislu.

Kreće projekt Fiskalizacija 2.0

Kreće projekt Fiskalizacija 2.0

27.01.2023.

Projekt Fiskalizacija 2.0 - Implementacija sustava za bezgotovinsko plaćanje putem eRačuna s integriranom e-arhivom te naprednog online knjigovodstva u sustavu PDV-a, novi je projekt Ministarstva finacija i Porezne uprave koji treba promijeniti način poslovanja u Hrvatskoj.

Benefiti i rizici korištenja password managera za čuvanje online identiteta

Benefiti i rizici korištenja password managera za čuvanje online identiteta

26.01.2023.

Lozinke su u današnje digitalno doba jednako bitne kao što su bile i prije 30 godina, što znači da je ključno izabrati one koje će se teško 'probiti' i ne koristiti jedne te iste na više, što nije lako. Srećom, postoje upravitelji lozinkama ili password manageri. No, u ovom tekstu donosimo i drugu stranu priče.