Devet načina da vas ne vide gole na internetu

Devet načina da vas ne vide gole na internetu

Foto: Fotolia

Kako bi privatni trenutci ostali privatni (pod uvjetom da to želite), imamo za vas pregled 9 preporuka proizašlih „iz pera“ šefa odjela za sigurnosne strategije na Bitdefenderu Catalin Cosoija.

  • Izbjegnite pohranjivanje fotografija na vaš pametni telefon, tablet, pa čak i laptop. Na to vas može potaknuti podatak od 290,651 prijavljenih (!) ukradenih uređaja u UK. Brojni proizvođači pametnih telefona najavljuju da će iduće godine svi njihovi uređaji biti opremljeni mehanizmima protiv krađe (poput otključavanja na otisak prsta, zjenicu oka…)
  • Redovito vršite nadogradnje antivirusnog softvera kako bi vaši povjerljivi i osjetljivi dokumenti bili što bolje osigurani. Uz to, kada spajate hard diskove, najpametnije je prekinuti internetsku vezu, pošto brojnim hakerima nije problem doći do njih.
  • Vršite enkripciju, vršite enkripciju i obavezno vršite enkripciju. Iako vam zvuči kao neka nebitna stvar, šifrirane datoteke hakerima stvaraju probleme. Korisnici nove generacije Androida imaju tu sreću da im uređaji mogu vršiti enkripciju bilo kojih podataka, uključujući fotografije i aplikacije.
  • Lozinke na vašim računima (naročito onima za online pohranu podataka) neka budu snažne – koristite simbole, velika slova, brojke, neobične fraze…
  • Na potencijalno kompromitirajućim slikama nastojte si zamagliti lice, osim ako baš ne želite postati nova zvijezda na društvenim mrežama.
  • Svoje privatne fotografije nemojte slati putem elektroničke pošte, naročito ako ne postoji opcija duple verifikacije podataka.
  • Formatirajte kartice i druge uređaje za vanjsku pohranu, naročito ukoliko ih posuđujete.
  • Povjerljive informacije nikako ne dijelite kada ste spojeni na Wi-Fi hotspot, osim ako nemate valjanu mobilnu sigurnost za blokiranje neželjenih povezivanja. Na takvim ste mjestima također laka meta hakerima koji će pokupiti vaše bankovne podatke ili kompromitirajuće fotografije
  • Za iCloud, Dropbox i slične cloud storage servise isključite auto-nadogradnju, pošto oni, unatoč tome što su relativno sigurni, kreiraju cloud-verzije vaših fotografija i ne razlikuju koje su prihvatljive za javnost a koje baš i ne.
  • Pošto je Cosoi naveo 9, mi si dozvoljavamo popuniti desetim savjetom – ukoliko ne želite da vaše kompromitirajuće fotografije završe u nekoj FB grupi ili na golišavoj stranici, zasigurno možete pronaći bolju zanimaciju od poziranja za golišave selfije ;)

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

12.10.2019. komentiraj

Specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta - posao.hr predstavio je novi dizajn koji će korisnicima omogućiti jednostavnije snalaženje i praćenje aktualnih događaja na tržištu rada. Portal posao.hr ove godine slavi 17 godina svojeg postojanja i u tom je razdoblju na njemu objavljeno više od pola milijuna oglasa za posao, a trenutno je i među 15 najposjećenijih hrvatskih stranica.

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

11.10.2019. komentiraj

Pretplatnici su ono za što se bori svaki YouTube autor jer što ih je više, više je pogleda, više je slave i više je prihoda. A zanimljivo je da su se stvari ponešto promijenile s obzirom da činjenicu da su YouTubea kao platformu prepoznali mnogi u raznim granama moćne zabavne industrije.