VELIKI PROBLEMI

Gubici od prijevare s online plaćanjem premašit će 362 milijarde dolara u sljedećih 5 godina

Gubici od prijevare s online plaćanjem premašit će 362 milijarde dolara u sljedećih 5 godina
Depositphotos

Nova studija Juniper Researcha predviđa da će gubici trgovaca zbog prijevara s online plaćanjem premašiti 362 milijarde dolara na globalnoj razini između 2023. i 2028., s gubicima od 91 milijarde dolara samo u 2028. Porast e-trgovinskih transakcija na tržištima u razvoju pokreće ovaj rast. Trgovci se suočavaju s novim prijetnjama, poput povećane upotrebe umjetne inteligencije za napade.

Kao dio studije, Juniper Research objavio je svoju posljednju ploču s najboljim konkurentima za 2023. Potkrijepljenu robusnom metodologijom bodovanja, nova ploča s najboljim konkurentima rangirala je 21 najboljeg dobavljača za otkrivanje i sprječavanje prijevara, koristeći kriterije kao što su relativna veličina njihove korisničke baze, potpunost njihovih rješenja i njihovi budući poslovni izgledi. Top 5 dobavljača za 2023. su LexisNexis Risk Solutions, Experian, ACI Worldwide, Visa i FICO.

Istraživanje je pokazalo da su vodeći igrači postigli dobre rezultate na temelju širine svojih sposobnosti orkestracije borbe protiv prijevara, kao i njihove upotrebe umjetne inteligencije za analizu trendova u ponašanju prevaranata. Kako bi ostali ispred konkurencije, dobavljači moraju koristiti podatke prikupljene tijekom cijelog procesa e-trgovine kako bi dalje razvili svoja rješenja za otkrivanje i sprječavanje prijevara kroz obuku i unapređenje AI modela.

„Pružatelji usluga otkrivanja i sprječavanja prijevara moraju educirati svoje klijente o važnosti dijeljenja podataka, za najveću točnost unutar svojih rješenja. Ovo je sve važnije s rastućom upotrebom umjetne inteligencije, budući da koristi različite podatke za ispitivanje obrazaca unutar prijevare, što je iznimno korisno u prostoru gdje prevaranti obično napadaju u velikom obimu, umjesto da napadaju određenog kupca,” primijetila je autorica istraživanja Cara Malone.