Google Maps više nije najbolja aplikacija za navigaciji

Google Maps više nije najbolja aplikacija za navigaciji
DepositPhotos

Omdia je kroz izvješće Location Platform Index donijela poprilično iznenađujuće rezultate o najboljim aplikacijama za navigaciju (i lociranje) jer na prvom mjestu više nije Google Mapsa! Nije to ni TomTom, nije ni Mapbox, kao ni Appleov Maps... Ispred svih je HERE!

Naravno, rivali ne luduju zbog ovoga jer su i dalje daleko popularniji nego HERE, ali svakako će činjenica da se radi, prema testovima, o najboljoj aplikaciji za navigaciju donijeti pokojeg novog korisnika.

Za potrebe testiranja, Omdia je analizirala kriterije kao "core" podaci, mapiranje i mogućnosti same platforme, usluge koje podržava i koliko je učinkovita strategija monetiziranja matičnih kompanija. U slučaju HERE to je više njih. Nippon Telegraph and Telephone (NTT) i Mitsubishi imaju najviše - 30 posto udjela. No dio vlasništva imaju i Audi, Bosch, BMW Group, Continental, Intel Capital, Mercedes-Benz i Pioneer.

Ukupni broj bodova koji je Omdia dodijelila za HERE jest 7,88, dok je Google Maps bio na 7,47. TomTom je završio treći sa 6,76 bodova i Mapbox je bio četvrti sa 6,03.

Ono što odvaja HERE od ostalih jest njegova prisutnost na automobilskom tržištu jer nalazi se u sve većem broju automobila. Što ne čudi kad ponajveći proizvođači imaju vlasnički udio te im je cilj što manje ovisiti o Appleu ili Googleu kad se radi o softveru unutar automobila.

Naravno, HERE se ne može nositi s Android Auto ili Apple CarPlay sustavom, no velika prednost za tu aplikaciju je činjenica da osvaja Kinu, što konkurentski dvojac ne može reći. Također, kad se radi o preciznosti, sigurnosnim rješenjima, prikupljanju podataka, dijeljenju vozila, mogućnostima praćenja vozila i podrške za ADAS, HERE je ispred svih.

Kvaliteta je ono što tu aplikaciju održava na samom vrhu, a to je nešto što utjecajniji "igrači" mogu ponekad zanemariti do određene mjere zbog popularnosti koju uživaju.