DOŠLO JE VRJEME....

DSA se počinje primjenjivati na sve internetske platforme u EU

DSA se počinje primjenjivati na sve internetske platforme u EU
Depositphotos

Od danas će svi internetski posrednici s korisnicima u EU podlijegati Zakonu o digitalnim uslugama (DSA). Ovaj zakon osigurava da su korisnici EU-a zaštićeni od nezakonite robe i sadržaja te da se njihova prava poštuju na internetskim platformama gdje se povezuju s drugim korisnicima, dijele informacije ili kupuju proizvode.

Sve internetske platforme (osim malih i mikro poduzeća koja zapošljavaju manje od 50 osoba i s godišnjim prometom ispod 10 milijuna eura) s korisnicima u EU moraju poduzeti mjere za suzbijanje nezakonitog sadržaja, robe i usluga, zaštitu maloljetnika, osnaživanje korisnika informacijama o reklamama koje vide, zabranjuju reklame koje ciljaju korisnike na temelju osjetljivih podataka, daju izjave o razlozima korisniku na kojeg utječe bilo koja odluka o moderiranju sadržaja i daju korisnicima pristup mehanizmu žalbi za osporavanje odluka o moderiranju sadržaja.

Uz internetske platforme, DSA se također primjenjuje na usluge hostinga i internetske posrednike, ali uz podskup obveza. 19 vrlo velikih internetskih platformi (VLOP) i tražilica (VLOSE) određenih u travnju 2023. (s više od 45 milijuna mjesečnih korisnika u prosjeku) već podliježu DSA-u od kraja kolovoza 2023. Tri druge platforme označene kao VLOP u prosincu 2023. do kraja travnja moraju ispuniti najstrože obveze prema DSA-u. Međutim, od danas će se morati pridržavati općih DSA obveza.

Platforme koje nisu označene kao VLOP ili VLOSE bit će nadzirane na razini države članice od strane neovisnog regulatora koji djeluje kao nacionalni koordinator digitalnih usluga (DSC). DSC-ovi će osigurati da te platforme slijede pravila. Oni će nadzirati i provoditi DSA za platforme uspostavljene na njihovom teritoriju.

Kako bi osigurali dosljednu primjenu DSA-a i jednaka prava za korisnike diljem EU-a, koordinatori digitalnih usluga i Komisija formirat će neovisnu savjetodavnu skupinu pod nazivom Europski odbor za digitalne usluge. Odbor će biti konzultiran o provedbi DSA-a, savjetovat će se o problemima koji se pojavljuju u vezi s DSA-om i pridonijeti smjernicama i analizi. Također će pomoći u nadzoru vrlo velikih internetskih platformi i vrlo velikih internetskih tražilica i izdavati godišnja izvješća o istaknutim sistemskim rizicima i najboljim praksama za njihovo ublažavanje. Odbor će prvu sjednicu održati 19. veljače.