Google ponovno mijenja algoritam za pretragu vijesti

Google ponovno mijenja algoritam za pretragu vijesti

Foto: Antonio Jularić

Google ponovno mijenja algoritam za pretragu vijesti, a način na koji to radi mnogima će zadati glavobolje te izazivati nervozu. Jer, kompanija navodi da želi u prvi plan “gurati” originalno izvještavanje pa će ga samim time “podići” u pretragama.

Kako bi se to postiglo više od deset tisuća zaposlenih u timu vezanom za Search, dobilo je nove naputke i počinje ih primjenjivati kako bi pomogli "trenirati" novi algoritam u smjeru koji bi u budućnosti omogućio da čini upravo to što je zamišljeno - na vrh postavlja originalni sadržaj.

Razlog zašto će ovo živcirati ljude leži u činjenici da nitko ne zna kako će promjena utjecati na njihovu poziciju pri pretragama, a nije poznati znaju li to uopće u Googleu. Jer, nekad ovakve promjene mogu biti minorne, ali nekad u potpunosti mijenjaju poslovni plan kompanijama.

"Dok tipično na vrhu prikazujemo najnovije i najrelevantnije priče na određenu temu, učinili smo promjene koje će dodatno istaknuti originalne tekstove. Te ćemo tekstove duže držati pri vrhu pa korisnici mogu vidjeti originalno izvještavanje, ali i najnovije informacije. Jer, u pretragama će pri vrhu biti jedno i drugo", navodi Google.

Samo, učiniti sve to neće biti nimalo lako i to je ono što brine jer u pokušaju bi se mogao dogoditi kaos. Prvenstveno jer nisu samo izvanredne (eng., breaking) vijesti ono što čini novinarstvo i informacije. Bitne su i nadopune određene vijesti, pri čemu se mediji koriste različitim izvorima da bi čitatelji mogli vidjeti širu sliku.

Također, mediji se ne bave samo izvanrednim vijestima ili aktualnostima na državnoj ili svjetskoj razini, već imaju teme koje mogu biti kvalitetne, ali Google bi ih mogao "gurati" niže u pretragama jer se ne tretiraju kao originalne u datom trenutku. Naravno, zato će više od deset tisuća djelatnika pomno trenirati algoritam zadužen za novi način pozicioniranja rezultata pretraga...

Pa na kraju možda sve ispadne kao minorna promjena, iako u ovom trenutku ne zvuči tako.

Još iz kategorije

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

03.08.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je Uber korisnicima u Splitu i Zagrebu predstavio uslugu dostave paketa, pozitivne reakcije korisnika i velika potražnja za dostavom kompaniju su motivirale da uslugu proširi na tri nova grada na obali. Uber Connect tako je od danas dostupan u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki težine do 20 kg isti dan, a koju je moguće naručiti izravno kroz Uber aplikaciju. Kroz Uber Connect mogu se slati paketi koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila, do vrijednosti 750 kuna.

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

03.08.2020. komentiraj

Posljednjih mjeseci zbog koronavirusa zabilježen je pad prodaje parkirališnih karata, ali povratkom u novo normalno te zahvaljujući dolasku stranih turista, u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj je zabilježen znatan oporavka ovog sektora. Točnije, trenutno najpopularnija hrvatska aplikacija za parkiranje PayDo obara rekorde te u se u ovom trenutku približava brojci od 200.000 korisnika, aktivna je u 77 hrvatskih gradova, u potpunosti besplatna te s nacionalnom pokrivenosti jamči dostupnost usluge na gotovo svakom koraku.

Koliko su sigurni internet preglednici?

Koliko su sigurni internet preglednici?

29.07.2020. komentiraj

Internetski preglednici često se na tržištu pokušavaju izdvojiti po brzini, utrošku energije i dodacima koje nude korisnicima, ali iznimno bitna stavka svakako je i sigurnost. Kako bi imali bolji uvid u to koliko su browseri sigurni, pobrinuo se kroz istraživanje NSS Labs.