ODLIČAN POTEZ

Edge blizu brojke od 300 milijuna korisnika, a za sve je "kriv" ChatGPT

Edge blizu brojke od 300 milijuna korisnika, a za sve je "kriv" ChatGPT

Microsoftov internetski preglednik Edge doživio je značajan uspjeh nakon integracije ChatGPT-a i to se vidi po rastu broja korisnika. Riječ je o njih oko 50 milijuna unazad četiri mjeseca, što znači da browser sad na mjesečnoj razini broji 285,99 milijuna korisnika i ubrzano ide prema 300 milijuna.

Iako je to još uvijek podosta daleko od Googleovog Chromea koji ih broji 3,38 milijardi, odnosno, Appleovog Safarija koji ih broji 1,12 milijardi, za Edge je ovo iznimna stvar jer se potpuno odvojio browserima koji su mu posljednjih godina bili direktna konkurencija.

U prvom redu to je Mozillin Firefox, koji ima 149,19 milijuna korisnika mjesečno. Ali, kako su ovo ukupne brojke, koje zbrajaju i mobilne korisnike, za Edge je veliki konkurent i Opera sa 151,88 milijuna korisnika mjesečno, ali i Samsung Internet s njih 134,64 milijuna.

Najava integracije ChatGPT-a u Edge stigla je s krajem veljače i već s početkom ožujka većina korisnika diljem svijeta imalo je mogućnost isprobati što sve generativna umjetna inteligencija nudi. Za Microsoft, cijeli niz prilika jer benefite nema samo Edge, već i njegova tražilica Bing. Jer, integracija se odvila kroz njega i konačni proizvod je Bing Chat.

To je donijelo općenito bolje performanse, bolje rezultate pretraga, novo iskustvo surfanja... Što je jako važno jer Edge ima mogućnost brzog pristupa razgovoru s Bing Chatom pa korisnik u svakom trenutku može doznati ono što ga zanima. Ukratko, browser razumije web stranicu na kojoj se nalazi pa je interakcija s korisnikom na iznimnim razinama.

Svakako, korisnici su to prepoznali i nagradili Microsoft tako što su se u većoj mjeri počeli služiti Edgeom. S vremenom te brojke možda postanu još i bolje pa Microsoft eventualno uzurpira situaciju i na pozicijama iznad sebe, odnosno, one koje drže Google i Apple.