Google najavio brisanje više osobnih podataka iz rezultata pretrage

Google najavio brisanje više osobnih podataka iz rezultata pretrage

Foto: DepositPhotos

Google je najavio da će brisati više osobnih podataka iz rezultata pretrage kako bi onemogućio pronalazak nečije fizičke adrese, telefonskog broja ili lozinki. Do ove najave, uklanjalo se isključivo one informacije koje bi mogle dovesti do krađe identiteta ili novca.

Ali, stvari se mijenjaju osjetno na bolje pa su svi slobodni zatražiti uklanjanje određenih informacija, koje smatraju preosobnima ili preosjetljivima da bi bile u pretragama, a da se tiču detalja preko kojih je moguće narušiti im privatni život.

"Internet konstantno prolazi evoluciju i ako bismo u našim rezultatima pretraga nudili nečiji broj telefona ili fizičku adresu, to bi moglo biti opasno", naglasili su iz Googlea pa naveli koje osobne informacije više neće prikazivati:

"Osobni dokumenti kao osobne iskaznice, vozačke dozvole, osiguranje, porezne informacije, brojevi bankovnih računa i kreditnih kartica, fotografije ručno kreiranih potpisa, fotografije osobnih dokumenata, povijest bolesti, kontakt informacije, povjerljivi podaci za prijavu..."

Uz to, uklanjat će se i eventualne osobne fotografije, koje mogu biti eksplicitne ili na njima mogu biti osobe uz koje se netko ne želi (više) vezati. Naravno, uklanjat će se i fotografije djece, što je prioritet.

Ponovno, ovako nešto motivirano je situacijom u Europskoj uniji, koja je iznimno stroga po pitanju zaštite privatnosti građana u online prostoru. Google je, stoga, iskoristio takvu situaciju pa odlučio načiniti ozbiljnije promjene na globalnoj razini, koje svakako treba pozdraviti.

Naravno, ostaje pitanje bi li posegnuo za njima da u Europi nije ta američka kompanija u vlasništvu Alphabeta morala platiti milijarde i milijarde američkih dolara kazni zbog nepoštivanja raznih regulativa, pravila, ali i zakona. U konačnici, najbitnije je da su promjene stigle...

Još iz kategorije

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

30.06.2022.

Linuxov botnet malware poznat kao XorDdos porastao je u aktivnosti za 254 posto tijekom posljednjih šest mjeseci, prema najnovijem istraživanju Microsofta.

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

29.06.2022.

Vodeće udruženje za digitalna plaćanja u EU (The European Digital Payments Industry Alliance – EDPIA) jučer poslijepodne u Bruxellesu je na konferenciji Transformacija digitalnih plaćanja: Bolji uvjeti za građane (Payments Transformed: A Better Deal for Citizens) okupilo najvažnije predstavnike financijske industrije i europskih krovnih politika s ciljem razvoja jedinstvenog tržišta digitalnih plaćanja na razini cijele Europske Unije.

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

29.06.2022.

Povodom završetka projekta „Grow2CERT - Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti“ CARNET-ov Nacionalni CERT - odjel za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, predstavio je rezultate projektnih aktivnosti provedenih od listopada 2019. godine.