Hakiran Revolut, ugroženi podaci 50 tisuća korisnika

Hakiran Revolut, ugroženi podaci 50 tisuća korisnika

Popularna platforma za digitalno bankarstvo Revolut, doživjela je 12. rujna ozbiljan hakerski napad, u kojem je ugroženo više od 50.000 korisnika. Kibernetički kriminalci stigli su do njihovih osobnih informacija i doveli ih u opasnost.

"Neautorizirane osobe imale su pristup osjetljivim informacijama jedno kraće vrijeme, ali treba naglasiti da se radi o 0,16 posto naših korisnika. Odmah smo identificirali i izolirali napad kako bismo učinkovito ograničili njegov učinak i kontaktirali pogođene korisnike. Tko nije žrtva napada, nije kontaktiran i nema brige", stoji u službenoj izjavi Revolutea.

Prema informacijama priloženima Državnom inspektoratu za zaštitu podataka u Litvi, gdje Revolut ima bankarsku licencu, pogođeno je točno 50.150 klijenata. Na temelju informacija iz Revoluta, naglašava se da je broj pogođenih kupaca u Europskom gospodarskom prostoru (EGP) 20.687.

Pojedinosti o tome kako su hakeri dobili pristup bazi podataka nisu otkriveni, ali dojam je da su seoslanjali na društveni inženjering (eng. social engineering). Izloženi podaci redom su e-mail adrese, puna imena i prezimena, poštanske adrese, telefonski brojevi, podaci o limitiranim karticama za plaćanje i korisnički podaci.

Ipak, iz Revolutea su pogođenim korisnicima poručili da kompromitirani podaci variraju kod svakog od njih. Ali, ono što treba naglasiti jest da podaci o kreditnim karticama, PIN-ovi i lozinke nisu otuđeni.

"Novac naših korisnika je siguran, kao i uvijek. Svi mogu nastaviti koristiti naše usluge potpuno normalno, kao i prije. No, zbog mjere opreza sastavili smo poseban tim koji će nadgledati korisničke račune naših korisnika i pobrinuti se da su njihov novac i podaci sigurni", zaključno je rečeno iz Revolutea.

Uistinu, ne postoje nikakve informacije da je ikome u ovom napadu ukraden novac, što znači da su hakeri ipak željeli samo do osobnih informacija koje bi im mogle poslužiti na "crnom tržišu".

Još iz kategorije

Snažan rast digitalne prodaje karata

Snažan rast digitalne prodaje karata

05.10.2022.

Vrijednost globalne prodaje digitalnih karata dosegnut će 1,4 trilijuna dolara 2027. godine; u odnosu na 768 milijardi dolara u 2022., prema novoj studiji Juniper Researcha. Ovaj rast od 78 posto u sljedećih 5 godina predstavlja snažan oporavak od teškog utjecaja pandemije COVID-19; potaknut stalnim uspjehom beskontaktnog plaćanja.

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

05.10.2022.

Šesta međunarodna eSecurity konferencija, u organizaciji Udruženja eSigurnost, održana je u periodu od 27. do 29. rujna 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je doniela veliki broj pratećih događanja kao što su hands-on radionica, panel diskusije, zanimljiva predavanja domaćih i stranih predavača i sudjelovanja jednih od najboljih bijelih hakera iz regija

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

05.10.2022.

Objavljena je nova verzija mobilne aplikacije mPorezna koja omogućava upravljanje ovlaštenjima i dostupna na Google Play Store-u, App Store-u i AppGallery.  Broj jedinstvenih korisnika na portalu e-Građani je blizu 1.7 milijuna, dok ukupni broj prijava prelazi 108 milijuna, što zapravo znači da su toliko puta manje građani išli do nekog šaltera i prikupljali ili donosili razne potvrde i papire.