Google Translate prošao milijardu instalacija na Play Storeu

Google Translate prošao milijardu instalacija na Play Storeu

Foto: Antonio Jularić

Google Translate jedna je od najstarijih aplikacija u svojoj kategoriji, ali konstantno se poboljšava i samim time dobiva nove mogućnosti te još jednostavnije korisničko sučelje, što joj je i omogućilo novi uspjeh - više od milijardu preuzimanja na Google Play Storeu.

Trenutno, Translate prevodi 109 jezika svijeta, nudi transkripciju u realnom vremenu, a odnedavno ima i tamni način rada, što je podosta popularno u posljednje vrijeme kad se radi o aplikacijama svih vrsta.

Iznimno je koristan kad se putuje, zahvaljujući offline načinu rada, mogućnosti jasnog izgovaranja stranih imena ili riječi, prevođenje nakon preslušavanja riječi, a tu je i mogućnost prevođenja uz korištenje kamere. Ukratko, Translate nudi cijeli niz zanimljivih detalja koji prevođenje čine iznimno jednostavnim. Uz to je i sve točniji, a to je veliki plus.

Na dnevnoj razini Translate prevodi više od stotinu milijardi riječi, što dodatno pomaže u poboljšanju same usluge. Ujedno, moguće je predložiti bolji prijevod od onoga koji je ponuđen, što se potom uvažava i na taj način korisnici dolaze do boljeg iskustva. Ili, u ovom slučaju, točnijeg.

Daleko je "dogurala" ova aplikacija otkako postoji, a to je od 28. travnja 2006. Ima oko pola milijarde korisnika na dnevnoj razini, do 2016. za bolje prevođenje koristila se statističko strojno prevođenje (eng. statistical machine translation), a od 2016. i sve do danas koristi se neuralno strojno prevođenje (eng. neural machine translation).

Nitko još uvijek nije toliko blizu Googleovim mogućnostima po pitanju prijevoda, ali da u toj kompaniji ne rade toliko intenzivno na svakodnevnom poboljšanju usluge, konkurencija bi svakako uspjela premašiti Translate. Ali, nekako se čini da to neće biti tako brzo, osim ako netko ne otkrije neku inovativnu i svježu tehnologiju za ovo područje.

Još iz kategorije

Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

11.05.2021.

U protekla dva desetljeća gradska vlast uvodila je digitalne tehnologije samo po inerciji, od čega je najviše koristi imala upravo zatvorena, netransparentna i neučinkovita vlast – nekorištenje novih tehnologija pomoglo joj je da ostane upravo takva.

Ima mjesta i za nove tehnologije poput onih na rubu mreže

Ima mjesta i za nove tehnologije poput onih na rubu mreže

11.05.2021.

Događaji koji su obilježili 2020. godinu dodatno potvrđuju status tehnologije kao najvažnijeg alata u svijetu digitalne ili online edukacije. Možda na prvi pogled to ne izgleda tako, no tehnologija na rubu mreže (edge computing) tehnologija je koja će neizbježno uskočiti i popuniti rastuću potražnju za neprekidnom dostupnošću svih potrebnih informatičkih alata, potrebu za stalnom povezanošću s internetom i kontinuitetom poslovanja.

Live streaming gaminga nastavlja s ekspresnim rastom

Live streaming gaminga nastavlja s ekspresnim rastom

11.05.2021.

Videoigre su doživjele procvat tijekom pandemije koronavirusa jer su ljudi provodili više vremena u svojim kućama pa im je trebala razonoda. To se vidi prema brojkama koje pokazuju koliko se gledalo igre prvom kvartalu ove godine, a to je “preliveno” iz prošle.