Devet načina da vas ne vide gole na internetu

Devet načina da vas ne vide gole na internetu

Foto: Fotolia

Kako bi privatni trenutci ostali privatni (pod uvjetom da to želite), imamo za vas pregled 9 preporuka proizašlih „iz pera“ šefa odjela za sigurnosne strategije na Bitdefenderu Catalin Cosoija.

  • Izbjegnite pohranjivanje fotografija na vaš pametni telefon, tablet, pa čak i laptop. Na to vas može potaknuti podatak od 290,651 prijavljenih (!) ukradenih uređaja u UK. Brojni proizvođači pametnih telefona najavljuju da će iduće godine svi njihovi uređaji biti opremljeni mehanizmima protiv krađe (poput otključavanja na otisak prsta, zjenicu oka…)
  • Redovito vršite nadogradnje antivirusnog softvera kako bi vaši povjerljivi i osjetljivi dokumenti bili što bolje osigurani. Uz to, kada spajate hard diskove, najpametnije je prekinuti internetsku vezu, pošto brojnim hakerima nije problem doći do njih.
  • Vršite enkripciju, vršite enkripciju i obavezno vršite enkripciju. Iako vam zvuči kao neka nebitna stvar, šifrirane datoteke hakerima stvaraju probleme. Korisnici nove generacije Androida imaju tu sreću da im uređaji mogu vršiti enkripciju bilo kojih podataka, uključujući fotografije i aplikacije.
  • Lozinke na vašim računima (naročito onima za online pohranu podataka) neka budu snažne – koristite simbole, velika slova, brojke, neobične fraze…
  • Na potencijalno kompromitirajućim slikama nastojte si zamagliti lice, osim ako baš ne želite postati nova zvijezda na društvenim mrežama.
  • Svoje privatne fotografije nemojte slati putem elektroničke pošte, naročito ako ne postoji opcija duple verifikacije podataka.
  • Formatirajte kartice i druge uređaje za vanjsku pohranu, naročito ukoliko ih posuđujete.
  • Povjerljive informacije nikako ne dijelite kada ste spojeni na Wi-Fi hotspot, osim ako nemate valjanu mobilnu sigurnost za blokiranje neželjenih povezivanja. Na takvim ste mjestima također laka meta hakerima koji će pokupiti vaše bankovne podatke ili kompromitirajuće fotografije
  • Za iCloud, Dropbox i slične cloud storage servise isključite auto-nadogradnju, pošto oni, unatoč tome što su relativno sigurni, kreiraju cloud-verzije vaših fotografija i ne razlikuju koje su prihvatljive za javnost a koje baš i ne.
  • Pošto je Cosoi naveo 9, mi si dozvoljavamo popuniti desetim savjetom – ukoliko ne želite da vaše kompromitirajuće fotografije završe u nekoj FB grupi ili na golišavoj stranici, zasigurno možete pronaći bolju zanimaciju od poziranja za golišave selfije ;)

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

21.02.2020. komentiraj

Tijekom proteklog desetljeća internet je jačao gospodarstva, ponovno spajao obitelji, prikupljao novac u humanitarne svrhe i pomagao u ostvarenju političkih promjena. Međutim, također je olakšao dijeljenje štetnog sadržaja poput govora mržnje i terorističke propagande.

Lažni antivirusi haraju Androidom

Lažni antivirusi haraju Androidom

21.02.2020. komentiraj

Android korisnici ponovno su u opasnosti jer antivirusne aplikacije koje bi ih trebale štititi čine upravo suprotno i dovode ih u opasnost, razotkrila je kompanija VPNpro kroz svoje istraživanje na Google Play Storeu.