Elon Musk kupuje Twitter za 44 milijarde dolara

Elon Musk kupuje Twitter za 44 milijarde dolara

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Twitter je danas prihvatio ponudu Elona Muska da preuzme tvrtku, dajući najbogatijem čovjeku na svijetu kontrolu nad utjecajnom društvenom mrežom kojoj je također među najmoćnijim korisnicima.

Ugovor vrijedan 44 milijarde dolara označava završetak dramatičnog udvaranja i oštru promjenu mišljenja na Twitteru, gdje su se mnogi rukovoditelji i članovi uprave u početku protivili pristupu preuzimanja gospodina Muska, ističu američki analitičari tijek postupka koji je prethodio preuzimanju.

S druge strane, dogovor je polarizirao zaposlenike Twittera, korisnike i regulatore u odnosu na moćne tehnološke divove kojima se bave u određivanju parametara prihvatljivog diskursa na internetu i kako te tvrtke provode svoja pravila.

U jednom trenutku se očekivalo da će Twitter odbiti Muskovu ponudu, ali to se na kraju nije dogodilo. Zaokret s Twitterove strane dolazi nakon što se Musk u petak privatno sastao s nekoliko dioničara tvrtke kako bi objasnio svoje prijedlog o preuzimanju i ponovio da odbor mora donijeti odluku "da ili ne",  tvrde oni koji su upoznati s tijekom pregovora.

Musk, s više od 82 milijuna sljedbenika na Twitteru, dugo je koristio platformu da iznese svoje stavove o svemu, od putovanja u svemir do kriptovaluta. U siječnju je počeo kupovati dionice Twittera, postavši do travnja najveći pojedinačni ulagač s više od 9% udjela.

Podsjetimo, prethodno je koristio Twitter za eskalaciju sukoba s Komisijom za vrijednosne papire i burze nakon što je agencija pokrenula istragu o nekim od njegovih nedavnih prodaja dionica, a često je napadao sve svoje kritičare na društvenoj mreži.

Twitter je početkom mjeseca pozvao Muska da se pridruži njegovom odboru - što bi ga spriječilo da posjeduje više od 14,9% dionica tvrtke. Musk je u početku pristao, a zatim je odbio ponudu.

Još iz kategorije

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

27.06.2022.

Europska komisija raspisala je javni natječaj procijenjene vrijednosti 26 milijuna eura kako bi se stvorio novi europski digitalni proizvod – europski digitalni novčanik. Ako se tvrdi u pozivu na natječaj svrha mu je razvoj i implementaciju europskog digitalnog novčanika kao digitalnog identiteta na temelju prijedloga europskog okvira za digitalni identitet i pratećih preporuka Europske komisije.

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

26.06.2022.

Google Chat zamijenio je Hangouts i uveo neke zanimljive novitete, od kojih se onaj posljednji posebno ističe jer veže se za sigurnost. Naime, slat će korisniku obavijesti o potencijalnoj opasnosti od phishinga i ostalog malwarea koji vreba u online prostoru.

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

26.06.2022.

Kibernetički kriminalci iznimno su skloni korištenju ransomware metoda napada na žrtve jer ukoliko su uspješne, mogu jako unosno naplatiti vraćanje podataka. Jer, poanta ovog napada jest oteti važne informacije vlasniku uređaja, kriptirati ih i ponuditi natrag uz određenu otkupninu.