EK priprema nova pravila za kibernetičku sigurnost

EK priprema nova pravila za kibernetičku sigurnost

Foto: DepositPhotos

Proizvođači raznih povezanih uređaja mogli bi se suočiti s kaznama do 15 milijuna eura ako se ne pridržavaju novih pravila kibernetičke sigurnosti koje je predložila Europska komisija. EK je objavila nacrt Zakona o kibernetičkoj otpornosti koji ima za cilj povećati sigurnost povezanih uređaja i softvera koji se prodaju diljem Europske unije.

Prema nacrtu, proizvođači će morati preuzeti odgovornost za sigurnost proizvoda tijekom cijelog životnog ciklusa. Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, istaknuo je da mnogi hardverski i softverski proizvodi ne podliježu nikakvim sigurnosnim zahtjevima. „Kada je u pitanju kibernetička sigurnost, Europa je jaka onoliko koliko je jaka njena najslabija karika, bilo da je riječ o ranjivoj državi članici ili nesigurnom proizvodu duž lanca opskrbe.” Breton je primijetio da je svaki nezaštićeni uređaj, od računala i pametnih telefona do igračaka i automobila, potencijalna ulazna točka za kibernetički napad.

Kazne za kršenje novih pravila bit će oštre, s kaznama za najteža kršenja do 15 milijuna eura ili 2,5% globalnog godišnjeg prihoda, što god je veće. Tvrtke bi također mogle biti kažnjene do 10 milijuna eura ili 2% prihoda za manje ozbiljne prekršaje, dok bi se one koje daju netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije mogle suočiti s kaznama do 5 milijuna eura ili 1% prihoda. Europski parlament i Vijeće sada će ispitati nacrt. Nakon usvajanja, tvrtke i države članice imat će dvije godine da se prilagode novim zahtjevima.

Još iz kategorije

Snažan rast digitalne prodaje karata

Snažan rast digitalne prodaje karata

05.10.2022.

Vrijednost globalne prodaje digitalnih karata dosegnut će 1,4 trilijuna dolara 2027. godine; u odnosu na 768 milijardi dolara u 2022., prema novoj studiji Juniper Researcha. Ovaj rast od 78 posto u sljedećih 5 godina predstavlja snažan oporavak od teškog utjecaja pandemije COVID-19; potaknut stalnim uspjehom beskontaktnog plaćanja.

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

05.10.2022.

Šesta međunarodna eSecurity konferencija, u organizaciji Udruženja eSigurnost, održana je u periodu od 27. do 29. rujna 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je doniela veliki broj pratećih događanja kao što su hands-on radionica, panel diskusije, zanimljiva predavanja domaćih i stranih predavača i sudjelovanja jednih od najboljih bijelih hakera iz regija

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

05.10.2022.

Objavljena je nova verzija mobilne aplikacije mPorezna koja omogućava upravljanje ovlaštenjima i dostupna na Google Play Store-u, App Store-u i AppGallery.  Broj jedinstvenih korisnika na portalu e-Građani je blizu 1.7 milijuna, dok ukupni broj prijava prelazi 108 milijuna, što zapravo znači da su toliko puta manje građani išli do nekog šaltera i prikupljali ili donosili razne potvrde i papire.